PAPA RAZGOVARAO SA ČOVEKOM KOJI GA JE NAZVAO "IMBECILOM": Otkriveni DETALJI razgovora, a sad je usledio NOV POZIV..
Papa Franja, Foto: Profimedia

svetski odnosi

PAPA RAZGOVARAO SA ČOVEKOM KOJI GA JE NAZVAO "IMBECILOM": Otkriveni DETALJI razgovora, a sad je usledio NOV POZIV..

Papa Franja razgovarao je sa Havijerom Mileijom koji mu je predstavio niz ekonomskih mera za poboljšanje situacije

Objavljeno:

Kancelarija argentinskog predsednika Havijera Mileija u četvrtak je saopštila da je pozvala 87-godišnjeg papu Franju u posetu, pružajući maslinovu grančicu nakon što je aktuelni šef države poslednjih godina napadao katoličkog vođu.

"Da, zabrinut sam jer ljudi mnogo pate. Ovo je težak period za zemlju", rekao je papa odgovarajući na pitanje o Argentini tokom sinoćnjeg intervjua za italijansku televiziju. Argentina se suočava sa najgorom ekonomskom krizom u poslednjih nekoliko decenija, a Milei je rekao da nema alternative oštrom i bolnom fiskalizacijom za popravljanje situacije.

Nakon što je preuzeo dužnost u decembru, Milei, koji je ranije papu nazivao "imbecilom", predstavio je niz ekonomskih mera koje bi trebalo da izvuku Argentinu iz inflacije, rastućeg siromaštva i nedostatka rezervi.

Havijer Milej
Havijer Milejfoto: EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

Papa i Milei su telefonski razgovarali nakon što je novi predsednik izabran

"Postoji mogućnost putovanja u drugom delu godine. Došlo je do promene vlasti, ima novih stvari", rekao je Franja. Rekao je da će se eventualno putovanje u Argentinu održati posle avgusta, kada planira da poseti neke zemlje Polinezije.

"Nakon toga, put u Argentinu, ako bude moguće, ali voleo bih da odem. Prošlo je 10 godina. Mislim da mogu da idem", rekao je u intervjuu iz svoje rezidencije u Vatikanu. Pre nego što je postao predsednik, Milei je izneo niz napada na papu nazivajući ga "imbecilom koji brani socijalnu pravdu" i "predstavnikom zla na Zemlji".

Papa Franja
Papa Franjafoto: EPA-EFE/ANGELO CARCONI / POOL

U septembru su sveštenici iz siromašnih četvrti Buenos Airesa, papinog rodnog mesta, održali misu u odbranu Franje i osudili Mileijeve napade na njega. Franja i argentinski predsednik razgovarali su telefonom u novembru, nakon što je Milei izabran.

Papa Franja je bio na više od 40 putovanja izvan Italije, uključujući mnoga putovanja u Latinsku Ameriku, otkako je pre gotovo 11 godina izabran za prvog latinoameričkog papu, ali od tada još nije posetio Argentinu.

Bonus video:

04:50

PAPA PIJE XII KRSTOM JE BLAGOSILJAO USTAŠKE POKOLJE Pršić: Znao je i nije uradio ništa da se ZLO ZASUTAVI! A sada, imamo DOKAZE

(Espreso/Index/Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.