ŠTA SE TO DEŠAVA U NEMAČKOJ? Bundesbank objavio VAŽAN izveštaj!
ECB, Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

slabo ih podižu na štednju

ŠTA SE TO DEŠAVA U NEMAČKOJ? Bundesbank objavio VAŽAN izveštaj!

Neočekivano naglo povećanje kamatnih stopa Bundesbank pripisuje rastućim kreditnim rizicima za banke

Objavljeno:

Banke u Nemačkoj podigle su kamatne stope na hipotekarne i kredite za gradnju više nego što se očekivalo, a slabo ih podižu na štedne depozite, primetio je Bundesbank u izveštaju objavljenom danas.

"Uobičajeno je da komercijalne banke na promene kamatnih stopa na tržištu, koje određuje Evropska središnja banka (ECB), reaguju različitim tempom i intenzitetom", konstatira Bundesbank.

"Međutim, analiza pokazuje da su banke u Nemačkoj od maja 2022. podigle kamatnu stopu na stambene kredite građana više nego što bi se očekivalo", ističu.

Banka
Bankafoto: Profimedia

"Rastući kreditni rizici za banke"

Neočekivano naglo povećanje kamatnih stopa Bundesbank pripisuje rastućim kreditnim rizicima za banke. ECB je unazad gotovo godinu dana u više navrata podigao referentne kamatne stope u evrozoni, u najdužem ciklusu zaoštravanja monetarne politike otkada je osnovan, kako bi suzbio tvrdokornu inflaciju, podseća Dpa.

Kamatne stope na depozite komercijalni su pak zajmodavci podizali sporije nego ranije, primetio je Bundesbank. Mogući su razlozi po njima slabija konkurencija među bankama u pitanju privlačenja depozita i nevoljnost štediša da promene banku u potrazi za višim kamatama na štednju.

Konkurencija u privlačenju štediša ipak se postepeno zaoštrava, napominje nemačka središnja banka, što znači i veće šanse za podizanje kamata na štednju građana, dodaju.

Bonus video;

03:34

EVO ŠTA SE DEŠAVA SA VAŠIM KREDITOM UKOLIKO BANKA ODE U STEČAJ! Uzelac razotkrio sve nedoumice: Banke imaju CRNE LISTE?

(Espreso / Hina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.