BESNI SUKOB ZBOG KIMOVOG BRATA Pjongjang: Vratite nam telo, obdukcija je nezakonita!
Foto: Fonetap

zaoštrava se retorika

BESNI SUKOB ZBOG KIMOVOG BRATA Pjongjang: Vratite nam telo, obdukcija je nezakonita!

Ukoliko Severna Koreja ne prestane da kritikuje Maleziju, i sve diplomatske i trgovinske veze mogle bi biti presečene, dodao je neimenovani visoki zvaničnik malezijske vlade
Objavljeno:

- Poštovaćemo propise o imunitetu. Ne možemo da uđemo u ambasadu - rekao je isti zvaničnik, istakavši da "ako neko nema šta da krije, onda ne bi trebalo da se plaši saradnje, već treba da sarađuje".

foto: AP

On je dodao da je od Interpola zatraženo da izda poternicu za četvoro osumnjičenih Severnokorejaca koji su napustili Maleziju na dan ubistva Kim Džong-nama, prenosi AP, uz napomenu da je neizvesno šta Interpol može da učini, jer se veruje da su se osumnjičeni vratili u Pjongjang, a Severna Koreja nije članica Interpola.

Severnokorejski ambasador u Maleziji rekao je prošle nedelje da njegova zemlja "ne može da ima poverenja" da malezijske vlasti adekvatno sprovode istragu o ubistvu Kim Džong-Nama, i optužio tu zemlju da je "u dosluhu sa spoljnim silama", navodi Rojters podsećajući da je Južna Koreja ljuti protivnik Pjongjanga.

foto: Reuters

Visoki zvaničnik malezijske vlade koji je upoznat sa razgovorima s tim u vezi rekao je da je komentar severnokorejskog ambasadora Kang Čola razgnevio Maleziju i da njegova zemlja priprema odgovor koji bi, kaže, mogao da uključi i proglašenje ambasadora "nepoželjnom osobom".

Takav potez bio bi najoštriji odgovor koji bi Malezija mogla da pruži protiv jednog stranog diplomate, i značio bi da bi Kang Čol morao da napusti zemlju, ocenjuje britanska agencija.

Isti, neimenovano izvor navodi da Malezija razmatra i druge opcije.

foto: Reuters

Naime, ta zemlja, koja je do sada bila jedna od malobrojnih koje održavaju prijateljske veze sa izolovanim Pjongjangom, mogla bi da zatvori svoju ambasadu u Severnoj Koreji ili, pak, da uvede vize Severnokorejcima.

Ukoliko Severna Koreja ne prestane da kritikuje Maleziju, i sve diplomatske i trgovinske veze mogle bi biti presečene, dodao je neimenovani visoki zvaničnik malezijske vlade.

Bonus video: TRAMPOVA CRNA LISTA: Stanovnici ovih 7 zemalja više NE SMEJU da uđu u Ameriku!

(Espreso.co.rs / Agencije)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.