HAMAS POSTAVIO PREDUSLOV ZA OSLOBAĐANJE IZRAELSKIH VOJNIKA! Evo šta ZAHTEVAJU, mnogima se ovo neće DOPASTI
Izrael, Foto: AP Photo Fatima Shbair

RAT U IZRAELU

HAMAS POSTAVIO PREDUSLOV ZA OSLOBAĐANJE IZRAELSKIH VOJNIKA! Evo šta ZAHTEVAJU, mnogima se ovo neće DOPASTI

Hamas je Izraelu postavio teške uslove za oslobađanje otetih vojnika IDF

Objavljeno:

Palestinski militantni pokret Hamas postavio je trajni prekid vatre u Pojasu Gaze kao preduslov za oslobađanje zarobljenih pripadnika Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) u pregovorima s Izraelom, javila je danas egipatska televizija Al-Kahera al-Ekhbarija, prenosi Tanjug.

Kako je prenela egipatska televizija, palestinski militanti su potvrdili da će "uslovi za oslobađanje izraelskih vojnika biti drugačiji", preneo je TASS.

Konkretno, pregovori o tom pitanju će obuhvatiti razgovore o "prekidanju neprijateljstava i ukidanju blokade" koju je Izrael nametnuo Pojasu Gaze.

Osama Hamdan, visoki zvaničnik Hamasa, rekao je u intervjuu za televiziju Al Arabija da je "još rano i teško govoriti o oslobađanju zarobljenih vojnika u uslovima tekuće patnje palestinskog naroda i nastavljanja izraelske agresije".

Prema njegovim rečima, "uslov za pregovore je prekid rata".

Hamdan je potvrdio da Hamas veruje da je moguće produžiti humanitarno primirje za još nekoliko dana.

"Produženje primirja za još nekoliko dana je moguće i pregovarački proces ima dva pravca. Prvi je humanitarni pravac, koji predviđa oslobađanje što većeg broja talaca. Drugi pravac je politički, koji se tiče obustavljanja agresije i ukidanja blokade Pojasa Gaze, što će otvoriti vrata za sklapanje sporazuma o razmeni koja uključuje sve taoce", istakao je Hamdan.

Pojas Gaze, Grčka pravoslavna crkva u Gazi
foto: Ali Jadallah / AFP / Profimedia

Portparol katarskog Ministarstva spoljnih poslova Madžed bin Mohamed al-Ansari, rekao je u ponedeljak da su Izrael i Hamas, uz pomoć posrednika, postigli dogovor o produženju humanitarnog primirja u Pojasu Gaze za dva dana.

Taher al-Nunu, portparol šefa političkog biroa Hamasa Ismaila Hanijea, rekao je za TASS da će novi sporazum s Izraelom biti zasnovan na istim uslovima, odnosno da će tri palestinska zatvorenika biti puštena u zamenu za svakog izraelskog taoca kojeg oslobodi Hamas.

Bonus video:

01:59

HAMAS NE MARI ZA CIVILE, ISKORIŠĆAVA USTANOVE Sagovornici Usijanja analiziraju: Postoje dve teze koje su koren ovog sukoba

(Espreso/ Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.