NOVE TENZIJE, OGLASILI SE IZ BELE KUĆE I UDARILI NA MOSKVU: Hitno traže OVO, čeka se reakcija PUTINA!
Vladimir Putin, Foto: Profimedia

tenzije između velikih sila

NOVE TENZIJE, OGLASILI SE IZ BELE KUĆE I UDARILI NA MOSKVU: Hitno traže OVO, čeka se reakcija PUTINA!

Raskid sporazuma o izvozu žita Crnim morem znači povlačenje garancija za bezbednost plovidbe

Objavljeno:

Takođe znači i i sužavanje pomorskog humanitarnog koridora i zatvaranje zajedničkog koordinacionog centra u Istanbulu, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Naglašeno je da će ''bez učešća Rusije, Crnomorska inicijativa prestati da funkcioniše od sutra, 18. jula'', i da je ''došlo vreme da se pokaže deklarisana solidarnost sa evropskim saveznicima Kijeva, koji mogu da izvoze ukrajinsku hranu preko kopnenih koridora''.

Kako prenosi ruski Interfaks, Ministarstvo navodi i da ''jeftino i nekvalitetno žito, koje stiže bez ikakve kontrole, rizikuje da potpuno preplavi evropska tržišta, izazivajući proteste lokalnih farmera''.

U saopštenju se kaže da su glavni korisnici ukrajinskog izvoza žitarica postale kompanije sa Zapada, jer, s jedne strane, poseduju značajne delove ukrajinskih oranica, a sa druge strane, evropske kompanije su kupovale ukrajinsku hranu po damping cenama i preprodavale prerađene sirovine po visokoj ceni.

Vladimir Putin
foto: Printscreen/Youtube/SkyNews

''Suprotno deklarisanim humanitarnim ciljevima, izvoz ukrajinske hrane je gotovo odmah prebačen na čisto komercijalnu osnovu i do poslednjeg trenutka je bio usmeren na služenje usko sebičnim interesima Kijeva i njegovih zapadnih kustosa", ocenilo je rusko ministarstvo.

"Činjenice i brojke govore same za sebe. Izvezeno je ukupno 32,8 miliona tona tereta, od čega je više od 70 odsto (26,3 miliona tona) poslato u zemlje sa visokim i višim srednjim nivoom prihoda, uključujući i EU. Udeo najsiromašnijih zemalja, posebno Etiopije, Jemena, Avganistana, Sudana i Somalije, činio je manje od tri odsto, ukupno 922.092 tone'', navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Bela kuća upozorava Rusiju na posledice

Bela kuća je upozorila da će oduka Rusije da suspenduje učešće u sporazumu o transportu žitarica kroz Crno more uvećati nesigurnost snabdevanja hranom.

Takođe ističe da će to naneti štetu milionima ugroženih ljudi, pa je pozvala Moskvu da odmah poništi svoju odluku.

Zelenski razgovarao sa Guterešem

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski razgovarao je telefonom sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom o obnavljanju snabdevanja hranom preko Crnog mora.

Ranije je Zelenski rekao da se Kijev nada da će nastaviti isporuke žitarica preko Crnog mora bez učešća Rusije, kao i da čeka zvaničnu potvrdu spremnosti UN i Turske.

Bonus video:

02:35

OVO JE JEDINI RAZLOG ZBOG KOJEG PUTIN NIJE ZBRISAO PRIGOŽINA Bivši dopisnik iz Moskve, Samardžija otkrio: Znamo šta je presudno!

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.