MOĆNICI PRIZNALI DA IH JE PUTIN IZNENADIO NA POČETKU RATA U UKRAJINI: U ovom momentu su znali da je SPREMAN NA SVE?
Vladimir Putin, Foto: Printscreen, Profimedia

otkriveno

MOĆNICI PRIZNALI DA IH JE PUTIN IZNENADIO NA POČETKU RATA U UKRAJINI: U ovom momentu su znali da je SPREMAN NA SVE?

Nemački kancelar i francuski predsednik čuli se često sa ruskim liderom u prvoj polivini prošle godine

Objavljeno:

Nemački kancelar Olaf Šolc bio je iznenađen potpunim nedostatkom zabrinutosti ruskog predsednika Vladimira Putina zbog sankcija Zapada ubrzo nakon izbijanja sukoba sa Ukrajinom, piše „Bild".

Nemački tabloid je u članku u ponedeljak citirao razgovor između Šolca i francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je otkrio novinar Stefan Lembi u svojoj novoj knjizi „Vanredno stanje: Vladanje u vreme rata“.

Razgovor tokom kog su dva lidera pričala o telefonskim razgovorima sa Putinom, navodno je održan 4. marta 2022 - nešto više od nedelju dana nakon što je Moskva poslala svoje snage u Ukrajinu.

- Ne postaje ništa bolje. Nešto me muči više od razgovora: uopšte se ne žali na sankcije. Ne znam da li je to uradio u razgovoru sa vama, ali nije ni pomenuo sankcije - navodno je Šolc rekao Makronu tokom tog razgovora.

Francuski lider je odgovorio da se Putin ni tokom telefonskih razgovora sa njim nije pozabavio pitanjem zapadnih ograničenja.

Emanuel Makron
Emanuel Makronfoto: EPA-EFE/RADEK PIETRUSZKA POLAND OUT

Na pitanje da prokomentariše članak Bilda, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da može „da potvrdi da se predsednik Putin nikada nije pozabavio pitanjem sankcija tokom svojih kontakata sa liderima zemalja koje su te sankcije uvele“.

 Vladimir Putin
Vladimir Putinfoto: EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KRE

SAD i EU uvele su oštre sankcije Moskvi nakon izbijanja sukoba u Ukrajini, očekujući da će one osakatiti rusku ekonomiju i sprečiti zemlju da podrži njene vojne napore. Međutim, mere nisu uspele da postignu željeni rezultat.

Ranije ovog meseca Peskov je rekao da je Rusija u potpunosti prevazišla ekonomski pad izazvan zapadnim ograničenjima i da ima „dobre“ izglede za brz razvoj.

Dmitrij Peskov
Dmitrij Peskovfoto: Profimedia

Tokom njihovog razgovora Šolc je Makronu rekao da je ruski lider izneo „svoje ideje o tome kako pronaći kompromis". Govorio je o demilitarizaciji, denacifikaciji.

Nemački kancelar je takođe rekao da je Putin od njega „tražio da Krim bude priznat kao deo Rusije“, a da Narodne Republike Donjeck i Lugansk budu priznate kao nezavisne države.

- Ništa novo, iskreno rečeno - dodao je, a tokom razgovora navodno je pričao i da je predložio održavanje samita u pokušaju da se pronađe rešenje za krizu.

- Kada sam ga pitao da li će pre ili kasnije doći do sastanka o Ukrajini sa vama, sa mnom, Zelenskim i sa njim – Putinom – nije u potpunosti odbio - navodno je rekao Šolc Makronu.

Olaf Šolc
Olaf Šolcfoto: EPA-EFE/FILIP SINGER / POOL

On je, međutim, dodao da je ruski predsednik postavio dva uslova da se takav samit desi. U njima je precizirano da razgovori ne bi trebalo da postanu osnova za prekid vatre i da treba da se odvijaju bez učešća Zelenskog, tvrdi on.

Takav samit od tada nije organizovan, a poslednjih meseci telefonski razgovori Putina sa liderima Nemačke i Francuske postali su slabiji.

Nakon što je saslušao Šolca, Makron je odgovorio: „Hvala, to je bilo veoma slično razgovoru koji sam imao juče sa Putinom. Mislim da je sada prilično odlučan da ide do kraja”.

Bonus video:

02:34

GOREĆETE KAO SVEĆE, AKO BUDETE KOLEBLJIVI! Obradović tvrdi da je Vladimir Putin pogibijom Prigožina POSLAO PORUKU IZDAJNICIMA

(Espreso/ 24 sedam/ Bild)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.