ZAŠTO ENGLESKA ŠALJE RATNE BRODOVE I OSMATRAČKE AVIONE U IZRAEL?! Šta se zapravo krije iza odluke Britanaca?
Foto: AP Photo Tsafrir Abayov

RATNO STANJE

ZAŠTO ENGLESKA ŠALJE RATNE BRODOVE I OSMATRAČKE AVIONE U IZRAEL?! Šta se zapravo krije iza odluke Britanaca?

Prethodno su SAD rasporedile ogroman nosač aviona, sa borbenim avionima

Objavljeno:

Velika Britanija će rasporediti patrolne i osmatračke avione i dva broda Kraljevske mornarice u istočnom Mediteranu kako bi podržala Izrael, saopšteno je danas iz britanske vlade.

Odluka Velike Britanije predstavlja solidan iskaz solidarnosti sa Izraelom, ali ne i demonstraciju vojne snage, smatra analitičarka Debora Hajans.

Prethodno su SAD rasporedile ogroman nosač aviona, sa borbenim avionima, koji je okružen propratnim brodovima kod obale Izraela.

Cilj je bio da se zemlje poput Irana i Sirije, kao i militanti u Libanu koje podržava Iran, odvrate od plana da iskoriste krizu i napadnu Izrael.

Nasuprot tome, britanski premijer Riši Sunak najavio je da će njegova država poslati određeni broj pomorskih patrolnih aviona P8 i, kako se opisuje, druga "sredstva za nadzor" kako bi pratili dešavanja u regionu oko Izraela.

Izrael, rat u izraelu, Palestina, rat
foto: AP Photo Fatima Shbair

Pored toga, dva pomoćna broda Kraljevske flote, RFA Lime Bay i RFA Argus, opremljena sa tri helikoptera i nešto više od 100 kraljevskih marinaca stići će u istočni Mediteran sledeće nedelje.

Brodovi i avioni će biti u pripravnosti kako bi pružili praktičnu podršku Izraelu i njihovim partnerima u regionu.

"Izrael, koji se još nije oporavio od napada koji su se dogodili za vikend, nesumnjivo će pozdraviti ovaj potez britanaca, ali bez mobilizacije stvarnih ratnih sposobnosti kao što je HMS Duncan, efekat britanske pomoći će verovatno biti minimalan", smatra analitičarka.

Ona dodaje da je britanska vojska već jedinm delom osakaćena zbog pomoći koje britanija kontinuirano pruža Ukrajini od februara prošle godine.

Sunak je u saopštenju naveo da će raspoređivanje britanske vojske "podržati napore da se osigura regionalna stabilnost i spreči dalja eskalacija".

"Ako je Sunak zbiljan u želji da Britanija nastavi da igra takvu ulogu, trebalo bi da iskreno pogleda svoje oružane snage, a zatim da preduzme akciju da preokrene pad. To ne znači samo povećanje izdataka za odbranu, već i sprovođenje značajnih reformi koje osiguravaju da je britanski budžet za odbranu, ionako veliki, trošio mnogo bolje", dodaje Hajans.

Podsetimo, London je ranije najavio da će početi da šalje avione za evakuaciju u Izrael. Britanske avio-kompanije su prestale da lete za Izrael, a avion Britiš ervejza vratio se u London nakon što je u petak odustao od pokušaja da sleti u Tel Aviv.

Veruje se da u Izraelu i Gazi ima 60.000 britanskih državljana.

Izrael je već dobio vojnu podršku od svog najbližeg saveznika, Sjedinjenih Država, uključujući nosač aviona na nuklearni pogon USS ''Džerald R. Ford'', koji će pratiti razarači navođenih raketa i krstarice sa navođenim raketama.

Bonus video: ISPOD POJASA GAZE POSTOJI MREŽA TUNELA KOJI VODE DO EGIPTA Stručnjaci analiziraju: Šta ako se Izrael opredeli za kopneni napad?

02:21

ISPOD POJASA GAZE POSTOJI MREŽA TUNELA KOJI VODE DO EGIPTA Stručnjaci analiziraju: Šta ako se Izrael opredeli za kopneni napad?

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.