TURIZAM U EVROPI PROCVETAO, VRATIO SE NA VELIKA VRATA: Ipak, ove 4 zemlje svi ZAOBILAZE u širokom luku, evo i ZAŠTO
Evropa, Foto: EPA/JULIEN WARNAND

MASOVNI TURIZAM

TURIZAM U EVROPI PROCVETAO, VRATIO SE NA VELIKA VRATA: Ipak, ove 4 zemlje svi ZAOBILAZE u širokom luku, evo i ZAŠTO

Masovni turizam vraća se u Evropu nakon tri godine ograničenja, a brojke na nekim od najpopularnijih letnjih destinacija oboriće i rekorde iz 2019. godine

Objavljeno:

Masovni turizam vraća se u Evropu nakon tri godine ograničenja, a brojke na nekim od najpopularnijih letnjih destinacija oboriće i rekorde iz 2019. godine.

Rast turizma u Evropi ove godine podstiču, pre svega, posetioci iz SAD, koji se oslanjaju na jak dolar i u nekim slučajevima na novac koji je ušteđen tokom pandemije, prenosi AP. Njima ne smetaju ni visoke cene, ni velike gužve, a imaju značajnu kupovnu moć.

Španski ministar turizma, Ektor Gomez, kaže da je ovo "istorijsko leto za turizam", pošto je njegovu zemlju samo u maju posetilo 8,2 miliona turista, oborivši tako rekord drugi mesec zaredom.

Neki španski lanci hotela, ipak, kažu da broj rezervacija u prvim nedeljama leta raste nešto sporije, zbog značajnog poskupljenja letova i smeštaja.

Grčka ove godine očekuje 30 miliona posetilaca, što je i dalje manje od rekorda od 34 miliona turista iz 2019. godine.

Putovanje, Putovanja, Turisti, Turizam, Aerodrom, Autobus, Ljudi, Odmor, Avion, Avioni
foto: Profimedia

Uprkos povećanom ineteresovanju turista u odnosu na prethodne godine, broj putovanja u Evropu i po Evropi je manji za 10 odsto u odnosu na 2019. godinu, saopštila je Svetska turistička organizacija (UNWTO).

Jedan od razloga je i manje interesovanje turista za posetu zemljama koje su geografski blizu ratu u Ukrajini, kao što su Litvanija, Finska, Moldavija i Poljska.

Pored toga, kineski turisti se nisu u potpunosti vratili u Evropu. Broj letova iz Kine i drugih zemalja azijsko-pacifičkog regiona je pao za 45 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Bonus video:

01:07

POENTA IZMENE ZAKONA JE DA KLIME NE SMEJU DA SE VIDE S ULICE Stručnjaci analiziraju: Stanari OVIH zgrada moraju da uklone uređaj

(Espreso/Telegraf Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.