OVO JE PRAVO POREKLO ENTONIJA BLINKENA, POŠTENO ĆETE SE IZNENADITI: Žena mu je PRAVA LEPOTICA, evo kako IZGLEDA!
Entoni Blinken, Foto: Profimedia

POLITIČKA BIOGRAFIJA

OVO JE PRAVO POREKLO ENTONIJA BLINKENA, POŠTENO ĆETE SE IZNENADITI: Žena mu je PRAVA LEPOTICA, evo kako IZGLEDA!

Entoni Blinken je 71. državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država

Objavljeno: 10:45h

Entoni Blinken je zvaničnik američke vlade i diplomata koji od 26. januara 2021. obavlja funkciju 71. državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država.

Entoni „Toni“ Blinken je rođen 16. aprila 1962. u Jonkersu u Njujorku od jevrejskih roditelja Džudit i Donalda Blinkena. Pohađao je prestižnu školu Dalton u Njujorku do 1971. godine, kada se preselio u Pariz, sa svojom razvedenom majkom i njenim mužem, čovekom koji je preživeo Holokaust i advokatom, Semjuelom Pisarom.

Pisar, koji je preživeo i koncentracione logore Aušvic i Dahau, kasnije će podeliti svoja iskustva tokom Holokausta sa Blinkenom, koji kaže da su ti razgovori imali dubok uticaj na njegove stavove, prenosi Jewishvirtuallibrary.org.

Tokom adolescencije, Blinken je bio rastrgan između bavljenja umetnošću i politikom. Pohađao je Univerzitet Harvard, gde je uređivao dnevne studentske novine i pomagao u uređivanju nedeljnog umetničkog časopisa.

Entoni Blinken
foto: Profimedia

Na Pravnom fakultetu "Kolumbija" stekao je zvanje doktora nauka,nakon čega je ostao u Njujorku i radio kao letnji saradnik u advokatskim kancelarijama Rogers & Vells.

Ubrzo nakon toga, Blinken je postao aktivan u demokratskoj politici, pomažući svom ocu u prikupljanju sredstava za predsedničku kampanju Majkla Dukakisa 1988. Sve vreme – tokom svog akademskog bavljenja i političkih aktivnosti – svirao je gitaru u bendu i organizovao filmske festivale i druge kulturne aktivnosti.

Prema pisanju sajta AP, Entoni Džon Blinken bio je dugo vremena zvaničnik američke vlade i diplomata koji je 26. januara 2021. godine izabran za državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država.

Pre odabira na ovu funkciju, Blinken je obavljao poslove zamenika savetnika za nacionalnu bezbednost i to u periodu od 2013. do 2015. godine i zamenika državnog sekretara od 2015. do 2017. godine za vreme mandata bivšeg američkog predsednika Baraka Obame.

Entoni Blinken
foto: Profimedia

Tokom Klintonove administracije, Blinken je služio u Stejt departmentu i na visokim pozicijama u Savetu za nacionalnu bezbednost od 1994. do 2001. Bio je viši saradnik u Centru za strateške i međunarodne studije od 2001. do 2002. godine.

Zalagao se za invaziju Irak dok je bio direktor demokratskog osoblja Senatskog odbora za spoljne poslove od 2002. do 2008. godine, piše Njujork Tajms.

Bio je savetnik za spoljnu politiku za predsedničku kampanju Džoa Bajdena 2008, pre nego što je savetovao predsedničku tranziciju Obama-Bajden.

Od 2009. do 2013. Blinken je bio zamenik pomoćnika predsednika i savetnik za nacionalnu bezbednost potpredsednika. Tokom svog mandata u Obaminoj administraciji, pomogao je u kreiranju politike SAD o Avganistanu, Pakistanu i nuklearnom programu Irana, piše na zvaničnom sajtu Pravnog fakulteta "Kolumbija".

Nakon što je napustio državnu službu, Blinken se preselio u privatni sektor, suosnivajući "VestEkec Advisor"s, konsultantsku firmu. Blinken se vratio u vladu prvo kao spoljnopolitički savetnik za Bajdenovu predsedničku kampanju 2020, a zatim kao Bajdenov izbor za državnog sekretara, poziciju za koju ga je Senat potvrdio 26. januara 2021.

Privatan život

Entoni Blinken oženjen je prelepom Evanom Rajan koja trenutno obavlja funkciju sekretara kabineta Bele kuće u administraciji Džoa Bajdena.

Evan Rajan, Entoni Blinken
foto: EPA-EFE/BONNIE CASH / POOL

Entoni Blinken i Evan Rajan su se venčali na međuverskoj ceremoniji u katoličkoj crkvi Svetog Trojstva u Vašingtonu 2002. godine. Blinken, koji je bio zamenik državnog sekretara pod Džonom Kerijem u Obaminoj administraciji, sada služi kao državni sekretar Sjedinjenih Država pod predsednikom Bajdenom.

Blinken i Rajan imaju dvoje dece.

Bonus video:

01:22

NA POMOLU NOVI HLADNI RAT IZMEĐU KINE I AMERIKE? Kakva će biti spoljna politika Bajdenove administracije (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.