"DOK AMERIKA POSTOJI, IZRAEL NIJE SAM": Blinken izrekao OPASNE stvari, ZAPRETIO celom svetu OVOM izjavom
Entoni Bliken, Foto: Profimedia

amerika se svuda meša?

"DOK AMERIKA POSTOJI, IZRAEL NIJE SAM": Blinken izrekao OPASNE stvari, ZAPRETIO celom svetu OVOM izjavom

Blinken je istakao kako ne postoji razlog da neko sumnja da Amerika "čuva leđa Tel Avivu"

Objavljeno:

Sve dok postoje SAD, Izrael nikada neće morati da se brani sam, izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken tokom posete Tel Avivu, u znak solidarnosti.

Blinken je istakao da Izraelu prenosi poruku da će Amerika uvek biti uz njega i da neće morati sam da se brani, iako je možda dovoljno jak da to učini.

Američki državni sekretar je istakao da su prve pošiljke američke vojne pomoći već stigle u Izrael, a da su naredne već na putu.

Entoni Blinken
Entoni Blinkenfoto: Profimedia

Blinken je rekao da postoji ogromna dvostranačka podrška u američkom Kongresu za bezbednost Izraela i da će Tel Aviv dobiti kontinuiranu podršku SAD.

Blinken je, posle razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, rekao da boravi u poseti Izraelu u neverovatno teškom trenutku za izraelski narod i ceo svet.

Blinken je upozorio ostale zemlje i aktere da se ne mešaju u sukob Izraela i Hamasa jer SAD, kako je naveo, čuvaju leđa Tel Avivu.

1 / 4 Foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Hamas želi da uništi Izrael i ubije Jevreje, istakao je Blinken.

On je, međutim, naveo da se moraju preduzeti mere predostrožnosti da se izbegne povreda civila svih nacionalnosti.

Najmanje 25 Amerikanaca ubijeno je u napadu militanata palestinskog islamističkog Hamasa u Izraelu, rekao je Blinken, navodeći da Vašington blisko sarađuje sa Izraelom da bi se obezbedilo oslobađanje ljudi koje je Hamas uzeo kao taoce.

Blinken se osvrnuo i na lične momente, navodeći priču o svom jevrejskom poreklu i svom dedi koji je bežao od pogroma u Rusiji i o očuhu koji je preživeo nacističke koncentracione logore.

Američki državni sekretar je rekao da zbog toga razume koliko masakri koje su počinili militanti Hamasa izazivaju mučna prisećanja kod Jevreja širom sveta.

"Nemoguće mi je da gledam fotografije ubijenih porodica, kao što su majka, otac i troje male dece ubijene dok su se sklanjale u svom domu u kibucu Nir Oz, a da ne mislim na svoju decu", naveo je Blinken, preneo je "Times of Israel".

1 / 4 Foto: EPA SERGEY DOLZHENKO

Blinken je istakao da je to samo jedan od niza Hamasovih terorističkih akata koji se mogu uporediti sa najgorim napadima Islamske države.

On je izjavio i da svako ko želi mir mora da osudi Hamasovu vladavinu terora i da Izrael ima pravo i obavezu da se brani.

Blinken je ocenio da je, istovremeno, narod Izraela pokazao neverovatnu hrabrost i solidarnost i naveo primer jednog starijeg čoveka koji je vozio više od sat vremena do kibuca pod opsadom naoružan samo pištoljem i spasao svoju decu i unuke.

Američki državni sekretar je pozdravio stvaranje izraelske vlade nacionalnog jedinstva.

Bonus video:

03:12

OD NASTANKA DRŽAVE IZRAEL, BILO JE NEIZDRŽIVO NA DUŽE STAZE Kovač: Nije vreme za Ameriku i NE VERUJEM DA ĆE SE MEŠATI U KONFLIKT

(Espreso/ Telegraf.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.