INAUGURACIJA ARGENTINSKOG PREDSEDNIKA: Od svečanosti napravio CIRKUS, zaustavio konvoj samo ZBOG OVOGA!
Havijer Milej, Foto: EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

ISPADI NOVOG PREDSEDNIKA ARGENTINE

INAUGURACIJA ARGENTINSKOG PREDSEDNIKA: Od svečanosti napravio CIRKUS, zaustavio konvoj samo ZBOG OVOGA!

Predsednik Argentine na inauguraciji zaustavio konvoj vozila da bi pomazio psa

Objavljeno:

Novoizabrani predsednik Argentine, Havijer Milej, obećao je "novu eru" za svoju zemlju na zvaničnom polaganju zakletve, uz obećanje da će izvršiti oštre rezove potrošnje i sveobuhvatne ekonomske reforme.

Pored toga što je zvanično preuzeo predsedničku dužnost, Milej je izašao na balkon takozvane Ružičaste kuće, sa kog se obraćaju predsednici Argentinske Republike, i otpevao pesmu pod nazivom "Panic Show" okupljenima na glavnom trgu Buenos Ajresa.

Njegovi pratioci su ga gromoglasno pozdravili, dok su čak neki i pevali uglas sa njim.

Istorijski bitna inauguracija

- Zdravo svima, ja sam lav. Počećemo rekonstrukciju posle više od 100 godina propadanja. Iako ćemo morati da izdržimo neki period, napredovaćemo! Mi dobri Argentinci smo odredili kraj populističke moći - poručio je Milej sa balkona, na kom mu se pridružila i sestra i savetnica Karina Milej, koja je pozdravila ljude na trgu.

Pored toga što se obratio sa balkona, novi predsednik je takođe zaustavio konvoj vozila na putu do Ružičaste kuće (Casa Rosada), kako bi pomazio psa na ulici.

Kao predsednički kandidat, Milej je obećao da će očistiti politički establišment od korupcije, eliminisati Centralnu banku, koju je optužio da štampa novac i podstiče inflaciju, kao i da će američkim dolarom zameniti nestabilni pezos.

Milejeva inauguracija je održana 40 dana nakon povratka Argentine demokratiji i tamošnji mediji ocenjuju ovaj preokret kao eru desnog ekonomskog liberalizma koji predstavlja oštar kontrast u odnosu na politike prethodnih predsednika.

Argentinu čekaju drastične mere

- Ovo je prvi put da je neko ko je pobedio rekao da će izvršiti totalne promene - kaže izborni pobednik Milej, najavljujući drastične mere.

- Neće to platiti dobri ljudi, već političari, vladajuća kasta, biznismeni, korumpirani mediji i tzv. NVO stručnjaci koji svi zavise od političara - obećava Milej.

Očekuje se radikalno rezanje radnih mesta u javnom sektoru kako bi se smanjila državna potrošnja kao i privatizacija preduzeća u državnom vlasništvu.

- Sve što se može staviti u ruke privatnom sektoru, biće stavljeno u ruke privatnom sektoru, kaže Milej.

Predsednik Narodne skupštine Srbije prisustvovao inauguraciji

Predsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić boravi danas u zvaničnoj poseti Buenos Ajresu, prilikom čega je prisustvovao inauguraciji novoimenovanog predsednika Argentine, u svojstvu izaslanika predsednika Srbije Aleksandra Vučića, saopštio je Kabinet predsednika Skupštine Srbije.

Uz čestitke predsedniku Mileju, dr Orlić je izrazio uverenje da će dve zemlje nastaviti da jačaju tradicionalno prijateljstvo, uz još sadržajniju saradnju u svim oblastima od zajedničkog interesa i snažnu privrženost poštovanju principa međunarodnog javnog prava.

- Iskrene čestitke novoimenovanom predsedniku Argentine. Siguran sam da će dve zemlje, za vreme njegovog mandata nastaviti da jačaju tradicionalno prijateljstvo, uz još sadržajniju saradnju u svim oblastima od interesa i snažnu privrženost poštovanju principa međunarodnog javnog prava - napisao je Orlić na svom Instagram nalogu.

Inauguraciji prisustvovao i predsednik Ukrajine

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski takođe je prisustvovao polaganju zakletve novog predsednika, gde je imao susrete sa više latinoameričkih i afričkih lidera. Ovo je prvo putovanje ukrajinskog lidera u Latinsku Ameriku u trenutku dok Kijev nastavlja da traži podršku među zemljama u razvoju za svoju borbu protiv Rusije, preneo je "AP".

Milej je dočekao Zelenskog u predsedničkoj palati nakon inauguracije, gde su se srdačno pozdravili, zagrlili i kratko porazgovarali, a zatim je ukrajinskom kolegi poklonio menoru. Milej je u više navrata izrazio nepoverenje prema Moskvi i Pekingu, a Zelenski ga je telefonom pozvao nakon izborne pobede i zahvalio se na "jasnoj podršci Ukrajini".

Milej prekinuo tradiciju

Milej je prekinuo tradiciju tako što je svoje inauguraciono obraćanje održao na stepenicama argentinskog Kongresa, a ne u sali, kako je to običaj. U petnaest do dvanaest (po lokalnom vremenu), u društvu potpredsednice Viktorije Viljaruel, popeo se stepenicama Kongresa, gde je potpisao Kongresnu knjigu časti.

Ispod svog potpisa, napisao je "Živela sloboda, dođavola", njegov glavni slogan tokom kampanje.

Inače, Milej je libertarijanski ekonomista koji je ušao u politiku pre samo dve godine.

Bonus video:

01:26

Abu Dabi, predsednik Putin dolazi u Palatu, nesvakidasnji docek od strane seika Bin Zajeda

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.