OVO JE NAJOZLOGLAŠENIJA PRVA DAMA: Kako je Asma od "NAJUTICAJNIJE ARAPKINJE" došla do "NAJGOREG RATNOG PROFITERA"?
Predsednik Srije i njegova supruga Asme, Foto: EPA-EFE/XINHUA / Huang Jingwen

"pustinjska ruža"

OVO JE NAJOZLOGLAŠENIJA PRVA DAMA: Kako je Asma od "NAJUTICAJNIJE ARAPKINJE" došla do "NAJGOREG RATNOG PROFITERA"?

Rođena Londonka imala je velike planove nakon što je završila prestižne britanske škole, a onda je prilikom jedne posete Siriji srela čoveka svog života. Iste godine se udala za njega, a njen život dobio je neočekivan tok

Objavljeno:

Svetski mediji javili su pre malo više od nedelju dana da je Bašar al Asad, predsednik Sirije, stigao u Hangdžou, u prvu zvaničnu posetu nekog sirijskog predsednika Kini nakon 20 godina, a on je doputovao u društvu supruge Asme.

Njegova supruga Asma al Asad je tom prilikom privukla mnogo pažnje svetske štampe kada je izašla iz aviona.

U beloj bluzi kratkih rukava i efektnoj dezeniranoj midi-suknji, prva dama Sirije izgledala je uobičajeno božanstveno, što ne čudi jer je pre nekoliko godina o njenom stilu s oduševljenjem pisao američki Vogue.

Bašar i Asma al Asad u poseti Kini
Bašar i Asma al Asad u poseti Kini foto: EPA-EFE/XINHUA / Xu Yu CHINA

Međutim, od tada je njen imidž značajno poljuljan, a rođena Londonka je od članka u kom je veličana doživela mnogo toga: život u ratom zaraćenoj zemlji, borbu s rakom, optužbe za korupciju...

Ko je žena Bašara al Asada?

Asma Favaz al Asad rođena je u Londonu, u uglednoj sirijskoj porodici, 11. avgusta 1975. godine. Odrastala je u Britaniji, gde je pohađala najprestižnije škole, a bila je najbolja u svojoj generaciji kada je 1996. diplomirala informatiku na Kings koledžu.

Baš dok se spremala da nastavi školovanje na Harvardu, tokom posete tetki u Damasku 2000. godine upoznala je porodičnog prijatelja Bašara al Asada i njen život je dobio tok koji nije mogla da predvidi.

Iste godine, Asma se preselila u Siriju kako bi mogla da uživa u ljubavi sa Asadom, a venčali su se samo mesec dana kasnije. Ovaj brak iznenadio je mnoge, jer nije bilo poznato da je Al Asad imao devojku, a sirijska javnost tumačila je njihovu zajednicu kao znak napredovanja ka reformama jer je Asma odrasla u Ujedinjenom Kraljevstvu i predsavlja sunitsku većinu, dok je Bašar al Asad alavit.

Posle venčanja, Asma se odmah uputila na put po Siriji i obišla 100 sela kako bi naučila kako će usmeriti svoju buduću politiku, a uključila se u rad mnogih dobrotvornih organizacija i pokrenula razne kulturne i humanitarne centre. Zbog svog rada, časopis 411 Magazine proglasio ju je jedno prilikom "najuticajnijom Arapkinjom na svetu".

Par je dobio troje dece: Hafiza, Zeina i Karima.

Bašar i Asma al Asad u poseti Kini
Bašar i Asma al Asad u poseti Kini foto: EPA-EFE/XINHUA / Huang Jingwen

Od "pustinjske ruže" do ozloglašene prve dame u srcu rata

Čuven je njen intervju koji je Vogue objavio 2010. godine, u kom ju je autor nazvao "najmagnetičnijom prvom damom", a veličani su njen stil, harizma, obrazovanje... Sve pod naslovom "Ruža u pustinji". Međutim, već sledeće godine, počinje veliki zaokret u životu sirijskog predsednika i njegove prve dame, a mnogi se danas sa gorčinom sećaju ovog članka. Čak se i urednica magazina Vogue Ana Vintur javno odrekla ovog članka, a on je obrisan s portala slavnog časopisa.

