TIMOVI SKENIRAJU OKEAN U POTRAZI ZA PODMORNICOM: Nestala tokom ronjenja do olupine TITANIKA, sat OTKUCAVA!
Potraga, Foto: Profimedia

užas

TIMOVI SKENIRAJU OKEAN U POTRAZI ZA PODMORNICOM: Nestala tokom ronjenja do olupine TITANIKA, sat OTKUCAVA!

Vladine agencije, mornarice obe zemlje i komercijalne dubokomorske kompanije pomažu operaciju spasavanja

Objavljeno:

Američki i kanadski timovi za pretragu se trkaju sa vremenom da pronađu turističku podmornicu koja je nestala tokom ronjenja do olupine Titanika u nedelju.

Pet ljudi bilo je u podmornici kada je izgubljen kontakt sa njom oko 1:45 minuta nakon što se otisnula u vode.

Spasilačka operacija nastavljena je tokom noći u sred Atlantika ali za sada nema traga podmornici, prenosi BBC.

Vladine agencije, mornarice obe zemlje i komercijalne dubokomorske kompanije pomažu operaciju spasavanja. Od ponedeljka popodne, smatralo se da je članovima posade ostalo kiseonika za otprilike četiri dana. Među njima je i britanski milijarder biznismen i istraživač Hamiš Harding.

"Trenutno, naš fokus je na što više mogućnosti u toj oblasti", rekao je Džon Mauger iz američke obalske straže na konferenciji za novinare. U potrazi za plovilom do sada su korišćeni vojni avioni, podmornica i sonarske bove.

Olupina Titanika nalazi se 700 kilometara južno od Sent Džonsa, Njufaundlend, iako se spasilačka misija vodi iz Bostona u Masačusetsu.

Američka obalska straža saopštila je da je istraživački brod pod nazivom "Polarni princ" izvršio površinsku potragu za podmornicom u ponedeljak uveče. Koristi se za transport podmornica do mesta olupine i bio je pomoćni brod na nedeljnoj turističkoj ekspediciji. Veruje se da je nestala Titan podmornice turističke kompanije OceanGate, kojom je novinar CBS-a Dejvid Pog putovao prošle godine da bi stigao do olupine Titanika.

On je za BBC ispričao da kada je brod za podršku direktno iznad podmornice, između njih se mogu slati kratke tekstualne poruke. U suprotnom, komunikacija preko GPS-a ili radio sistema nije dostupna jer nijedan ne radi pod vodom. Pog kaže da takođe nije moguće da oni koji su u podmornici pobegnu sami jer su iznutra zapečaćeni šrafovima koji se zavrću spolja.

Mauger je rekao da je područje u kojem se vrši pretraga udaljeno, što čini operaciju teškom. Ovome se dodaje i činjenica da se vidljivost brzo gubi ispod površine vode jer svetlost ne može daleko da prodre.

Kompanija OceanGate navodi tri podmornice koje poseduje, a samo Titan je sposoban da zaroni dovoljno duboko da stigne do olupine Titanika. Podmornica je teška 10.432 kilograma, a karte koštaju 250.000 dolara za osmodnevno putovanje uključujući ronjenje do olupine na dubini od 3.800 metara.

00:29

Naučno-istraživačka podmornica podnela biološke uzorke sa morskog dna

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.