UZBURKAO JE JAVNOST O BLISKOSTI NACIZMA I CIONIZMA: Zapad poštuje predsednika Palestine, a narod je SUMNJIČAV
Mahmud Abas, Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

biografija

UZBURKAO JE JAVNOST O BLISKOSTI NACIZMA I CIONIZMA: Zapad poštuje predsednika Palestine, a narod je SUMNJIČAV

Biografija Mahmuda Abasa, predsednika Palestina, začinjena je jednom idejom o bliskosti nacizma i cionizma

Objavljeno: 19:02h

Tokom sukoba koji je izbio nakon napada Hamasa na izraelske snage, palestinski predsednik Mahmud Abas apoleovao je na Ujedinjene nacije da reaguju na izraelsko nasilje koje trenutno traje na Pojasu Gaze, preneo je The Hill.

Agresija o kojoj Abas govori je višedecenijska opresija izraelskih snaga nad palestinskim narodom.

U odnosu na Izrael i Zapad, Abas i Palestinci sukob u Pojazu Gaze određuju kao ishod konstantne opresije koja traje od 1948. godine.

Ko je Mahmud Abas?

Mahmud Abas
Mahmud Abasfoto: Vikipedija/ Mahmud Abas

Rođen u Safedu, tadašnjoj Brtianskoj Palestini, 26. mart 1935. godine, Abas je od ranih nogu upoznat sa pojmom okupacije, posebno od 1948. godine kada nastaje država Izrael, a ostatak bivše Palestine postaje okupiran od strane Jordana i Egipta.

Živeo je u Siriji u kojoj se i školovao. Obrazovanje je nastavio u Egiptu gde je diplomirao prava, a potom je doktorirao istoriju na Orijentalnom Koledžu u Moskvi.

Njegova doktorska disetacija Druga strana: Tajni odnos između nacizma i cionizma postaje vrlo popularna i vrlo kritikovana teza o preuveličavanju žrtvi Holokausta i određenim poveznicama između nacizma i cionizma.

Mahmud Abas
Mahmud Abasfoto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

No, potom je istakao da je samo navodio teorije oko ideje sudelovanja nacizma i cionizma, te da je on (Abas) svakako osoba koja misli "Holokaust bio grozan, neoprostiv zločin protiv jevrejske nacije, zločin protiv čovečnosti koji čovečanstvo ne može da prihvati“.

Zbog određenih preinačavanja izjava Abasu se često zamera da je previše popustljiv prema Izraelu i Zapadu, te da Palestinci nisu zadovoljni njegovim delovanjem.

Politička karijera Mahmuda Abasa

Kao naslednik Jasera Arafata i njegove organizacije Fatah, Mahmud Abas je došao na mesto Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) 11. novembra 2004. godine.

Mahmud Abas
Mahmud Abasfoto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Bio je premijer Palestinske samouprave (PA) od marta do oktobra 2003. godine kada je dao ostavku usled borbe za vlast sa Arafatom.

Na mesto predsednika Palestine izabran je 5. januara 2013. godine.

Dok mnogi Palestinci i Palestinke, kao i oni koji kritikuju Izrael zbog agresije nad palestinskim narodom, posmatraju Abasa kao nekog ko nedovoljno deluje protiv Izraela, Zapad smatra palestinskog predsednika kao osobu koja zaista želi mir.

Bonus video:

09:34

NACIJA U ŠOKU: POLA MILIONA IZRAELACA U SLUŽBI ODBRANE! Uživo iz Tel Aviva, Izrael Dojč: Jasno je da su se mesecima PRIPREMALI

(Espreso/ Verica Arsić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.