ROĐENA U SELU RAKA, SA MUŽEM SE OBOGATILA U TITOVOJ JUGOSLAVIJI...Ovo niste znali o majci ZANOSNE SLOVENKE (FOTO)
Melanija i Donald Tramp, Foto: Profimedia

TUGA U KUĆI BIVŠE PRVE DAME

ROĐENA U SELU RAKA, SA MUŽEM SE OBOGATILA U TITOVOJ JUGOSLAVIJI...Ovo niste znali o majci ZANOSNE SLOVENKE (FOTO)

Melanija Tramp saoptila je danas da je njena majka Amalija Knavs umrla i opisala ju je kao snažnu ženu, gracioznu, toplu, dostojanstven ženu koja je u potpunosti posvećena svom mužu, ćerkama, unuku i zetu

Objavljeno:

Majka Melanije Tramp Amalija Knavs umrla je u 78. godini. Njen zet bivši američki predsednik Donald Tramp izjavio je nedavno da je zdravlje njegove tašte ozbiljno narušeno i da je situacija veoma teška. Otkrio je tada i da je njegova supruga provela Božić uz majku, o kojoj je brinula o bolnici, zbog toga je bivša prva dama SAD propustila porodično praznično fotografisanje. Ko je bila Amalija Knavs koju smo često viđali uz ćerku i zeta naročito dok je trajao njegov predsednički mandat?

Melanija Tramp saoptila je danas da je njena majka Amalija Knavs umrla i opisala ju je kao snažnu ženu, gracioznu, toplu, dostojanstven ženu koja je u potpunosti posvećena svom mužu, ćerkama, unuku i zetu.

Od Amalije Knavs oprostio se i Donald Tramp koji je poručio da je njegova tašta bila sjajna i prelepa, izvanredna žena kao i da nema reči kojima se opisalo koliko će nedostajati porodici.

Melanija i Donald Tramp
Melanija i Donald Tramp foto: Profimedia

Ko je majka Melanije Tramp?

Majka Melanije Tramp Amalija Knavs rođena je u selu Raka, radila je u fabrici "Jutranjka" kao krojačica dečje odeće, dok je njen suprug Viktor vodio salon za prodaju automobila i motora, a bio je i politički aktivan kao član Saveza komunista. Bračni par Knavs je pored Melanije Tramp dobio i ćerku Ines.

Kada su se u leto 2017. Melanija Tramp i njen sin Baron preselili iz Tramp kule u Njujorku u Belu kuću u Vašingtonu, roditelji bivše prve dame Amalija i tri godine stariji Viktor ispratili su ih na put. Od tada su postali poznata lica u glavnom gradu pa su se često putovali uz bivšeg predsednika i svoju ćerku.

Amalija i Viktor Knavs
Amalija i Viktor Knavsfoto: JIM WATSON / AFP / Profimedia

Državljanstvo dobili kad je Tramp postao predsednik

Tramp je vodio više nego kontroverznu emigracionu politiku. Dok su se sprovodile sporne mere, mnogi su ga podsećali da su njegova tašta i tast emigirali iz Slovenije u Ameriku - iako je položaj Amalije i Viktora Knavsa bio daleko drugačiji od emigranata odnosno živeli su u SAD u skladu sa propisima.

Bračni par Knavs dobio je američko državljanstvo u avgustu 2018. Položili su zakletvu nakon što su se pojavili u saveznoj imigracionoj kancelariji u Njujorku. Pre toga su Melanijini roditelji godinama živeli u Americi sa zelenim kartama. Melanija Tramp je otišla iz rodne Sevnice kao srednjoškolka, bavila se modelingom najpre u Parizu i Milanu, a onda je otišla za SAD.

Majka podržavala Melaniju dok je bila Prva dama

Melanija Tramp bila je izložena brojnim kritikama dok je obavljala funkciju prve dame, ali su je roditelji zdušno podržavali.

Amalija i Viktor sedili su odmah iza bivšeg predsednika i potpredsednika Amerike dok je Melanija držala govor na Nacionalnoj konvenciji Republikanske stranke u Vrtu ruža u Beloj kući.

"Moji roditelji su naporno radili kako bi osigurali da naša porodica ne samo da može da živi i napreduje u Americi, nego i da doprinese naciji koja dopušta ljudima da dođu sa snom i ostvare ga. Želim da iskoristim trenutak da zahvalim svojoj majci i ocu za sve što su učinili za našu porodicu. Zahvaljujući vama stojim ovde danas", rekla je Melanija.

Insajder je nedavno za Page six izjavio da je supruga Donalda Trampa izuzetno vezana za svoje roditelje.

