OGLASIO SE ZELENSKI, AKO JE OVO TAČNO RAT U UKRAJINI ĆE DOBITI POTPUNO NOVU DIMENZIJU: Pazite samo šta se DEŠAVA!
Vladimir Zelenski, Foto: EPA UKRAINE PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

pojačanje

OGLASIO SE ZELENSKI, AKO JE OVO TAČNO RAT U UKRAJINI ĆE DOBITI POTPUNO NOVU DIMENZIJU: Pazite samo šta se DEŠAVA!

"Mark Rut i ja smo postigli dogovor o broju aviona F-16 koji će biti prebačeni Ukrajini nakon što naši piloti i inženjeri dovrše obuku. 42 aviona. A to je tek početak"

Objavljeno:

Holandski premijer Mark Rut izjavio je da će Holandija i Danska isporučiti neodređeni broj borbenih aviona F-16 Ukrajini čim se ispune uslovi za transfer.

Ovo obećanje, dato tokom poseta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Holandiji, prvo je stvarno obećanje o isporuci F-16 za ukrajinske oružane snage. Dolazi nekoliko dana nakon što je SAD odobrio moguću isporuku borbenih aviona od strane Holandije i Danske.

Iako Holandija nije objavila koliko će poslati F-16 aviona Ukrajincima, to je na Twitteru napravio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

"Mark Rut i ja smo postigli dogovor o broju aviona F-16 koji će biti prebačeni Ukrajini nakon što naši piloti i inženjeri dovrše obuku. 42 aviona. A to je tek početak", napisao je Zelenski.

Ukrajina već dugo lobira

Od početka rata, Ukrajina je intenzivno lobirala u međunarodnoj zajednici kako bi dobila ove avione, a konačno je prevladala američku neodlučnost u maju, kada je predsjednik Džo Bajden podržao programe obuke za ukrajinske pilote na F-16. Tada se nadalo da će obuka početi "u narednim nedeljama".

F-16 Fighting Falcon je laki borbeni avion koji je prvobitno dizajniran 1970-ih. Prvi put je uveden u službu 1979. godine i intenzivno ga je koristilo američko ratno vazduhoplovstvo u oba rata u Iraku i u Avganistanu. Ukrajina trenutno upravlja malim vazdušnim snagama temeljenim na sovjetskim avionima, ali nisu dorasli ruskim ekvivalentima.

Bonus video:

05:00

ZELENSKI NAPRAVIO KOBNU GREŠKU! Mlakar otkrio koja taktika generala ne bi dovela do PROPALE UKRAJISNKE KONTRAOFANZIVE

(Espreso/Telegraf.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.