DOK CEO SVET SA ZEBNJOM GLEDA U VULKAN NA ISLANDU, KATASTROFA SE DESILA NA DRUGOM KRAJU SVETA! Nastala opšta PANIKA
Vulkan, Ilustracija, Foto: EPA-EFE/Esteban Biba

HAOS

DOK CEO SVET SA ZEBNJOM GLEDA U VULKAN NA ISLANDU, KATASTROFA SE DESILA NA DRUGOM KRAJU SVETA! Nastala opšta PANIKA

Odeljenje je saopštilo da su slojevi crnog pepela doveli do opadanja lišća na plantažama uljanih palmi u blizini vulkana, a prašina je vidljiva i na krovoima kuća

Objavljeno:

I dok su oči sveta uprte u dešavanja na Islandu i sa strahom posmatraju kada će eruptirati vulkan Fagradalšfjal, na drugom kraju sveta se desila katastrofa koja je izazvala opšti haos i paniku.

Vulkanska erupcija na udaljenom ostrvu Papua Nova Gvineja naterala je stanovnike da se evakuišu, a aerodrom na ostrvu je otkazao sve planirane letove za naredni period.

Ulavun, najaktivniji vulkan u južnopacifičkoj naciji, izbacio je dim do 15 kilometara u vazduh u ponedeljak popodne, saopštio je Odsek za upravljanje geohazardima u toj dalekoj zemlji.

Erupcija na ostrvu Nova Britanija podstakla je vlasti da naprave planove evakuacije i otkažu letove na aerodromu Hoskins u tom regionu.

Oblak pepela nastavio je da raste u utorak, dostigavši visinu od najmanje pet kilometara, ali je odeljenje za geološku opasnost u zemlji smanjilo nivo upozorenja sa nivoa 4 na nivo 3, što ukazuje na "umerenu do jaku erupciju" umesto na "veoma jaku erupciju".

Ipak, vulkan ostaje aktivan i izbijanje bi moglo da se nastavi u narednom periodu.

vulkan
foto: Profimedia

Iako je u početku postojala opasnost od izbijanja cunamija, japanska obalska straža je juče ukinula upozorenje.

Vulkan koji eruptira udaljen je 47 kilometara od grada Bijala na Papui Novoj Gvineji.

Odeljenje je saopštilo da su slojevi crnog pepela doveli do opadanja lišća na plantažama uljanih palmi u blizini vulkana, a prašina je vidljiva i na krovoima kuća.

Papua Nova Gvineja se nalazi u vatrenom pojasu Pacifika u kome se vsakodnevno dešava veliki broj zemljotresa i vulkanskih aktivnosti.

Bonus video:

00:21

PRORADIO VULKAN NA FILIPINIMA: Nekoliko hiljada ljudi evakuisano

(Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.