Po izbijanju pobune u Siriji sledeće godine, nakon što je grupa školaraca iz Darae mučena i uhapšena jer su napisali na školskim zidovima "Narod želi da sruši režim", pojavile su se tvrdnje da je Sirijcima dosta Al Asada, a zapadni mediji tvrdili su da je pitanje koliko je Asma zapravo upućena u političko delovanje zbog muža. Međutim, supruge nemačkog i britanskog ambasadora u UN uskoro su snimile video kojim su je pozvale da "zaustavi krvoproliće" i poručile joj da "ne može da se krije iza supruga".

U članku pod naslovom "Asadovi u ratu: Ubijanje i šoping" londonski Guardian je u martu 2012. godine objavio prepisku supružnika Al Asad u kojoj je Asma navodno podržala odluku o bombardovanju grada Homsa na zapadu Sirije u kojem su, pored ostalih brojnih civilnih žrtava, poginula i dvojica stranih novinara – Francuz Remi Ošlik i Amerikanka Meri Kolvin.

Bašar i Asma al Asad
Bašar i Asma al Asadfoto: EPA-EFE/HARISH TIYAGI

Rat u Siriji nastavio je da besni, a Asma je sve vreme ostala uz svog supruga.

Ako budemo jaki zajedno, prevazići ćemo ovo zajedno... Volim te – napisala je ona Bašaru u jednom mejlu koji je dospeo do javnosti.

Ona je u intervjuu koji je svojevremeno dala jednoj ruskoj televiziji rekla da je zahvalna na ponudi za azil koju je dobila i odbila, iako nije otkrila koja država joj ga je ponudila.

Ne vidim sebe nigde drugde osim u Siriji. Ponuđeno mi je da napustim zemlju, da pobegnem. Ponuda koju sam dobila uključivala je i finansijsku sigurnost, a pre svega sigurnost za moju decu. Međutim, odlučila sam da ostanem – rekla je ona nakon osam godina tišine i izolacije, istakavši da je strahovala da bi njen odlazak oslavio poziciju njenog supruga.

Lečenje raka u "zemlji bez bolnica i lekova"

Za vreme rata, ona je uveliko vodila bitku protiv raka dojke, koji joj je dijagnostikovan 2018. Budući da je bolest otkrivena u ranoj fazi, Asadova supruga odmah se optimistično uputila na lečenje, ali je nastavila da obilazi porodice stradalih boraca s maramom na glavi.

Nakon što se izlečila, gostovala je u jednoj televizijskoj emisiji, sedeći ispred natpisa "Putovanje jednog života". Navodno se u, kako su zapadni mediji pisali, "zemlji bez bolnica i lekova" lečila u Vojnoj bolici u Damasku, koja je inače rezervisana za pripadnike oružanih snaga.

Asma al Asad
Asma al Asad foto: EPA/YOUSSEF BADAWI

Rak je test. Naš život se sastoji od niza testova – rekla je tada. – U porodici uvek mora da postoji dijalog, a ne samo kada je nekom nešto potrebno. Kod nas je tako bilo kada je počeo rat. Mnoga deca su postavljala pitanja, moja takođe. Slušali smo ih i razgovarali o svemu, ma kako teške i složene bile teme.

Usledili su novi problemi: 2020. godine pariski Mond pisao je da je Asma al Asad stvorila sopstvenu mrežu korupcije i političkog uticaja, a obaveštajni krugovi u Vašingtonu označili su je kao jednog "najgorih ratnih profitera".

Bonus video:

01:21

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović i prva dama Milena Milatović priredili su prijem povodom 13. jula – Dana državnosti Crne Gore

(Espreso/ Glossy)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.