ŠTA SE DOGAĐA U EKVADORU? Nakon ATENTATA zemlja na NAJVIŠEM STEPENU UZBUNE, karteli se bore za PREVLAST
Fernando Viljavisensio, Foto: EPA-EFE/STRINGER

5 KLJUČNIH STVARI

ŠTA SE DOGAĐA U EKVADORU? Nakon ATENTATA zemlja na NAJVIŠEM STEPENU UZBUNE, karteli se bore za PREVLAST

Predsednik Giljermo Laso je za sve okrivio organizovani kriminal i sazvao je svoj kabinet

Objavljeno:

Ubistvo predsedničkog kandidata Fernanda Viljavisensija (59) stavilo je Ekvador u najviši stepen uzbune.

Zločin se dogodio uoči predsedničkih izbora koji bi trebalo da se održe 20. avgusta.

Pre nego što je ubijen, Viljavisensija je upozorio da dobija pretnje od narko-bandi koje su povezane sa ozloglašenim meksičkim kartelom Sinaloa.

Predsednik Giljermo Laso je za sve okrivio organizovani kriminal i sazvao je svoj kabinet.

Ovo je pet ključnih stvari koje govore o tome šta se događa u Ekvadoru:

Atentat

Fernando Viljavisensio, novinar po profesiji, učestvovao je u četvrtak na mitingu, tokom svoje predizborne kampanje, u jednoj školi u Kitu. Oko 18.20 po lokalnom vremenu napustio je zgradu i krenuo ka automobilu, okružen telohraniteljima. Međutim, tada je ubica ispalio oko 40 metaka. Viljavisensio je pogođen i preminuo je nedugo potom, a nekoliko saradnika je ranjeno.

Atentator je zatim likvidiran u okršaju sa obezbeđenjem.

Predizborna kampanja

Atentat svakako utiče na već neobičnu predsedničku kampanju. Odlazeći predsednik Giljermo Laso raspustio je Narodnu skupštinu pre tri meseca i raspisao vanredne izbore kako bi izbegao mogući opoziv.

Viljavisensio, koji je pozivao na jači okršaj sa kriminalom i nultu toleranciju prema korupciji, kotirao se na četvrtom ili petom mestu.

Vodeća u anketama je Luisa Gonzales, kandidat kog je promovisao bivši lider Rafael Korea, a to bi značilo da bi levičari mogli da se vrate na vlast u Ekvadoru.

Bezbednosna kriza

Ekvador prolazi kroz najgoru bezbednosnu krizu u svojoj novijoj istoriji. Situacija se pogoršala tokom pandemije koronavirusa, a iza svega stoje meksički karteli koji se bore za kontrolu nad rutama za krijumčarenje droge.

Agustin Intrijago, gradonačelnik Mante, ključne luke u Ekvadoru, i Rider Sančez, kandidat za Narodnu skupštinu, takođe su likvidirani tokom predizborne kampanje.

U proteklih nekoliko nedelja je takođe bilo nereda i bombaških napada. Iako se nasilje koncentriše u priobalnim oblastima, uglavnom u gradu Gvajakilu, stiglo je i do prestonice Kita.

Pretnje

Viljavisensio je rekao da dobija pretnje od grupe povezane sa Sinaloom. Prema njegovim rečima, zastrašujuće poruke je dobio od Alijasa Fita, kriminalca iz bande Los Ćoneros.

- Ukoliko nastavim da pominjem Fitovo ime i Ćonerose, slomiće me - rekao je.

Ipak, istovremeno im je poručio da se neće predati.

- Ovde sam da pokažem zube, ne plašim ih se - kazao je.

Ćonerosi su banda nastala devedesetih godina, koja danas sarađuje sa Sinaloom. U sukobu je sa tri ekvadorske kriminalne grupe - Los Lobosima, Tigueronesima i Ćone kilersima - koje sarađuju sa Sinaloinim rivalom, kartelom Halisko nova generacija.

"Rekli su mi da nosim pancir"

Viljavisensio je rekao da su mu nakon pretnji savetovali da preduzme dodatne mere.

- Rekli su mi da nosim pancir. Evo me ovde, oznojen u majici, dođavola. Vi, narod, moj ste neprobojni pancir. Nije mi potreban! Vi ste potomci hrabrih ljudi, ja sam hrabar poput vas. Neka dođu narko-dileri, neka dođu plaćene ubice. Vreme za pretnje je gotovo - rekao je na jednom skupu.

Nesigurnost

Ubistvo Viljavisensija je bacilo predstojeće izbore u nesigurnost. Pojedini suparnički kandidati su najavili da suspenduju kampanju.

Predsednik Laso je pozvao vlasti da se suoče sa krizom i obećao da će se boriti protiv organizovanog kriminala.

Bonus video:

04:13

ZELENSKI UPLAŠEN ZA SEBE, NJEGOVO PITANJE PREMIJERU IZRAELA SVE GOVORI! Simić tvrdi: Atentat na Putina je NIJE MOGUĆ ZBOG OVOGA

(Espreso/ 24 sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.