POSETILI SMO NAJLEPŠI GRAD EVROPE I DOŽIVELI KULTURNI ŠOK: Evo šta sve krije ova LEPOTICA, prizor ostavlja bez daha
Budimpešta, Foto: Miloš Dojčinović

putovanje i odmor

POSETILI SMO NAJLEPŠI GRAD EVROPE I DOŽIVELI KULTURNI ŠOK: Evo šta sve krije ova LEPOTICA, prizor ostavlja bez daha

Najlepše atrakcije u Budimpešti koje morate posetiti!

Objavljeno:
Miloš Dojčinović

Sećam se kada sam prvi put vozom iz Beograda putovao za Budimpeštu davne 2014. godine. Putovanje je dugo trajalo, iščekivanja su bila sasvim skromna, posmatrao sam to kao putovanje u još jedan evropski grad. Međutim, kada sam se ujutru rano probudio, čuvši kako je voz prispeo na peron, ništa više nije izgledalo kao pre.

Izašao sam vani, zakoračio prvi put u ovaj neverovatan grad, primetio da se nalazim u ogromnoj stanici. Čim sam se spustio niz stepenice i okrenuo se ka ulazu Keleti stanice, doživeo sam kao tada dvadesettrogodišnjak nešto što se zove - kulturni šok!

Impozantna građevina me je "pukla" u nedra i bio sam fasciniran lepotom arhitekture Keleti železničke stanice, jedne od tri u samoj Budimpešti, pored Njugati i Deli.

Kao mlad i neiskusan turista koji je prvi put posetio ovaj prelepi evropski grad, nisam znao odakle da krenem i da počnem da istražujem. Želeo sam da posetim sve najlepše destinacije tokom ta dva dana koliko sam imao na raspolaganju.

Predstavljam vam nekoliko mesta u Budimpešti koja morate da posetite i koja će vam zasigurno pružiti odličan odmor.

Trg Heroja i Milenijumski spomenik

Kada budete prvi put obišli Trg Heroja i budete ugledali krilati kip anđela Gabrijela, imaćete utisak kao da se na vrhu zaista nalazi živ čovek. Skulptura je toliko živopisno izvajana i napravljena da će te se isprva pitati da li je moguće da bilo koji arhitekta napravi tako nešto autentično i realistično.

Budimpešta
foto: Miloš Dojčinović

Kip anđela Gabrijela nalazi se na vrhu Milenijumskog stuba visokog 36 metara.

Inače, Trg Heroja je jedan od glavnih obeležja Budimpešte, nalazi se na kraju Andraši Bulevara, odmah preko puta Gradskog parka.

Budimpešta
foto: Miloš Dojčinović

Statue na trgu predstavljaju vođe sedam plemena koja su osnovala Mađarsku.

Budimpešta
foto: Miloš Dojčinović

Izgradnja memorijala je započeta za proslavu hiljadite godišnjice države 1896. godine ali je završen tek 1929. kada je dobio ime.

Budimpešta
foto: Miloš Dojčinović

Gradski park i Vajdahunjad zamak

Iza i sa desne strane Trga Heroja nalazi se Gradski park koji ima brojne sadržaje uključujući zoološki vrt, halu za koncerte Petefi i banju Sečenji.

U Gradskom parku se nalazi i izuzetno atraktivni Vajdahunjad zamak napravljen po ugledu na istoimeni zamak u Transilvaniji a za potrebe Milenijumske izložbe 1896. godine.

Budimpešta
foto: Miloš Dojčinović

Kako se budete približavali samom zamku imaćete utisak kao da prolazite kroz kojekakav vremeplov i da se vraćate u period 18. i 19. veka. Zamak je do te mere dobro očuvan za sve ove godine, da će vas njegov arhitektonski izgled oboriti sa nogu.

Dvorac Vajdahunjad prikazuje različite arhitektonske stilove: romanski, gotički, renesansni i barokni.

Kada budete zakoračili u samo dvorište dvorca primetićete nekoliko interesantnih objekata "istorijskog paviljona", a to su svakako i tornjevi koji su nakon veka i po sačuvani, kao da su građeni - juče.

