Kina poziva SAD da poštuju njena pomorska prava
Kina, Foto: Kineska medijska grupa

kina

Kina poziva SAD da poštuju njena pomorska prava

Filipini su 5. avgusta, ne obazirući se na ponovljeno odvraćanje i upozorenje Kine, poslali dva broda koja su ušla u susedne vode Ženai Đijaoa

Objavljeno:

Ministarstvo spoljnih poslova Kine pozvalo je u ponedeljak američku stranu da prestane da podržava Filipine u kršenju kineskog suvereniteta, navodi se u saopštenju objavljenom na veb stranici Ministarstva.

Filipini su 5. avgusta, ne obazirući se na ponovljeno odvraćanje i upozorenje Kine, poslali dva broda koja su ušla u susedne vode Ženai Đijaoa i pokušala da isporuče građevinski materijal za remont i ojačanje nasukanog vojnog broda.

Američki Stejt department je kasnije izdao saopštenje u kojem kritikuje Kinu zbog ometanja filipinskih brodova i ukazuje na američku podršku "zakonitim pomorskim operacijama Filipina". Ministarstvo spoljnih poslova Kine izrazilo je odlučno protivljenje tom saopštenju. Portparol Ministarstva je istakao da saopštenje SAD, ne obazirući se na činjenice, napada legitimne i zakonite akcijeKine na moru koje imaju za cilj zaštitu njenih prava i sprovođenje zakona.

Obećavajući da će odlučno čuvati teritorijalni suverenitet, pomorska prava i interese u skladu sa zakonom, Ministarstvo spoljnih poslova Kine pozvalo je SAD da prestanu da koriste pitanje Južnog kineskogmora kako bi stvorile konfuziju i neslogu između zemalja u regionu i da poštuju teritorijalni suverenitet i pomorska prava Kine i interese u Južnom kineskom moru, kao i napore zemalja u regionu da održe mir i stabilnost u Južnom kineskom moru.

Bonus video:

01:49

U Ningbou se otvara treći sajam Kina-CEEC

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.