POSETILI SMO GRADIĆ NA SEVERU ITALIJE: Ima najveću luku pored mora, a stariji su ovde kupovali ČUVENE "LEVISKE"
Trst, Foto: Tijana Đorđević

vikend odmor

POSETILI SMO GRADIĆ NA SEVERU ITALIJE: Ima najveću luku pored mora, a stariji su ovde kupovali ČUVENE "LEVISKE"

Trst je jedan od najlepših gradova severne Italije i nekadašnji centar mnogih moreplovaca

Objavljeno:
Miloš Dojčinović

Svi smo slušali od naših starijih, roditelja i članova uže i šire rodbine, priče da su mnogi za vreme bivše Jugoslavije putovali u Trst da bi kupovali čuvene "levis farmerke". Prema njihovim rečima, tada je u ovom gradu sve bilo jeftinije, od hrane, garderobe, a mnogi su u ono vreme odlazili da bi kupili i gramofonske ploče koje nisu postojale na domaćem tržištu.

Sada nakon svih ovih godina, Trst više nije isti kao nekada, kada je predstavljao statusni simbol koji se povezivao sa jednom epohom, sada je on prevashodno multikulturalni grad i mesto idealno za vikend turiste.

Trst je grad u Italiji i smešten je u Tršćanskom zalivu, u blizini granice sa Slovenijom. Nekada je bio glavni izlaz na more Hazburškog carstva.

Ono što ćete prvo primetiti u Trstu, jeste da on malo liči na ostale gradove u Italiji. Razlog jer je skoro šest vekova predstavljao deo Astrije. U 18. veku je postao glavna trgovačka luka u Jadranskom moru.

Od 1963. godine Trst je pod suverenitetom i teritorijalnim integritetom Italije.

Čim se jaki vetrovi smire, odjedanput se čuje graja ljudi i oseća se život u Trstu. Pored specifičnog mirisa mora, prisutan je i miris okolnih planina i prirode.

Trst
foto: Tijana Đorđević

Kanal Grande

Slično kao i Venecija i Trst ima svoj kanal Grande koji protiče kroz centar grada i u kome se ogledaju elegantne zgrade iz 18. i 19. veka.

Kanal Grande poznatiji i kao "Veliki Kanal" jeste najfotografisaniji deo grada. On pripada centralnoj gradskoj četvrti koja se zove Borgo Teresiano.

Trst
foto: Tijana Đorđević

Ova četvrt inače nosi ime po Mariji Tereziji, austrijskoj nadvojvotkinji tokom čije vladavine je izgrađen kanal, dok je Trst postao jedna od najvažnijih luka na starom kontinentu.

Ono što se može primetiti prilikom posete kanala, to su stari drveni čamci koji odišu nostalgijom za davnim prošlim vremenima kada je ovaj kanal bio prometno mesto gde se iznosila i donosila roba i gde su uplovljavali veći brodovi nego danas.

U vreme izgradnje mostovi na kanalu su se okretali ili otvarali, kako bi jedrenjaci mogli da pristupe kanalu. Pokretni mostovi su kasnije zamenjeni sadašnjim fiksnim zidanim mostovima, koji, međutim, dozvoljavaju prolaz malim čamcima samo tokom oseke.

Crkva Svetog Spiridiona

Trst
foto: Tijana Đorđević

Sam centar Trsta krasi crkva Svetog Spiridiona koja je inače pravoslavna crkva. Sagrađena je u drugoj polovini 19. veka u srpskom vizantijskom stilu u blizini kanala Grande.

Sagrađena je u mermeru koji je dovezen iz Toskane i Verone, sa pozlaćenim mozaicima koji su rađeni u Muranu.

Unutrašnjost je ukrašena freskama i pozlaćenim oltarom, dok se ulaz ne naplaćuje.

Trg ujedinjene Italije

Najveći trg u gradu nalazi se na samoj obali i zovu ga još "Dnevna soba Trsta". Smatra se da je ovo najveći evropski trg koji je smešten pored mora.

Trst, Odmor
foto: Tijana Đorđević

Među najznačajnijim zgradama su Palazzo del Governo, palata Lloyd Triestino i Palazzo del Municipio, kao i teatar Verdi.

Fontana četiri kontinenta predstavlja četiri kontinenta prikazana različitim životinjama.

Trst
foto: Tijana Đorđević

Konj predstavlja Evropu, Krokodil Ameriku, lav Afriku i kamila Aziju. Na vrhu fontane nalazi se žena koja širi ruke - simbol da Trst dočekuje trgovce iz čitavog sveta.

Na trgu se nalazi i najstariji kafić u Trstu - "Degli Specchi" iz 1839. godine.

Trst, Odmor
foto: Tijana Đorđević

Luka Trst

Idelno mesto gde možete da se isključite od svega, zagledate se u daljinu horizonta i odmorite na klupi, jeste luka u Trstu.

Ovaj deo mora je naročito privlačan tokom jeseni i ranog proleća kada je vreme hladnije.

Trst, Odmor
foto: Tijana Đorđević

Ogroman plato pored mora je idealan za šetnju, dok se u pojedinim delovima mogu videti na desetine ukrcanih čamaca, brodića i brodova koji svedoče da pomorska trgovina još uvek nije nestala.

Inače, luka Trst jedina je u Italiji koja je savršeno povezana sa železničkim saobraćajem u Evropi.

Više od 200 vozova nedeljno dolazi ili odlazi iz Trsta do svih evropskih gradova.

Bonus video:

04:56

Luka Ningbo-Džoušan povezuje Kinu sa svetom

(Espreso/Miloš Dojčinović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.