OVO NIJE "PRVA SMRT" PRIGOŽINA? Taman kad se pojavi vest o njegovoj POGIBIJI, vođa Vagnera naprasno "VASKRSNE"?!
Jevgenij Prigožin, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

(nije) neuništiv

OVO NIJE "PRVA SMRT" PRIGOŽINA? Taman kad se pojavi vest o njegovoj POGIBIJI, vođa Vagnera naprasno "VASKRSNE"?!

Oko Prigožina su često kružile priče o navodnoj smrti, ali on je uvek "vaskrsao", bar do sad

Objavljeno: 12:03h

Šef ruske plaćeničke grupe Vagner Jevgenij Prigožin navodno je poginuo u sredu uveče kad se u Tverskoj oblasti blizu sela Kuženkino srušio privatni avion “Embrer legasi” na liniji Moskva-Sankt Peterburg. Ali, ovo nije prvi put da je Prigožin navodno “stradao”.

Na snimku objavljenom na internetu vidi se kako mlaznjak “Embrera” – koji je za preko 20 godina službe imao samo jednu nesreću – vuče oblak dima pre nego što je udario u zemlju i izbio u plamen.

U avionu je bilo 10 ljudi, uključujući tri člana posade i svi su poginuli. Vođa ruske privatne kompanije Vagner, Jevgenij Prigožin i njen komandant Dmitrij Utkin bili su među 10 osoba koje su se nalazile u avionu, potvrdila je ruska Federalna agencija za vazdušni saobraćaj.

Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožinfoto: Elena Kopylova / Sputnik / Profimedia

Prethodno je i grupa Vagner na svom Telegram kanalu potvrdila vest o smrti svog vođe Prigožina, za čiju je pogibiju okrivila, kako je navedeno, ''izdajnike Rusije''. Medijski kanali povezani sa Vagnerom brzo su sugerisali da je ruska protivvazdušna raketa oborila avion.

Ali, ovo nije prvi put da se tvrdi da je Prigožin “stradao”. On je zvanično proglašen mrtvim u Africi 2019, samo da bi se pojavio tri dana kasnije.

“Poginuo u Kongu”

Vojni avion An-27 sa osmoro ljudi srušio se 11. oktobra 2019. u Kongu. Tada je preneto da je Prigožin bio u njemu, ali se tri dana kasnije ispostavilo da je živ.

Kako je preneo “Nastojašje vremja”, na brodu je zaista bilo nekoliko Rusa ali ne i šefa Vagnera. Avion je poleteo iz grada Gome na istoku Konga i kretao se ka prestonici Kinšasi. Kontrolori su izgubili kontakt sa njim 59 minuta nakon polaska.

- Nije bilo preživelih, sva tela su spaljena do temelja - rekao je savetnik predsednika Konga u oktobru 2019.

Kongoanski radio, pozivajući se na saopštenje Uprave za civilno vazduhoplovstvo Konga, rekao je da su u avionu koji se srušio bila četiri člana posade, kao i "civili i vojno osoblje, uključujući zaposlene u administraciji predsednika Konga Feliksa Čisekedija".

Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožinfoto: Razgruzka_Vagnera / UPI / Profimedia

List je podsetio da je Kremlj u maju te godine potvrdio da će poslati svoje trupe u Kongo, dok je rusko Ministarstvo spoljnih poslova reklo da će učiti meštane kako da popravljaju vojnu opremu zaostalu iz sovjetskog doba. Kongo je naveden i među afričkim zemljama od interesa za Prigožina, a prema “Blumbergu” Moskva je podržala jednog od predsedničkih kandidata u Kongu i bila je zainteresovana za snabdevanje zemlje oružjem i razvoj mineralnih nalazišta.

Prigožin se, kako prenosi “Dejli mejl”, pojavio živ i zdrav tri dana nakon nesreće, što sada otvara pitanje da li bi šef Vagnera mogao ponovo da “vaskrsne iz mrtvih”.

“Poginuo u Popasni”

Prigožin je navodno “umro” i 2022. u jeku ruske invazije na Ukrajinu. Sredinom avgusta te godine, ukrajinska artiljerija pogodila je štab Vagnera u Popasni u Luganskoj oblasti na istoku zemlje. Nakon toga su se pojavili izveštaji o smrti Prigožina. Proruski ratni izveštač Kotonek je tada na “Telegramu” rekao da je “sproveden udar na jednu od Vagnerovih lokacija u Popasni”.

“Ukrajinski izvori izveštavaju o smrti Prigožina – mi to ne potvrđujemo”, naveo je Kotenok.

Bez obzira na spekulacije, ubrzo su se pojavile fotografije Prigožina, a kasnije se i lično pojavio u javnosti.

“Tražim Prigožinovo telo sa njim”, ironično je potpisao fotografiju Andrej Bogatov, komandant operacija Vagnera, prenele su “RIA novosti”.

Na slici, Bogatov i Prigožin stoje među ruševinama.

Da li će Prigožin ponovo da “vaskrsne”?

Da li će Prigožin ponovo da “vaskrsne” i koliko mu je još života ostalo, tek ostaje da se vidi.

Kir Džajls, stručnjak za Rusiju iz istraživačkog centra za međunarodne odnose Četam haus, pozvao je na oprez u vezi sa izveštajima o Prigožinovoj smrti. Kako tvrdi, "više pojedinaca promenilo ime u Jevgenij Prigožin, a sve kao deo njegovih napora da sakrije svoja putovanja".

- Nemojmo se iznenaditi ako se uskoro pojavi u novom videu iz Afrike - rekao je on, odnoseći se na poslednji snimak Prigožina.

Odeven u borbenu opremu, šef Vagnera je tada poručio da će njegova paravojna formacija doneti slobodu afričkim zemljama.

Ipak, direktor CIA Vilijam Berns je u julu, nakon oružane pobune Vagnera kad su plaćenici zaustavljeni na svega 200 kilometara od Moskve i obustavili svoj “marš pravde” u zamenu za egzil u Belorusiji, rekao da će biti iznenađen ako Prigožin izbegne odmazdu za to.

- (Ruski predsednik Vladimir) Putin je neko ko generalno smatra da je osveta jelo koje se najbolje služi hladno – rekao je tada Berns.

Navodna smrt Prigožina

Avion se srušio se u regionu Tver dok je leteo između Moskve i Sankt Peterburga. Na snimku objavljenom na internetu očigledno se vidi kako mali mlaznjak vuče oblak dima pre nego što je udario u zemlju i izbio u plamen.

Vodeći istraživački novinar o ruskim temama Hristo Grozev pre samo 10 dana dao je izjavu u kojoj je precizirao da će u roku od šest meseci ili će Prigožin biti mrtav ili će se desiti još jedan državni udar.

Medijski kanali povezani sa Vagnerom brzo su sugerisali da je ruska protivvazdušna raketa oborila avion.

Vođa Vagnera Jevgeniji Prigožin postao je poznat svetskoj javnosti nakon uloge njegove plaćeničke grupe u ratu u Ukrajini.

Bonus video:

00:53

VAGNER SRUŠIO ŠEST HELIKOPTERA I JEDAN AVION Stručnjaci analiziraju: Prigožin doveo u pitanje celu zvaničnu verziju rata

(Espreso/ Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.