DIREKTOR BOINGA RIZNAO GREŠKU KOJA JE PUTNIKE MOGLA KOŠTATI ŽIVOTA: Oglasio se POTRESNIM REČIMA...
Avion, Foto: Tamara Trajković

AVIO NESREĆA

DIREKTOR BOINGA RIZNAO GREŠKU KOJA JE PUTNIKE MOGLA KOŠTATI ŽIVOTA: Oglasio se POTRESNIM REČIMA...

Izvršni direktor Boinga priznao grešku povodom avio nesreće Aljaske Erlajns

Objavljeno:

Izvršni direktor Boinga Dejv Kalhun priznao je greške američkog proizvođača aviona dok više od 170 aviona ostaje prizemljeno četvrti dan, rekavši osoblju da će kompanija osigurati da se nesreća poput eksplozije panela na Aljaska Erlajnsu u vazduhu "više nikada ne ponovi".

Najviši zvaničnik kompanije za proizvodnju aviona Stan Dil takođe je rekao na sumornom sastanku u gradskoj skupštini u Rentonu, gradu u saveznoj državi Vašington u kojoj se proizvodi model 737, da Boing priznaje "stvarnu ozbiljnost nesreće" dok pokreće provere kontrola kvaliteta i procesa.

Kalhunove primedbe bile su prvo Boingovo javno priznanje grešaka otkako je u petak u letu eksplodirao panel u gotovo punom 737 MAX 9, ostavljajući rupu pokraj praznog sedišta.

"Potresen sam do kosti"

Kalhun je rekao da je bio "potresen do kosti" nesrećom, koja je ponovno pokrenula pritisak na Boing zbog njegove problematične porodice aviona gotovo pet godina nakon bezbednosne krize MAX-a izazvane smrtonosnim nesrećama u Indoneziji i Etiopiji.

"Kao prvo, pristupićemo ovome priznajući svoju grešku", rekao je Kalhun zaposlenima, prema izveštaju koje je objavio Boing. "Pristupićemo tome sa 100 odsto potpunom transparentnošću na svakom koraku."

Aljaska Erlajns i Junajted Erlajns, dva američka prevoznika koji koriste privremeno prizemljene avione, pronašli su labave delove na sličnim letelicama, što je izazvalo strah da bi se takav incident mogao ponoviti.

"Imam decu, imate i vi..."

Na odvojenom sastanku juče, Boing je rekao osoblju da se nalazi tretiraju kao "pitanje kontrole kvaliteta" i da su u toku provere kod Boinga i dobavljača trupa Spirit Aerosystems, rekli su izvori upoznati s tim pitanjem.

Boing je poslao pisane naloge svojim pogonima i fabrikama svojih dobavljača kako bi osigurao da se takvi problemi reše i kako bi proveo opsežnije provere sistema i procesa, rekli su.

Kalhun je takođe rekao zaposlenima Boinga da će kompanija "osigurati da svaki sledeći avion koji poleti bude siguran." "Imam decu, imam unuke, a imate i vi", rekao je Kalhun zaposlenima, prema transkriptu koji je podelio Boing.

"Ovo je važno. Svaki detalj je bitan."

Sve je sada na regulatornoj agenciji (FAA) koja će sprovesti dalje inspekcije i odlučiti kada i hoće li sporni avioni ponovo dobiti dozvolu za let. Deonice Boinga na berzama padaju već nekoliko dana zaredom, a očekuje se da će se zbog zabrinutosti taj trend i nastaviti.

Bonus video:

00:22

Avion Er Srbije iz Tel Aviva sleteo je nešto posle 21:15 časova u Beograd

(Espreso/Index/Preneo: M.D.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.