ERDOGAN ZADAJE UDARAC ZA UDARCEM, NETANJAHU ĆE SE DOBRO OZNOJITI: Turski lider nikad BRUTALNIJI, kakva ŠAMARČINA...
Redžep Tajip Erdogan, Foto: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

AU!

ERDOGAN ZADAJE UDARAC ZA UDARCEM, NETANJAHU ĆE SE DOBRO OZNOJITI: Turski lider nikad BRUTALNIJI, kakva ŠAMARČINA...

Erdoganova oštra retorika zapretila je da će prekinuti sve nadolazeće odnose Turske sa Izraelom

Objavljeno:

Erdogan je više puta napadao Izrael zbog razmera smrti i razaranja uzrokovanih njegovim odgovorom na neviđeni prekogranični napad Hamasovih militanata 7. oktobra.

On je Izrael označio kao "terorističku državu", a Hamas nazvao "oslobodilačkom grupom".

Erdogan je udvostručio te napade tokom nastupa pred članovima svoje vladajuće stranke sa islamskim korenima u parlamentu.

Redžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdoganfoto: Profimedia

„Netanjahu je već upisao svoje ime u istoriju kao koljač Gaze“, rekao je Erdogan u izjavi koju je prenosila nacionalna televizija.

„Netanjahu ugrožava bezbednost svih Jevreja u svetu podržavajući antisemitizam ubistvima koja je počinio u Gazi.

Erdoganova oštra retorika zapretila je da će prekinuti sve nadolazeće odnose Turske sa Izraelom.

Dve strane su prošle godine ponovo imenovale ambasadore nakon decenijskog prekida odnosa. Takođe su razgovarali o razvoju bližih trgovinskih odnosa i radu na novim energetskim projektima koji su mogli da pomognu u izgradnji dugoročnog poverenja.

Redžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdoganfoto: EPA/STR

Rat u Gazi je podstakao Izrael da povuče svo diplomatsko osoblje iz Turske i drugih zemalja u regionu kao bezbednosnu meru. Turska je takođe povukla svog izaslanika u Tel Avivu u znak protesta zbog pristupa Izraela.

Posrednici su u sredu pokušavali da produže primirje između Izraela i Hamasa koje je omogućilo oslobađanje 60 izraelskih talaca i 180 palestinskih zatvorenika od prošle nedelje.

Erdogan je rekao da Netanijahuova vlada komplikuje te napore nastavljajući da razgovara o planovima za iskorenjivanje Hamasa.

„Izjave Netanjahuove administracije umanjuju naše nade da će humanitarna pauza biti transformisana u trajni prekid vatre“, rekao je Erdogan.

Sporazum o primirju privremeno je zaustavio borbe koje su počele kada su se militanti Hamasa prelili preko granice sa Izraelom, ubivši 1.200 ljudi, uglavnom civila, i kidnapovajući oko 240.

1 / 5 Foto: Imago / Alamy / Alamy / Profimedia

Poslednja izraelska vazdušna i kopnena kampanja u Gazi ubila je skoro 15.000 ljudi, takođe uglavnom civila, prema zvaničnicima Hamasa, i pretvorila velike delove severa teritorije u ruševine.

Bonus video:

03:26

PRAVOSLAVNI SVET SOLIDARNIJI SA PALESTINCIMA OD MUSLIMANA Dimitrijević: Erdogan jak samo na rečima jer zna KO je pripremao sukob

(Espreso/ France 24)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.