ZBOG OVOG PLANA ZAHAROVA POBESNELA: Zatreslo se koliko je LJUTA! Ni Zelenskom NIJE DRAGO? Šta će Putin tek reći..
Rat u Ukrajini, Foto: Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, AP Photo Vadim Ghirda AP, Ukrainian Presidential Press Office via AP AP

rat u ukrajini

ZBOG OVOG PLANA ZAHAROVA POBESNELA: Zatreslo se koliko je LJUTA! Ni Zelenskom NIJE DRAGO? Šta će Putin tek reći..

Deo alternativnog plana podrazumeva integritet Ukrajine i prekid vatre na svim frontovima, kao i početak mirovnih pregovora pod okriljem UN i razmenu zarobljenika

Objavljeno:

Učesnici razgovora u Džedi u Saudijskoj Arabiji predstavili su alternativni plan za rešavanje sukoba u Ukrajini, javljaju ruski i ukrajinski mediji.

Precizira se da su projekat osmislile saudijske vlasti i „još jedan broj zemalja“, a da je o inicijativi je obaveštena i Rusija.

Kako prenose RIA Novosti, deo alternativnog plana, koji se razlikuje mirovne formule ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, podrazumeva integritet Ukrajine i prekid vatre na svim frontovima, kao i početak mirovnih pregovora pod okriljem UN i razmenu zarobljenika.

Ukrajinska agencija Ukrinform navodi da je sastanak o miru u Ukrajini završen bez konačne deklaracije, ali uz „oprezno pozitivne signale iz Kine“.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenskifoto: EPA UKRAINE PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Evropski diplomatski izvori kažu da je postignut dogovor o žarišnim tačkama mirnog rešenja, kao što su „teritorijalni integritet i suverenitet“ Ukrajine.

Posebno je zabeležena aktivna uloga Kine jer je njen predstavnik izrazio „pozitivne“ stavove o mogućem budućem susretu kao što je današnji, navodi Ukrinform.

S druge strane, šef brazilske delegacije Selso Amorim pozvao je na „istinske pregovore u koje bi bile uključene sve strane“, uključujući Rusiju.

„Čak i ako je Ukrajina najveća žrtva, ako zaista želimo mir, moramo nekako da uključimo Moskvu u ovaj proces“, rekao je brazilski zvaničnik.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla je za Bild da „svaki milimetar napretka ka pravednom miru donosi tračak nade za narod Ukrajine“.

Prema njenim rečima, poruka sastanka u Džedi je da „ovaj brutalni ruski agresivni rat utiče i na ljude u Africi, Aziji i Latinskoj Americi“ i ima implikacije daleko izvan Evrope, od budućnosti međunarodnog poretka do pitanja energetske bezbednosti, rastućih cena žitarica i globalnog snabdevanja hranom „koje je Rusija tako nemilosrdno degradirala“.

Šefica nemačke diplomatije pozvala je zemlje širom sveta da učine sve da agresivni ratovi ponovo ne postanu normalna pojava u 21. veku.

„I pored toga što je pogled na rat u Pretoriji, Braziliji ili Pekingu drugačiji nego u Evropi, Povelja Ujedinjenih nacija treba da bude na isti način prihvaćena svuda“, poručila je Berbok.

Meksički predsednik Andres Manuel Lopes Obrador ranije je saopštio je da njegova vlada neće učestvovati u pregovorima bez Rusije.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući konsultacije u Džedi, istakla je da je donošenje odluka o ukrajinskoj krizi na političkom nivou bez učešća Moskve apsurdno i besmisleno.

Marija Zaharova
Marija Zaharovafoto: EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA/POOL

Na višečasovnom sastanku održanom iza zatvorenih vrata učestvovali su predstavnici oko 40 zemalja.

Cilj sastanka, kako je saopšteno, jeste „konsolidacija različitih mirovnih planova“, posebno Kine, Afrike i Brazila, sa planom od 10 tačaka koji je ponudila Ukrajina.

Sastanak u Džedi bio je drugi nakon razgovora uže grupe zemalja u Kopenhagenu u junu, koji su bili neformalni i nakon kojih nije izdata zajednička izjava.

Bonus video:

03:38

AKO PUTIN ODE, SMENIĆE GA NEKO JOŠ ŽEŠĆI?! Samardžija: Ukrajina gubi, pravo pitanje je šta će biti sa JEDNIM DRUGIM POLITIČAROM

(Espreso/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.