RAZOTKRIVAO JE NASILJE I KORUPCIJU, BEŽAO OD ZATVORA: Ko je bio ubijeni predsednički kandidat u Ekvadoru
Fernando Viljavisensio, Foto: Printscreen/Youtube/ Fernando Villavicencio

biografija

RAZOTKRIVAO JE NASILJE I KORUPCIJU, BEŽAO OD ZATVORA: Ko je bio ubijeni predsednički kandidat u Ekvadoru

Imao je velike probleme zbog novinarske karijere

Objavljeno:

Predsednički kandidat Fernando Viljavisensio ubijen je na političkom skupu u Ekvadoru. Napadač je otvorio vatru dok je Viljavisensio ulazio u auto i pogodio ga u glavu tri puta.

Fernando Alsibijades Viljavisensio Valensija je rođen 11. oktobra 1963. godine, u gradu Alausi. Studirao je novinarstvo i komunikacije, a 1995. je osnovao partiju Pačakutik. Radio je u kompaniji Petroekvador u sektoru komunikacija, a potom u sindikatu, tri godine tokom devedesetih. Otpušten je odlukom vlade Džamila Mahuada, a pošto je dobio otpremninu, otvorio je piceriju sa svojim bratom.

Pre političke karijere, njegova biografija navodi da je radio kao istraživački reporter i novinar, i pokrivao slučajeve nasilja i korupcije u Ekvadoru.

Imao je velike probleme zbog novinarske karijere, pa je tako optužio tadašnjeg predsednika Rafaela Koreu da je naredio oružanu pobunu u jednoj bolnici u septembru 2010. godine. Korea ga je tužio za klevetu i osuđen je na 18 meseci zatvora. Pokušao je da pronađe pomoć u Americi, ali nije uspeo, pa je umesto da odsluži kaznu pobegao u regiju Amazona i sakrio se, sve dok mu kazna nije istekla.

Pre osam godina, Viljavisensio i Sintija Viteri su objavili na WikiLeaks-u dokumente koji su dokazali da vlasti Ekvadora špijuniraju Džulijana Asanža, ali i novinare i političke protivnike.

Bio je oženjen Veronikom Sarauz, i imali su petoro dece. Upoznali su se dok je Viljavisensio radio u Narodnoj skupštini Ekvadora. Tamo je bio član parlamenta od 2017. godine, sve do raspuštanja 2023. godine.

49:18

USIJANJE 09.08.2023

(Espreso/Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.