(LIVESTREAM) "ERUPCIJA BI MOGLA DA TRAJE DO...": Dramatično na ISLANDU, celo nebo je CRVENO, a evo kuda teče LAVA
Erupcija vulkana na Islandu, Foto: EPA-EFE/ICELANDIC MET OFFICE / HANDOUT BEST QUALITY AVAILABLE HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

katastrofa

(LIVESTREAM) "ERUPCIJA BI MOGLA DA TRAJE DO...": Dramatično na ISLANDU, celo nebo je CRVENO, a evo kuda teče LAVA

Erupcija je započela u 22:17 sati po lokalnom vremenu, navodi Islandski meteorološki zavod

Objavljeno: 13:42h

Vulkan na islandskom poluostrvu Rejkjanes eruptirao je u ponedeljak uveče nakon višenedeljnih intenzivnih potresa, a intenzitet erupcije je već u opadanju, javio je islandski meteorološki zavod.

To je vidljivo iz seizmičkih i GPS merenja, ali nije pokazatelj koliko će erupcija da traje, nego da je došla u stanje ravnoteže, naveli su.

- Ovakav razvoj zabeležen je na početku svih erupcija na islandskom poluostrvu Rejkjanes zadnjih godina – rekli su iz zavoda.

Naučnici tvrde da lava ne teče prema Grindaviku, mestu čijih je 4.000 stanovnika evakuisano zbog pretnje erupcije.

Nebo crveno od erupcije

U međuvremenu su se na društvenim mrežama pojavili snimci na kojima se vidi kako lava kulja iz vulkana, dok je nebo osvetljeno crvenom i narandžastom bojom zbog erupcije.

- Za sada je pod kontrolom. Malo nas potresi drmaju. Nije baš ugodno i zaista je teško leći da se spava – rekla je “Jutarnjem listu” čitateljka sa Islanda.

Vulkan, Island, Lava
foto: EPA-EFE/ICELANDIC MET OFFICE / HANDOUT BEST QUALITY AVAILABLE HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

"Lokacija erupcije povoljna"

Vulkanolog Armann Hoskuldson rekao je za islandski javni TV servis RUV da je lokacija erupcije povoljna jer bi mogla da poštedi sve objekte koje je napravio čovek.

- Večeras svi mogu da budu mirni. Ako sve bude u redu, intenzitet erupcije će se smanjiti sutra poslepodne i pukotina će se razviti u kratere. Erupcija bi mogla da traje sedam do 10 dana - rekao je ono oko 3.00 sata ujutro.

"Erupcija u nekoliko paralelnih pukotina"

Nešto kasnije, oko 6.00 ujutro, Hoskuldson je rekao da je erupcija “predivna i veličanstvena” i da se dešava u nekoliko paralelnih pukotina, prenosi islandski DV.

- Glavni krateri će nastati na svakoj pukotini. Polako se smanjuje erupcija, ali neće odmah nestati – rekao je on.

Istakao je da je trenutna erupcija potpuno drugačija od one koja se dogodila, na primer, u Fagradalsfjalu 2021.

- Sinoć se dogodila klasična erupcija. Magma izlazi brzo i onda ne može dugo da traje – rekao je on.

"Nema obustavljanja avio saobraćaja"

I predsednik Islanda oglasio se u vezi erupcije.

“Počela je erupcija u blizini evakuisanog grada Grindavika. Naši prioriteti su zaštita života i infrastrukture. Civilna zaštita je zatvorila to područje. Sada čekamo da vidimo što nam sprema priroda. Spremni smo i budni”, napisao je on na mreži “X” (Tviter).

Islandski ministar spoljnih poslova Bjarni Benediktson poručio je u međuvremenu na mreži “X” da "nema obustavljanja vazdušnog saobraćaja na nebu iznad Islanda” i da “međunarodni koridori letova ostaju otvoreni”.

Erupcija nakon višenedeljnih potresa

Vulkan na Rejkjanesu eruptirao je u ponedjeljak nakon višenedeljnih intenzivnih potresa. Ranije je oko 4.000 ljudi evakuisano iz ribarskog grada Grindavik, kao i iz obližnje Plave lagune.

Erupcija je započela u 22:17 sati po lokalnom vremenu, navodi Islandski meteorološki zavod.

Vulkan, Island, LAva
foto: EPA-EFE/Iceland Civil Defense (almannavarnadeild) / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Snimci objavljeni na društvenim mrežama prikazuju lavu kako izlazi iz vulkana samo sat vremena nakon što je zabeležena seizmička aktivnost. Islandski Met Ofis izvestio je da je vulkan eruptirao oko četiri kilometra severoistočno od Grindavika i da se seizmička aktivnost kretala prema gradu, prenosi BBC.

Dužina pukotine u vulkanu je oko 3,5 km, a lava teče brzinom od oko 100 do 200 kubičnih metara u sekundi. Kako se navodi, to je nekoliko puta više nego u prethodnim erupcijama na Rejkjanesu poslednjih godina.

Bonus video:

01:46

NEBO SE ZACRVENI I KREĆE PAKLENA SCENA: Snimljen trenutak erupcije vulkana na Islandu, u sekundi ističe 200 KUBIKA LAVE

(Espreso/ Blic/ Jutarnji list/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.