MEĐU STADALIMA U PRIGOŽINOVOM AVIONU I PRELEPA KRISTINA? Stjuardesa bila je SESTRA MOĆNIKA, imala VELIKE AMBICIJE
Kristina Raspopova, Foto: PrintScreen/ Facebook/ Kristina Yadrevskay

stradali

MEĐU STADALIMA U PRIGOŽINOVOM AVIONU I PRELEPA KRISTINA? Stjuardesa bila je SESTRA MOĆNIKA, imala VELIKE AMBICIJE

Među poginulima bila je i prelepa stjuardesa Kristina Raspopova

Objavljeno:

Ruska Federalna agencija za vazdušni saobraćaj saopštila je spisak putnika koji su poginuli u Tverskoj oblasti u blizini sela Kuženkino kada se srušio avion Embraer sa deset putnika.

U pitanju su: Propustin Sergej, Makarijan Evgenij, Totmin Aleksandr, Čekalov Valerij, Utkin Dmitrij, Matusev Nikolaj i Jevgenij Prigožin. Među članovima posade bili su pilot Levšin Aleksej, kopilot Karimov Rustam i stjuardesa Kristina Raspopova.

Portal Fontanka objavio je kratak dosije o ljudima sa spiska stradalih putnika.

Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožinfoto: Profimedia

Među putnicima, posebnu pažnju privlači jedina žena koja je bila u avionu, a u pitanju je lepa stjuardesa Kristina Raspopova. Njene fotografije se, nakon što je objavljeno da je ona među poginulim putnicima, šire društvenim mrežama.

U trenutku pogibije imala je 39 godina. Zaposlila se u kompaniji MNT Aero, radila je po ugovoru, i bila je zadužena za privatne letove. Neposredno pre tragedije, požalila se najmilijima zbog kašnjenja leta. Ona je u sredu ujutru na društvenim mrežama objavila fotografiju svog doručka i kofera sa natpisom "Cabin".

Sudeći po objavama, radila je u privatnom avionu, a slike iz kabine često je objavljivala na društvenim mrežama. Prema podacima ruskih medija, njen rođeni brat je zamenik tužioca Jemanželinska Jevgenij Raspopov. Oboje su navodno rođeni u Kazahstanu, iako na Kristininom profilu piše da se radila u Moskvi.

Kada je odlučila da se osamostali, navodno se iz Kazahstana preselila u Moskvu.

"Otišla je u Moskvu da bi ostvarila svoje snove. Imala je jak karakter, bila je vrlo ambiciozna", ispričala je osoba koja ju je poznavala, a koja je želela da ostane anonimna.

Pored toga, često je putovala. Na njenom profilu piše da je rođena u Moskvi, ali poslednjih nekoliko godina živi u Sankt Peterburgu, piše MSK1.

Prema podacima ruskih medija, Kristina navodno nije bila bliska sa rođenim bratom.

"Živeli su drugačije živote, povremeno su se čuli telefonom, viđali su se jednom godišnje. On nije znao da je ona letela u avionu sa Prigožinom. Znao je da radi kao stjuardesa na jednom privatnom avionu, koji su iznajmljivali ljudi koji sebi mogu da priušte takav čluksuz", dodao je izvor blizak porodici.

Šta znamo o ostalim putnicima?

Sergej Propustin je Internetu poznat kao bacač granata u redovima PMC-a. Početkom avgusta je napunio 44 godine. Sudeći po sudskim podacima, do 2021. godine registrovan je u selu Siverski, Lenjingradska oblast. Sa Vagnerom je od 2015.

Evgenij Makarjan je živeo u Magnitogorsku, oblast Čeljabinsk, ima 38 godina, malo se zna o njemu, nije aktivan na društvenim mrežama. Pre više od deset godina, njegovom ocu je suđeno za ubistvo, ali je Vrhovni sud poslao predmet na novo suđenje i on je pušten na slobodu. Prema nekim izveštajima, nekada je bio okružni policajac, sa Vagnerom je od 2016. godine ratovao u Siriji.

Aleksandar Totmin je poreklom sa Altajske teritorije, ali, po svemu sudeći, poslednjih nekoliko godina živi u Sankt Peterburgu. On ima 31 godinu. Tvrdi da je na neki način zastupao interese Vagnera u Sudanu. Suđeno mu je za krađu. Tokom pandemije nije poštovao pravila samoizolacije, zbog čega je kažnjen.

Valerij Čekalov je iz Vladivostoka, od 2008. živi u Sankt Peterburgu. Važio je za logističara, ima 47 godina. Šef je službe obezbeđenja u Vagner grupi. Čekalov je bio odgovoran za sva kretanja Prigožina, transportnu logistiku i jedini je tačno znao kad i gde se Prigožin tačno nalazi. On je javnosti postao poznat prošle godine, kada su mu većina zapadnih država, koje podržavaju Ukrajinu, zbog rata i podrške Rusiji uvele sankcije. Bio je blisko povezan sa Prigožinovim kompanijama. 2017. godine kompanija povezana sa Prigožinom.

Dmitrij Utkin, Prigožinova desna ruka i jedan od ključnih figura u Vagner rupi. Utkin je bio rezervni potpukovnik.

Profesionalni vojnik do 2013. godine komandovao je 700. odvojenim odredom specijalnih snaga 2. odvojene brigade Specijalnih snaga Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane stacionirane u Pečorima, Pskovska oblast. Od 2014. komandovao je sopstvenom jedinicom, koja je, prema njegovom pozivnom znaku, dobila kodni naziv „Vagner PMC“.

Jevgenij Prigožin (62) je postao popularan i poznat široj svetskoj javnosti nakon izbijanja sukoba između Rusije i Ukrajine u februaru prošle godine. Pripadnici Vagnera, među kojima je bilo više hiljada osuđenika regrutovanih u ruskim zatvorima, učestvovali su u najdužoj i najkrvavijoj bici za grad Bahmut u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnjoj Republici.

Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožinfoto: Vedomosti / WillWest News / Profimedia

Prigožin je kontinuirano koristio društvene mreže da obznani ratne uspehe Vagnera i da ukaže na svoje sukobe sa ruskim vojnim vrhom, pre svega sa ministrom odbrane Sergejom Šojguom. Prvi čovek Vagnera često je iznosio oštre kritike na račin ruskog vojnog etsblišmenta i optuživao čelnike ruskog Ministarstva odbrane za nesposobnost, pa čak i za izdaju. U junu 2023. godine Prigožin je stao na čelo pobune u kojoj su učestvovali Vagnerovi borci. Više o Prigožinu možete pročitati OVDE.

O stradalim Nikolaju Matusejevu i komandantu Alekseju Levšinu, za sada nema podataka.

Rustam Karimov, bio je kopilot Prigožinovog aviona. Godine 2018. pilot sa istim imenom i prezimenom pojavio se u priči Vesti Novosibirsk kao navigator posade Su-34. Njegova supruga Anastasija Karimov, jutros je potvrdila da je obaveštena o smrti muža. Poslednji put je razgovarala sa njim na dan tragedije oko 17.30 časova.

Pokrenuta je istraga o padu aviona Embraer, do koga je došlo sinoć u Tverskoj oblasti.

Bonus video:

01:49

UKRAJINCI SU NAMAMILI VAGNER GRUPU U KLEŠTA, SADA IH SAMO MELJU! Sagovornici Kurir TV: Kupe vreme dok ne dobiju oružje sa Zapada

(Espreso/ Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.