Amalija i Viktor Knavs neretko su putovali sa bivšim predsedničkim parom Amerike, stekao se utisak da je Doanld Tramp veoma uviđajan prema taštu i tasti kao i da ih veoma poštuje što je pokazivao u javnosti.

Unuk Baron je bio veoma blizak sa bakom

"Politico" je roditelje Melanije Tramp ppisao kao "hiperinvolvirane" u život unuka Barona Trampa. Baron je bio veoma blizak sa Amalijom, kao i sa dekom Viktorom sa kojima je razgoavaro na slovenačkom jeziku.

"Politico" je takođe pisao 2017. da će Melanijini roditelji "postati poznatije osobe u Beloj kući" , slično se desilo i sa majkom Mišel Obame Marijan Robinson kad se uselila u predsedničku vilu. Prema The New York Times, bračni par Knavs "živeo je između stana u Tramp kuli, Mar-a-Lago kluba na Floridi i apartmana u Beloj kući koji je ranije koristila majka Mišel Obame".

Rado viđeni među porodicom Tramp

Roditeji Melanije Tramp bili su redovni gosti na porodičnim okupljanjima odnosno na službenim događajima dok je Tramp bio na čelu Amerike.

Sedeli su u prvom redu pored Ivanke Tramp i Džareda Kušnera u Beloj kući 2017. na National Thanksgiving Turkey Pardoning Ceremony. Otputovali su u Mar-a-Lago sa ćerkom i zetom na poslavu Dana zahvalnosti te godine.

Amalija nije zaboravila Sevnicu

GQ je ranije pisao da su Amalija i njen suprug sačuvali kuću u Sevnici kao i da su u ovaj grad u Sloveniji odlazili dva do tri puta godišnje. Kada se bračni par upoznao, on je radio kao vozač gradonačelnika obližnjeg grada, a Amalija je bila krojačica u fabrici. Zajednički život započeli su u dvosobnom stanu u Sevnici.

Nakon posla šofera, Viktor je postao trgovački putnik u državnoj automobilskoj kompaniji. . "Za razliku od oskudice sa kojom su se mnogi borili komunističko vreme, Knavsovi su živeli dobro", piše GQ. Iako su pojedini izvori tvrdili da je Viktor bio član Komunističke partije Sevnica, portparol Trampove kampanje Houp Hiks izjavila je za New York Times da Knavs nikada nije bio "aktivan član" stranke. Prikupljao je kolekciju Mercedesovih limuzina i "željenog" Maseratija, a GQ je Amaliju opisao kao "uvek besprekorno odevenu ženu sa savršenom frizurom" ističući da je takav imidž imala i u teška vremena pod komunističkom vlašću.

Melanija je o modi učila dok se bavila manekenstvom, ali i od majke Amalije.

Amalija i Viktor Knavs
Amalija i Viktor Knavsfoto: ALEX WONG / Getty images / Profimedia

Druga ćerka Ines

To se može reći i za njenu godinu dana stariju sestru Ines sa kojom je boravila u evropskim prestonicama mode - obe su maštala o manekenskim odnosno dizajnerskim karijerama.

Melaniji se ostvario san, Ines nije, ali se danas bavi umetnošću u Njujorku i gospođa Tramp se više puta pohvalila njenim umetničim instalacijama.

Zanimljiv detalj o odrastanju sestara Tramp jeste da nikada nisu nosile odeću iz prodavnice dok su bile mame s obzirom na to da je njihova majka bila vešta krojačica.

Kada je Tramp posetio Amaliju i Viktora u Sevnici

"Bio sam tamo oko 13 minuta", rekao je Tramp o poseti rodnom gradu svoje supruge u emisiji Larija Kinga 2005.

Tramp je 2002. boravio u Sloveniji gde je upoznao buduću taštu i tasta. Kako prenosi New Yorker, on je sa suprugom Boingom 727 sletio u Ljubljanu u 20 sati. Bili su na večeri sa njenim roditeljima Grand hotelu Toplice na Bledu, gde su jeli eskalop od luka sa prženim krompirom i šumskim borovnicama, a Melanija je pomogla oko sporazumevanja. Na odlasku je Tramp navodno pitao Viktora: "Je li ovo mesto na prodaju?".

Tramp je kasnije tražio blagoslov od Amalije i Viktora kako bi se oženio Melanijom. Bračni par Knavs je prvi put otputovao u Ameriku u februaru 2004. Godinu dana kasnije njihova ćerka se udala.

Bonus video:

01:24

TRAMP OPTUŽEN JER SE PREDSTAVLJAO BOGATIJIM NEGO ŠTO JESTE?! Jelača: Ovo je najgori momenat za njega, a evo ZAŠTO je to radio

(Espreso/ Zena.blic/ Jelena Milenković/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.