OVAJ STARI EVROPSKI GRAD JE IDEALNO MESTO ZA VIKEND ODMOR: Njegova lepota mami UZDAHE, na dohvat nam je ruke!
Bečka filharmonija, Foto: AP Photo Lisa Leutner AP, Miloš Dojčinović, Wikipedia

AUSTRIJA

OVAJ STARI EVROPSKI GRAD JE IDEALNO MESTO ZA VIKEND ODMOR: Njegova lepota mami UZDAHE, na dohvat nam je ruke!

Beč je jedan od najlepših gradova Evrope i idealno mesto za odmor tokom vikenda

Objavljeno:

Beč je jedan od najstarijih metropola u samom srcu Evrope. On predstavlja carski grad i mesto ukrštanja raznih kultura i uticaja, a ujedno je i jedan od najomiljenijih evropskih mesta koje posećuju turisti iz čitavog sveta.

Sa svojim šarmom i raskošom, arhitektonskom lepotom i kulturnim nasleđem, može stati rame uz rame sa Parizom, Rimom i Barselonom.

Beč predstavlja mutičku prestonicu, dok njegove najčuvenije kompozitore Mocarta i Betovena možete primetiti na svakom koraku. Mocart i Betoven su nacionalni brend i njihovi likovi ukrašavaju mnoge izloge prodavnica, antikvarnica, escajga, šolja, posuda, tanjira, torbi, a ima ih i na poštanskim markicama.

Velika prednost Beča je i ta što sve njegove najpoznatije građevine i objekti se nalaze u okviru samog ringa (užeg centra grada), tako da će te u toku jednog dana imati mogućnost da ih sve posetite.

Predstavljamo vam nekoliko mesta u ovom prelepom gradu srednje Evrope koje morate obavezno posetiti!

Katedrala Svetog Stefana

Katedrala Svetog Stefana smeštena je u centru i predstavlja jednu od najposećenijih turističkih atrakcija Beča. Ova katolička katedrala je sedište bečke nadbiskupije i predstavlja najznačajniju gotsku građevinu u samom gradu.

Beč
foto: Miloš Dojčinović

Smeštena je u glavnoj pešačkoj zoni, u istorijskom delu grada, na trgu Svetog Stefana.

Katedrala je smeštena na mestu na kojem se nekada nalazila crkva iz 1147 godine, koja je izgorela u požaru. Od stare crkve se mogu videti samo pojedini ostaci, poput zapadnog dela fasade.

Beč
foto: Miloš Dojčinović

Katedrala ima čak 3 tornja, a južni, najveći toranj je završen 1433. Toranj je visok 136 metara.

Godine 1945, kada je Beč bombardovan, katedrala je značajno oštećena, da bi konačna rekonstrukcija i obnova bila završena 1952.godine.

Inače, u ovoj katedrali se venčao čuveni kompozitor Mocart.

Hofburg

Hofburg je veliki kompleks rezidencija moćnog Habsburškoga carstva u centru Beča. Nastao je u periodu od 13. do početka 20. veka.

Beč
foto: Miloš Dojčinović

Hofburg je bio prestonica Habsburške monarhije sve do kraja Prvog svetskog rata.

Deo Hofburga predstavlja zvaničnu rezidenciju predsednika Republike Austrije, a veći deo je pretvoren u muzeje među kojima su: Carski apartmani, Odaja sa blagom, Nacionalna biblioteka, Muzej carice Sisi, Muzej starih muzičkih instrumenata Etnološki muzej, Efesov muzej.

Beč
foto: Miloš Dojčinović

U Hofburgu se čuva carska kruna Svetog Rimskog carstva.

Beč
foto: Miloš Dojčinović

Bečka državna opera

Zgrada Bečke državne opere je izgrađena u stilu neorenesanse između 1861. do 1869. godine.

Prvobitno se nazivala Bečka dvorska opera.

Beč
foto: Miloš Dojčinović

Bečka državna opera otvorena je 15. maja 1869. izvođenjem opere “Kažnjeni razvratnik ili Don Đovani” najvećeg kompozitora klasicizma Mocarta.

Beč
foto: Miloš Dojčinović

Jedan od najlepših pogleda u Beču jeste pogled sa balkona prekoputa Bečke državne opere. Raskošna i ogromna terasa i balkon omogućiće vam da uradite jedan od najlepših selfija.

Ringštrase

Najpoznatija ulica u Beču je Ringštrase. Dugačka je pet kilometara i kruži oko glavnog gradskog jezgra. Često je nazivaju i "Ring".

Beč
foto: Miloš Dojčinović

Car Franjo Josip I je dekretom iz 1857. godine doneo odluku da se sruše gradski bedemi i time počne izgradnja Ringštrasea.

Beč
foto: Miloš Dojčinović

Na Ringštraseu se nalaze mnogobrojne najznačajnije gradske znamenitosti poput zgrade Bečke državne opere, Gradske kuće, Parlamenta, Univerziteta, Muzeja istorije umetnosti, Berze, Prirodnjačkog muzeja, Muzeja primenjene umetnosti. Tu su i spomenici Johanu i Geteu Štrausu kao i parkovi Stadtpark i Rathauspark.

Beč
foto: Miloš Dojčinović

Šetnja Dunavom

Dunav u Beču nije širok kao u Budimpešti, ali je svakako mesto za opuštanje od gradske gužve.

Dunavski kanal je omiljeno mesto za odmor Bečlija, posebno tokom proleća i leta kada sve mogućnosti ovog dela gradske četvrti dolaze do punog izražaja.

Beč
foto: Miloš Dojčinović

Sa obe strane dunavskog kanala postoje biciklističke i pešačke staze, kao i brojna mesta na kojima se na klupama ili u travi može uživati u suncu.

Dunavski kanal u Beču je postao sinonim za rekreaciju.

Beč
foto: Miloš Dojčinović

Od ostalih mesta koja možete posetiti u ovom fascinantnom gradu su Gradski park, Hundertvaserova kuća, Bečki zoološki vrt Šenbrun, Prater, Karlov trg, kao i ostala značajna mesta.

1 / 8 Foto: Miloš Dojčinović

Bonus video:

05:40

Srpkinja iz Beča objašnjava: Austrija ukida sva pravila, ali ipak se DVE STVARI NEĆE MENJATI!

(Espreso/Miloš Dojčinović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.