"MRTVAK KOJI HODA": Mnogi upiru prstom u JEDNOG ČOVEKA, Kremlj i dalje ĆUTI, Prigožinu NIJE BILO SPASA?
Jevgenij Prigožin, Foto: Profimedia

drama

"MRTVAK KOJI HODA": Mnogi upiru prstom u JEDNOG ČOVEKA, Kremlj i dalje ĆUTI, Prigožinu NIJE BILO SPASA?

Sinoć su svi svetski mediji preneli da je među deset putnika poginuo i Prigožin, a ovo su teorije u vezi sa njegovom navodnom smrću

Objavljeno: 11:24h

Otkako je šef Vagnera Jevgenij Prigožin pre dva meseca pokrenuo "marš na Moskvu", mnogi analitičari su ga već okarakterisali kao "mrtvaka koji hoda", aludirajući na moguću osvetu ruskog predsednika Vladimira Putina.

Sinoć su svi svetski mediji preneli da je među deset putnika koji su bili u avionu koji se srušio u Rusiji i Jevgenij Prigožin. Iako mnogi, bez ikakvih dokaza, upiru prstom u Putina, Kremlj se još uvek nije oglasio ovim povodom.

Nakon "marša na Moskvu" dorektor CIA Vilijam Berns je izjavio da "na Prigožinovom mestu ne bi otpustio probača hrane".

Iako još uvek nije potvrđeno kako je do avionske nesreće došlo, rasprave o tome da li je u pitanju nesrećan slučaj ili navodna "hladna osveta Kremlja" počele su da kruže Internetom.

Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožinfoto: Profimedia

Prigožin, koji je godinama bio blizak prijatelj Vladimira Putina, uživao je veliko poštovanje i simpatije od strane Vagnerovih plaćenika, dela ruskih vojnika, ali i od ruskog naroda. Iako se o njemu i pre rata u Ukrajini dosta znalo, on pažnju svetskih medija privukao nakon što su njegovi borci odneli zasluge za nekoliko uspeha Rusije u borbama u Ukrajini. Njegova grupa plaćenika istakla se tokom borbi za grad Bahmut.

Da je uživao veliku podršku Rusa pokazuje i činjenica da su ga mnogi građani, posebno u Rostovu na Donu, nakon marša sačekali raširenih ruku.

Međutim, iako ga podržava deo naroda, činjenica je da je Prigožin imao mnogo neprijatelja u Moskvi, posebno među visokim vojnim zvaničnicima.

Prigožin je veče pre nego što je pokrenuo "marš na Moskvu" optužio visoke ruske vojne zvaničnike, među kojima i ministra sergeja Šojgua, da njegove plaćenike koristi kao topovsko meso. Zbog pobune Vagnerovaca je čak i predsednik Putin sutradan imao vanredno obraćanje. On je Prigožinov marš na Moskvu nazvao izdajom, a zatim ih je pozvao da se povuku nazad u kampove.

Nakon drame koja je trajala do kasno u noć, Prigožin je objavio da je dogovor sa vlastima u Rusiji postignut, da se povlače u kampove, a on je nakon nekoliko sati uz aplauze u džipu napustio Rostov i otišao u Belorusiju.

Putin ne oprašta izdaju

Mnogi su nakon marša na Moskvu sugerisali da bi Vladimir Putin mogao da se osveti Prigožinu, a kao primere za to uzimali su nekoliko njegovih protivnika koji ili služe višegodišnje zatvorske kazne, ili više nisu živi.

Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožinfoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Jedan od njih je ruski bivši obaveštajac Aleksandar Litvinenko koji je preminuo u bolnici u Londonu nakon što je otrovan Polonijumom, piše BBC.

Istraga je pokazala da je radioktivnu materiju Litvinenko sa sobom poneo iz Rusije, kao i da potiče iz državne laboratorije. Moskva je u više navrata negirala umešanost u njegovu smrt.

Među onima koji su imali sreće da prežive je opozicioni lider Aleksej Navaljni. On je uspeo da preživi trovanje novičokom, ali je nakon povratka u Rusiju uhapšen i osuđen na višegodišnju kaznu zatvora.

Za razliku od njih dvojice, situacija sa Prigožinom je nešto potpuno drugačije, pa je njegova pogibija još kontroverznija za svet. On je do pre nekoliko meseci bio Putinov blizak saradnik i prijatelj koji je mnogo znao i bio je i više nego koristan za vladajući režim. Mnogi su ga smatrali i nacionalnim herojem.

Osim u Ukrajini, njegova plaćenička organizacija borila se za ruske interese i u Siriji. Jevgenij prigožin razvio je biznis model koji je savršeno funkcionisao u nedemokratskim režimima. Njegova organizacija pružala je usluge zaštite uticajnim ličnostima, neretko su učestvovali i u gušenju pobuna, a eksploatisali su i zlato i druge plemenite materijale iz afričkih zemalja.

Prigožin je nedavno izjavio da podržava državni udar u Nigeru, a neki analitičari su to videli kao podsetnik na to kako je Vagner nekada služio ciljevima Kremlja. Ove nedelje je objavio video iz Afrike, time sugerišući da je, možda, našao novu ulogu i da su mu nedavni postupci oprošteni.

Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožinfoto: AP

Uprkos svemu navedenom, postoji šansa da ga je neko video kao potencijalnu pretnju za Putina i njegov režim i da je poželeo da mu naudi, mada za ove navode još uvek ne postoji nijedan dokaz.

Podsetimo, Ministarstvo za vanredne situacije Rusije saopštilo je u sredu veče da se u blizini sela Kuženkino u Tverskoj oblasti srušio privatni avion "Embraer Legacy", koji je leteo iz Moskve za Sankt Peterburg.

U avionu je bilo 10 ljudi, uključujući tri člana posade i, prema preliminarnim informacijama, svi su poginuli. Vođa ruske privatne kompanije Vagner, Jevgenij Prigožin i njen komandant Dmitrij Utkin bili su među deset osoba koje su se nalazile u avionu, potvrdila je ruska Federalna agencija za vazdušni saobraćaj.

Bonus video:

01:49

UKRAJINCI SU NAMAMILI VAGNER GRUPU U KLEŠTA, SADA IH SAMO MELJU! Sagovornici Kurir TV: Kupe vreme dok ne dobiju oružje sa Zapada

(Espreso/ Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.