Kineske kompanija nastavljaju da dominiraju listom Fortune Global 500
Kinezi, Foto: Kineska medijska grupa

SLUŠAJTE SAMO

Kineske kompanija nastavljaju da dominiraju listom Fortune Global 500

Američki trgovinski lanac Volmart nalazi se na čelu liste

Objavljeno: 09:36h

Kineske firme su nastavile da dominiraju ovogodišnjom listom Fortune Global 500.

Na listi, objavljenoj u sredu našle su se 142 kineske kompanije, time je Kina peta godina zaredom iznad SAD po broju kompanija plasiranih na listi.

Američki trgovinski lanac Volmart nalazi se na čelu liste, a iza njega je Saudijski naftni gigant Aramco zahvaljujući skoku cena energenata u svetu. Među prvih deset rangiranih su se našle kineska elektroprivredna korporacija Stejt Grid (na 3. mestu), Kineska nacionalna naftna korporacija (na 5. mestu) i kineska naftna kompanija Sinopek (na 6. mestu).

Vredno je istaći da se na listi našlo čak devet kineskih kompanija u oblasti auto-industrije. BYD i kompanija Contemporary Amperex Technology su se plasirali među 300 najjačih kompanija zahvaljujući tehnološkim inovacijama i prodorima ostvarenim u sferi vozila sa pogonom na nove izvore energije.

Kad su prihodi u pitanju, 500 kompanija na listi je prošle godine ostvarilo ukupan prihod od 41 biliona dolara, što je činilo više od jedne trećine svetskog BDP-a i predstavljalo rast za 8,4 odsto u odnosu na prošlu godinu. Međutim, njihovi kumulativni profiti su pali za 6,5 odsto pod uticajem nepovoljne ekonomske situacije širom planete.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.