Budimpešta
foto: Miloš Dojčinović

U kompleksu dvorca se nalazi i kopija crkve u Jaki.

Budimpešta
foto: Miloš Dojčinović

Pored zanimljivih građevina, dvorac krije i mnoge spomenike, kao što je bista posvećena političaru Karolju Šandoru, kao i kip Bele Lugosi-a u Muzeju mađarske poljoprivrede koji je glumio grofa Drakulu u izvornom filmu iz 1931. godine.

Ribarski bastion i crkva Svetog Matije

Ribarski bastion je jedan od najlepših delova grada. Smešten na samom brdu, odmah pokraj crkve Svetog Matije na budimskoj strani grada, pruža prelep pogled ka celoj Budimpešti, kao i kao Dunavu koga će te moći celog da posmatrate zajedno sa mostovima kojima je ispreprecan.

Budimpešta
foto: Miloš Dojčinović

Iako kule i zidovi Ribarskog bastiona izgledaju bajkovito i srednjovekovno, oni su projektovani i izgrađeni između 1895 and 1902 godine i nikada nisu služili kao utvrđenje. Bastoin se nalazi odmah pokraj crkve svetog Matije na budimskoj strani grada.

Ribarski Bastion je izgrađen kao kula sa zidinama i deluje bajkovito sa svim svojim prolazima, stepenicama i bedemima iz doba Austrougarske monarhije.

Budimpešta
foto: Miloš Dojčinović

Centralna figura Ribarskog bastiona jeste bronzana statua Svetog Stefana Mađarskog na konju iz 1906. godine i smeštena je u blizini crkve Svetog Mateje.

Budimpešta
foto: Miloš Dojčinović

Crkva Svetog Mateje je podignuta 1015. i uništena od strane Mongola 1241. godine. Sadašnja građevina datira iz druge polovine 14-tog veka. U njoj je krunisano nekoliko kraljeva a ime dobija po mađarskom kralju Matiji koji su u njoj dva puta venčavao.

Turci pretvaraju crkvu 1541. u glavnu gradsku džamiju. Iako po proterivanju turaka 1686. postaje ponovo crkva u baroknom stilu, prava rekonstrukcija dolazi tek pred kraj 19-tog veka i daje joj novi neo-gotski izgled.

Budimpešta
foto: Miloš Dojčinović

Crkva je prelepa, svaki detalj na njoj je do perfekcije izvajan i svojom lepotom će vas oduševiti, ali jedno je sigurno, ukoliko želite da uradite "selfi" nećete uspeti da je fotografišete u pinom kadru, jer je njen krov jako visok.

Budimpešta
foto: Miloš Dojčinović

Budimski dvorac

Budimski dvorac je bio dom kraljeva i kraljica, turskih okupatora tokom 16. i 17. veka kao i Habsburškog plemstva.

Budimpešta
foto: Miloš Dojčinović

Kraljevska palata izgrađena je 1265. godine, a u 14. veku postaje najveća gotska palata tog vremena na svetu.

Dvorac je proširen 1748. godine a 1849. u sukobima sa mađarskim revolucionarima biva spaljen, ali se ubrzo obnovio.

Budimpešta
foto: Miloš Dojčinović

Danas se u Budimskom dvorcu nalazi Mađarska nacionalna galerija, Budimpeštanski istorijski muzej i Nacionalna biblioteka.

Prolazeći kroz čitave ogromne i raskošne predele Budimskog dvorca primetićete velelepne i impozantne skulpture koje ga krase.

Budimpešta
foto: Miloš Dojčinović

Od ostalih mesta koja možete posetiti u Budimpešti jeste Most "Slobode", Mađarski Parlament, kao i Cipele na obali Dunava.

Budimpešta je jedan od najlepših gradova u Evropi. Idealna je za putovanje tokom vikenda i kraćih odmora. Prednost je ta što se glavne atrakcije obilaze pešice zbog svoje međusobne blizine.

Bonus video:

04:28

Fantastično putovanje kroz kinesku kulturu: Putovanje na planinu Tijenšan

(Espreso/Miloš Dojčinović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.