POSLEDNJA PORUKA BRITANSKOG MILIJARDERA ZAROBLJENOG U PODMORNICI NESTALOJ KOD TITANIKA: Sadržaj će vas NAJEŽITI
Podmornica, Foto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

potraga za podmornicom

POSLEDNJA PORUKA BRITANSKOG MILIJARDERA ZAROBLJENOG U PODMORNICI NESTALOJ KOD TITANIKA: Sadržaj će vas NAJEŽITI

Harding je britanski biznismen, avijatičar, istraživač i svemirski turista koji živi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Predsednik je “Akcione avijacije”, međunarodne kompanije za posredovanje u avionima sa sedištem u Dubaiju

Objavljeno:

Prijatelj britanskog milijardera zarobljenog u podmornici koja je nestala na putu do olupine “Titanika” u Atlantskom okeanu otkrio je poslednju poruku koju je primio od njega dan pre odlaska na ekspediciju.

“Hej, krećemo sutra, izgleda dobro, vreme je bilo loše pa su čekali zbog toga”, rekao je nestali Hamiš Harding u poruci svom prijatelju, penzionisanom astronautu agencije NASA pukovniku Teriju Virtsu.

Harding je britanski biznismen, avijatičar, istraživač i svemirski turista koji živi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Predsednik je “Akcione avijacije”, međunarodne kompanije za posredovanje u avionima sa sedištem u Dubaiju.

Sem Hardinga (58), u podmornici se nalazilo još četvoro ljudi – izvršni direktor "OšenGejta" Stokton Raš , 73-godišnji francuski istraživač Pol Anri Nargelet i pakistanski biznismen Šahzada Davud, poverenik Instituta SETI i njegov sin Sulejman, preneo je BBC.

Dok spasilački timovi tragaju za nestalom podmornicom, Virts je u međuvremenu ispričao da on i Harding “ne razgovaraju stvarno o rizicima”, piše “Dejli mejl”.

- Mi ne razgovaramo stvarno o rizicima, oni su poznati. On je sigurno razumeo rizike, nema sumnje u to – rekao je Virts.

- Išao je u najdublji deo okeana, postavio nekoliko svetskih rekorda… u Marijanskom rovu… i pričali smo nešto o rizicima i drugim stvarima koje će moći da urade. Bio je veoma uzbuđen zbog toga (puta do olupine Titanika).

Harding drži Ginisov rekord u najdužem boravku na morskom dnu., nakon što je 2021. podmornicom prošao Marijanskim rovom – najdubljim mestom na Zemlji – u roku od četiri sata i 15 minuta. To je jedan od tri svetska rekorda koje je zaradio. Drugi je postavio u najdužoj pokrivenoj distanci na dnu okeana – pet kilometara.

Prvi rekord postavio je 2019. za najbrži obilazak Zemlje avionima preko oba geografska pola – 46 sati, 40 minuta i 22 sekunde. A prošle godine je išao u svemir sa “Blu oridžinom”, kompanijom koju je osnovao Džef Bezos.

Virts je rekao da su Harding i ostali išli na put da se zabave ali i da se bave naukom. Olupina “Titanika”, koji je potonuo 1912, izmenila se tokom godina i počinje da se raspada, ukazao je on.

Podmornica
foto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

- Ima nekoliko naučnika na misiji koji zapravo gledaju ispod morske površine kakva je situacija sa “Titanikom”. To dakle nije bio samo put radi zabave, vršili su pravo istraživanje za čitavo čovečanstvo. “Titanik” nije važan samo za Britaniju, važan je za sve – rekao je pukovnik.

Hardingova rođaka Kejtlin Koznet rekla je “Dejli telegrafu” da Hardinga smatra “smelom i radoznalom” osobom i da ju je potresla vest o njegovom nestanku. Britanski milijarder je na društvenim mrežama tokom vikenda rekao da je “ponosan što konačno može da objavi” da će učestvovati u misiji do olupine “Titanika”.

Plovilo je nestalo u nedelju u Atlantiku, oko 700 km južno od Njufaundlenda u Kanadi. Podmornica “Titan” je puštena u okviru ekspedicije koja uključuje i ledolomca, “Polarnog princa”, koji se sada koristi za potragu na površini okeana.

Veruje se da podmornica ima dovoljno kiseonika da izdrži pod vodom do popodneva u četvrtak. U međuvremenu je iskusni ronilac koji je išao daleko u dubine okeana da bi video olupinu "Titanika" izrazio zabrinutost da je podmornica koja je nestala u nedelju možda implodirala hiljadama metara pod vodom.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.