"NEBO SE UPALILO CRVENOM BOJOM": Eruptirao VULKAN na Islandu, svuda nestvarni prizori (FOTO) (VIDEO)
Vulkan, Foto: EPA-EFE/Iceland Civil Defense (almannavarnadeild) / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

zastrašujuće

"NEBO SE UPALILO CRVENOM BOJOM": Eruptirao VULKAN na Islandu, svuda nestvarni prizori (FOTO) (VIDEO)

Policija je upozorila ljude da se klone područja dogodila erupcija vulkana

Objavljeno: 08:37h

Na islandskom poluostrvu Rejkjanes na jugozapadu zemlje sinoć se dogodila erupcija vulkana nakon nekoliko nedelja pojačanih seizmičkih aktivnosti.

BBC podseća da je oko 4.000 ljudi ranije evakuisano iz ribarskog gradića Grindavika, a obližnja geotermalna banja Plava laguna je zatvorena.

- Erupcija se pokrenula severno od grada u 22.17 sati po lokalnom vremenu - objavila je Islandska meteorološka služba (IMO).

Navodi se da je na području oko prestonice Rejkjavika od kraja oktobra beležen povećani broj zemljotresa.

Iz IMO je saopšteno da je erupcija locirana na oko četiri kilometra severoistočno od Grindavika, kao i da se seizmička aktivnost pomera ka tom gradiću.

Erupcija vulkana na Islandu
Erupcija vulkana na Islandufoto: EPA-EFE/ICELANDIC COAST GUARD / HANDOUT BEST QUALITY AVAILABLE HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Fotografije i snimci postavljeni na društvenim mrežama pokazuju kako lava izbija iz vulkana svega sat vremena nakon što je registrovan niz potresa.

Navodi se da je erupcija vidiljiva iz glavnog grada Islanda, koji se nalazi na oko 42 kilometra severoistočno od Grindavika.

01:46

NEBO SE ZACRVENI I KREĆE PAKLENA SCENA: Snimljen trenutak erupcije vulkana na Islandu, u sekundi ističe 200 KUBIKA LAVE

Jedan od očevidaca kazao je za BBC da se polovina neba u smeru gradića "upalilo crvenom bojom" zbog erupcije, a dim je mogao da se vidi kako kulja uvis.

Policija je upozorila ljude da se klone tog područja.

- Dužina procepa u vulkanu je oko 3,5 kilometara, a lava ističe brzinom od oko 100 do 200 kubnih metara u sekundi - navedeno je iz IMO.

Vulkan na Islandu
Vulkan na Islandufoto: EPA-EFE/ICELANDIC MET OFFICE / HANDOUT BEST QUALITY AVAILABLE HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

U saopštenju se dodaje da je to mnogo puta više nego prilikom ranijih erupcija na poluostrvu Rejkjanes poslednjih godina.

Bonus video:

02:21

VULKAN U KONGU

(Espreso/ Kurir.rs/BBC/Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.