LJUBAVNI SKANDALI NETANIJAHUA ĆE VAS ŠOKIRATI! Pogledajte kako je IZGLEDAO U MLADOSTI, ostaćete BEZ TEKSTA (FOTO)
Benjamin Netanijahu, Foto: EPA-EFE/AMIR COHEN / POOL

privatan život premijera izraela

LJUBAVNI SKANDALI NETANIJAHUA ĆE VAS ŠOKIRATI! Pogledajte kako je IZGLEDAO U MLADOSTI, ostaćete BEZ TEKSTA (FOTO)

Aktuelni premijer Izraela prvi je na ovoj funkciji koji je rođen u Izraelu, a iako je živeo i školovao se u Americi, on se uvek iznova vraćao u rodnu zemlju i imao aktivnu ulogu u oblikovanju njene istorije

Objavljeno:

Benjamin Netanjahu, aktuelni premijer Izraela, jedan je od ljudi o kojima ovih dana priča ceo svet zbog aktuelnog izraelsko-palestinskog sukoba, piše Glossy.

On je jedan od najistaknutijih političara u ovom delu sveta, a na mestu predsednika Vlade je u svom trećem mandatu – ranije je to bio od 2009. do 2021, a prethodno od 1996. do 1999. godine.

Netanjahu je, inače, rekorder po broju mandata i prvi premijer države koji je i rođen u Izraelu otkako je 1948. godine proglašena nezavisnost ove države.

  • Ko je Benjamin Netanjahu?

Premijer Izraela rođen je Tel Avivu 1949, a odrastao je na relaciji Jerusalim-Filadelfija. Nakon života u Sjedinjenim Američkim Državama , vratio se u rodnu zemlju po okončanju srednje škole 1967. kako bi se pridružio Izraelskim odbrambenim snagama. Sve se događalo neposredno nakon arapsko-izraelskog rata, poznatog još kao Šestodnevni rat.

Tada je bio vođa tima u jedinici specijalnih snaga Sajeret Matkal i učestvovao u brojnim misijama, među kojima su najpoznatije operacije Gift 1968. i Izotop 1972, a u ovoj drugoj je ranjen u rame. To je bio samo početak njegove vojne službe, budući da se kasnije na prvim linijama borio u Ratu iscrpljivanja i Jomkipurskom ratu, zatim u racijama duž Sueckog kanala, a predvodio je i komandoski ulaz duboko u teritoriju Sirije. Pre nego što je istupio iz službe, došao je do čina kapetana.

Netanjahu je, inače, u međuvremenu završio čuveni Masačusetski tehnološki institut, gde je i magistrirao, a zatim se zaposlio kao ekonomski savetnik u kompaniji Boston Consulting Group. Međutim, krajem sedamdesetih je ponovo bio u Izraelu, kako bi osnovao antiteroristički Institut "Jonatan Netanjahu", koji je nazvao po svom bratu Jonatanu, koji je poginuo u operaciji Entebe.

  • Politička karijera Benjamina Netanjahua

Benjamin Netanjahu je, inače, tokom osamdesetih bio stalni predstavnik Izraela pri Ujedinjenim nacijama, a zatim je po povratku u domovinu izabran za Kneset i kao predsedavajući desničarske političke stranke Likvud.

Nakon što je 1999. godine doživeo krah na izborima, odlučio je da se povuče iz politike i prešao u privatni sektor, samo da bi se posle nekoliko godina, s dolaskom Likuda na vlast, vratio kao ministar spoljnih poslova i ministar finansija. Tada je pokrenuo brojne ekonomske reforme, ali se sukobio s premijerom Arijelom Šaronom i dao ostavka zbog neslaganja u vezi s planovima o razdvajanju Gaze.

Na čelo stranke vratio se u decembru 2005. godine, nakon što je njegov suparnik Šaron istupio iz partije, postao je 2009. premijer po drugi put iako je njegova stranka bila druga na izborima – s drugim desničarskim stranama je formirao koalicionu vladu. Potom je vodio Likud do pobede i na izborima 2013. i 2015. godine, a zatim je ponovo došao na mesto premijera u decembru 2022. godine.

On je, inače, bio pod istragom za korupciju, koja je kulminirala podizanjem optužnice protiv njega za podmićivanje, prevaru i izneveravanje poverenja u vezi sa tri zasebna slučaja u novembru 2019. godine. Netanjahu je opužen da je primao poklone od biznismena i činio im usluge kako bi u štampi bio pozitivnije prikazan, a sve je negirao i tvrdio da je žrtva "lova na veštice" u organizaciji njegovih političkih protivnika.

Budući da je suđenje počelo u maju 2020, dok je bio u svom drugom premijerskom mandatu, on je postao prvi izraelski predsednik Vlade kome se sudilo, a kontroverza nije naškodila na sledećem izborima, kada je ponovo izabran.

– Osvojili smo ogroman glas poverenja naroda Izraela – rekao je Netanjahu posle pobede.

Benjamin Netanijahu
Benjamin Netanijahufoto: EPA-EFE/ABIR SULTAN / POOL
  • Privatni život Benjamina Netanjahua

Izraelski premijer često je izazivao kontroverze kao političar, a njegov privatni život nije bio ništa manje zanimljiv medijima. Štaviše, umeo je i da zaseni dešavanja na političkoj sceni.

Netanjahu se najpre oženio Mirijam Vajcman 1972. godine, a upoznali su se dok je on služio vojni rok, budući da je bio stacioniran u blizini njenog doma u Jerusalimu. Nakon što je odslužio vojsku, Mirijam je obukla uniformu, a potom su zajedno otišli na studije u Ameriku i venčali se.

Uskoro je Mirijam zatrudnela, a dok je nosila ćerku Nou 1978. godine, Netanjahu je u univerzitetskoj biblioteci upoznao britansku studentkinju Fler Kejts i započeo vezu s njom. Nakon što je Mirijam saznala sa aferu, odmah su se razveli, a Benjamin je nastavio ljubav s Engleskinjom.

Venčali su se 1981. godine, a Fler je zbog njega prešla u judaizam i preselili su se zajedno u njegov rodni Izrael.

Međutim, Fler je 1988. podnela zahtev za razvod i uskoro je okončana i ova zajednica.

Benjamin Netanijahu
Benjamin Netanijahufoto: EPA

Treća supruga Benjamina Netanjahua Sara Ben-Artzi radila je kao stjuaredesa na letu od Njujorka do Izraela kada su se prvi put sreli krajem osamdesetih. U tom trenutku ona je završavala master studije psihologije, a političaru je rekla "da" 1991. godine. Par je potom dobio sinove Jaira i Avnera.

Tu, međutim, nije kraj Netanjahuovog zanimljivog ljubavnog života i skandala: 1993. priznao je na televiziji uživo da je imao aferu s Rut Bar, svojom savetnicom za odnose s javnošću. Kako je tada istakao, njegov politički rival podmetnuo je tajnu kameru kako bi ga snimio u kompromitujućoj situaciji i pretio mu da će poslati snimak medijima ako Netanjahu ne odustane od trke za predsednika Likuda.

Uprkos velikom skandalu, on je izabran za lidera stranke, a njegov brak sa Sarom je opstao. Nekoliko godina kasnije pisalo se i da je imao "blisko prijateljstvo" s italijansko-američkom dizajnerkom Ketrin Prajs-Modadori.

Netanjahu je tokom 90-ih često kritikovao interesovanje medija za njegov privatni život i tvrdio da su njegovi politički rivali angažovali špijune da bi skupili dokaze o aferama.

(Espreso/ Glossy)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.