BURAN ŽIVOT, RAZVODI, LAKA ZABAVA: Sudbina ovog moćnika i dalje DRMA JAVNOST, a OVA DAMA mu je "DOŠLA GLAVE"
Enco Ferari, Foto: Vikipedija/ Enco Ferari

biografija

BURAN ŽIVOT, RAZVODI, LAKA ZABAVA: Sudbina ovog moćnika i dalje DRMA JAVNOST, a OVA DAMA mu je "DOŠLA GLAVE"

Privatni život Enca Ferarija je uzbudljiv podjednako kao i automobilske trke

Objavljeno:

Rođen je u Modeni 18. februara 1898. godine. Bio je preduzetnik, inženjer i italijanski trkački vozač, a 1947. godine u Maranelu osnovao je automobilsku kompaniju pod imenom "Ferari", što je postavilo temelje priči koja će Ferari učiniti najuspešnijim timom Formule 1 i najpoznatijom automobilskom kompanijom ikada.

Njegovo ime je Enco Ferari, a njegov privatni život uzbudljiviji je od bilo koje automobilske trke.

Ferari se oženio Laurom Garelo, ćerkom aristokratske porodice, 1923. godine, kada je imala 25 godina. To je uvek bila burna veza, obeležena i obostranom mržnjom koju su iskazivali Laura i Encova majka, koja nije bila zadovoljna ni rođenjem Alfreda, kojeg su svi zvali Dino, 1932.

Radost zbog Dinovog dolaska na svet nije dugo trajala. Kada je dečak imao samo tri godine, lekari su mu dijagnostikovali mišićnu distrofiju koja bi život učinila praktično nepodnošljivim.

Enco Ferari
Enco Ferarifoto: Vikipedija/ Enco Ferari

Imao je vezu i sa Linom Lardi, ženom koja mu je rodila drugog sina Pjera, a koja je bila s njim duže od decenije. Kada je Dino umro 1956. u 24. godini, Ferari je odlučio da će Pjero biti naslednik njihovog carstva.

Enco Ferari je poznavao Fijamu Breši od 1958. godine, ali je njihov odnos bio posebno društveni, jer je mladi model bio u vezi sa jednim od vozača njegovog tima, Luiđijem Musom. Muso je do tada bio jedno od najvećih obećanja Formule 1, gde je trčao za Ferari zajedno sa dvojicom Engleza, Majkom Hotornom i Piterom Kolinsom.

Fijama je imala dvadeset godina, već je pozirala u nekim modnim časopisima i viđena je na velikim rimskim zabavama tog vremena. Upoznali su se u jednoj od njih i nisu se rastali sve do Musove smrti, koji ga je vodio na takmičenja uprkos kritikama i nije mu smetalo da se pojavi sa njim.

Fijama je uvek sebe krivila za njegovu smrt, a probala je i da izvrši samoubistvo tako što je nameravala da skoči s petog sprata hotela gde je živela s njim. Enco Ferari našao se mladoj Fijami, te ju je tešio zbog suprugove smrti.

Međutim, tada je počela veza koja je trajala preko 20 godina. Enco je bio 35 godina stariji, a želeo je da se njome oženi, iako je to bio skandal u to vreme. Ona nikada nije želela da prizna da li su platonsku vezu preneli na telesni nivo, piše Glossy.

- Enco Ferari me neprestano voleo duže od 20 godina, čak me je i zaprosio, ali sam odbila, verovatno iz straha - rekla je ona nakon njegove smrti.

Ferari, 1920. godine
Ferari, 1920. godinefoto: Vikipedija/ Enco Ferari

Kada su je pitali da li su bili ljubavnici, nije htela da ulazi "u neukusne detalje". Nakon što je Ferari umro u 90. godini, Fijama se vratila u Firencu, svoj rodni grad, a kasnije je otkrila detalje tajne veze.

- Insistirao je da se venčamo, spremio je bankovni ček, ali sam mu govorila: "Ne, hvala". Naša priča nije bila vredna toga da se menja na taj način. Ljubav mog života bio je Muso, s kojim sam živela srećno 5 godina.

Poslednje godine svog života, Ferari provodi u krugu porodice i prijatelja. Spominje se da je u poslednjih godinu dana imao ogromnih problema sa bubrezima. Oni su bili toliko veliki da Enzo nije mogao da prisustvuje poseti Pape njegovoj fabrici. Poslednja dva meseca proveo je vezan za krevet. O njemu je najviše vodio brigu upravo Pjero, da bi 14. avusta 1988. godine Ferari sa svojih 90 godina, mirno umro okružen svojom porodicom i voljenim osobama. Po želji svog oca, Pjero je vest o njegovoj smrti saopštio tek nakon sahrane, a na samoj sahrani bila je prisutna samo njegova porodica. Sahranjen je u porodičnoj grobnici pored svog oca.

Bonus video:

04:18

MEĐU 1.000 BIOGRAFIJA, JA SAM UŠLA U UŽI KRUG, A TAMO SU TRAŽILI SAMO OVO! Ispovest Dragane Katić o svojim televizijskim počecima

(Espreso/ Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.