TRAGIČNA SUDBINA PRELEPE SORAJE: Dobijala najlepše DIJAMANTE svaki dan, sve dok KRALJ nije otkrio JEDNO (FOTO)
Kraljica Soraja, Foto: Wikipedia

SVE SE PROMENILO

TRAGIČNA SUDBINA PRELEPE SORAJE: Dobijala najlepše DIJAMANTE svaki dan, sve dok KRALJ nije otkrio JEDNO (FOTO)

Šah joj je navodno svaki dan donosio jedan dijamant i stavljao ga na njen jastuk

Objavljeno: 11:04h

Uživala je u ljubavi i pažnji šaha Mohameda, sve do trenutka kada je on shvatio da neće s njom lako dobiti decu.

Soraja je rođena u Isfahanu 1932. godine i imala je mlađeg brata Bijana. Njen otac je pedesetih godina prošlog veka bio iranski ambasador u Zapadnoj Nemačkoj.

Školovala se u Berlinu, Londonu i Švajcarskoj. Dok je bila u Londonu upoznala je princezu Šams, stariju šahovu sestru. Šah Mohamed Reza Pahlavi je iza sebe imao propali brak — bo je oženjen egipatskom princezom s kojom je imao kćerku.

Njegov mlađi brat Ali Reza je trebalo da ga nasledi, pa je Mohamed hteo da se ponovo oženi kao bi osigurao stabilnost krune i zemlje.

Šams je bila uverena da je 18-godišnja Soraja idealna žena za Mohameda, pa ju je pozvala u posetu Teheranu kako bi je upoznala s njim.

Dva dana nakon što je došla u Teheran, Soraja je srela šaha na večeri na kojoj je bila i njegova majka Tađ ol-Molouk. Dan nakon večere, otac je rekao Soraji da se sviđa šahu i pitao je da li je spremna da se uda za njega.

Samo 24 sata kasnije, par se verio i Soraja je dobila prvi dragulj od šaha — verenički prsten. Ubrzo nakon veridbe, razbolela se. Dobila je bakterijsku infekciju i bila je prikovana za krevet nekoliko nedelja. Šah joj je navodno svaki dan donosio jedan dijamant i stavljao ga na njen jastuk. Par se venčao 12. februara 1951. godine.

Kraljica Soraja i šah Mohamed
Kraljica Soraja i šah Mohamed foto: Wikipedia

Soraja je onda još bila jako slaba od bolesti. Doktor joj je rekao da koliko god dugo može, ispod venčanice nosi prsluk i na nogama čarape. Haljina marke Dior je bila teška 30 kilograma i morala je da od nje odseče osam metara od 20 metara šlepa kako bi mogla da stoji.

Nakon venčanja, par je živeo kao u bajci. Idila je prestala u oktobru 1954. godine, kada je 22-godišnja Soraja saznala od lekara da će joj biti potrebne godine da zatrudni. Ubrzo nakon toga poginuo je šahov brat Ali Reza.

Zbog porodičnog i političkog pritiska, šah i Soraja su se razveli.

Vest o razvodu je objavljena 14. marta 1958. godine i Soraja je skinuta s trona. Proterana je u Švajcarsku, gde joj je šah dozvolio da živi komforno. Putovala je u Rim, Minhen i Pariz, gde je postala ikona i vrlo omiljena u viskom društvu.

Nosila je glamuroznu odeću i razmetala se draguljima, ali je većinu prodala osamedesetih godina, nakon revolucije.

Kraljica Soraja
Kraljica Sorajafoto: Wikipedia

Nakon razvoda, Soraja je živela u Francuskoj, gde je kratko bila glumica. Tamo je upoznala i italijanskog reditelja Franca Indovine, s kojim se zbližila. Kada je on 1972. godine poginuo u avionskoj nesreći, pala je u depresiju.

Godine 1979, Soraja je pisala svom bivšem suprugu šahu u Panamu, kada je saznala da umire od raka. Napisala mu je da želi da ga vidi i da ga još uvek voli. On joj je odgovorio da je ganut pismom, da je još voli i želi je videti, ali da njegova žena Farah ne sme biti prisutna.

Ugovoreno je bilo da se Soraja i šah sretnu u Egiptu, ali je on preminuo pre toga. Soraja je umrla u Parizu sa 69 godina, a uzrok smrti je ostao nepoznat.

Kraljica Soraja i šah Mohamed
Kraljica Soraja i šah Mohamed foto: Wikipedia

Bijan je nakon njene smrti rekao kako sada nema više s kim da razgovara, a on sam je preminuo nedelju dana kasnije, zbog čega je celokupno Sorajino bogatstvo pripalo Nemačkoj, piše Daily Mail, koji se poziva na knjigu Christie's: The Jewellery Archives Revealed. Nešto potom, jedan list je tvrdio da su Soraja i Bijan ubijeni. Iimovina nekadašnje iranske kraljice je prodata na aukciji u Parizu za više od 8,3 miliona dolara.

Mohamed Reza Pahlavi je bio poslednji iranski šah. Rođen je 1919. godine u Teheranu, a umro je 1980. godine u Kairu.

Zemlju je napustio 1979. godine nakon revolucije izazvane nezadovoljstvom mase, ali i uticaja muslimana šiita. Kada je u martu 1979. referendumom izglasana Islamska Republika Iran, vlast dinastije Pahlavi formalno je prestala.

Nakon što se rastao od Soraje šah je oženio Farah Dibu. Imali su četvoro dece: dve kćerke i dvojicu sinova.

Bivša kraljica — prelepa i neponovljiva Soraja — umrla je 2001. godine u Parizu, 21 godinu nakon šaha.

Bonus video:

00:58

SVAKA ŽENA BI GA POŽELELA! Evo kako nastaje dijamantski prsten optočen brilijantima! (VIDEO)

(Espreso/ Najžena/ Daily Mail)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.