DOKTOR PROPAST NOVIM PREDVIĐANJEM ZABRINUO SVET: Moramo se SUOČITI sa "majkom svih dužničkih kriza"
Nurijel Rubini, Foto: EPA/DENNIS M. SABANGAN

NOVO PREDVIĐANJE

DOKTOR PROPAST NOVIM PREDVIĐANJEM ZABRINUO SVET: Moramo se SUOČITI sa "majkom svih dužničkih kriza"

- Sadašnje generacije doživeće kraj ere rasta, a predstoji vreme haosa i hronične nestabilnosti - tvrdi on.

Objavljeno:

Čuveni američki ekonomista Nurijel Rubini, poznat i kao Doktor Propast u svom poslednjem izlaganju govorio je o gorućim svetskim i ekonomskim temama i upozorio da ćemo, zahvaljujući ratu i nizu katastrofa koje muče globalnu ekonomiju, još dugo biti izloženi inflaciji, ali i da će se svet suočiti sa "majkom svih dužničkih kriza".

Ekonomista koji je ranije predvideo ekonomsku krizu iz 2008. istakao je da ubrzano idemo ka prekretnici koja će umnogome uticati na živote ljudi, prenosi El Mundo.

- Lako je smanjiti inflaciju sa 10 na 5 odsto inflaciju, ali je mnogo teže spustiti je sa 5 odsto na 2. Osim toga, dug u sistemu pojačava ekonomski pad i povećava rizik od neplaćanja obaveza i finansijskog stresa - istakao je Rubini i dodao da nema poverenja u to da će bilo koja zemlja doživeti ekonomski prosperitet u 2023. godini.

Rubini je ukazao i na faktore koji bi mogli da stvore recesiju koja obuhvata visoku inflaciju, rekordnu nezaposlenost i nagli pad akcija, praćenih klimatskim katastrofama, uticajma robotizacije i veštačke inteligencije, ali i nejednakosti u bogatstvu.

- Sadašnje generacije doživeće kraj ere rasta, a predstoji vreme haosa i hronične nestabilnosti - tvrdi on.

Govoreći o velikim globalnim pretnjama, Rubini je nedavno pomenuo i sukob Rusije i Ukrajine koji je u toku, dodajući da su i Iran i Izrael „na kursu sudara“ .

- Čitao sam da Bajdenova administracija očekuje da će Kina napasti Tajvan pre nego kasnije, rekao je ekonomista, sumirajući da je „treći svetski rat već počeo“.

Rivalstvo između Vašingtona i Pekinga podstiče napetost u velikoj meri, primetio je Rubini, dodajući da su SAD zabranile izvoz određenih poluprovodnika u Kinu i da vrše pritisak na evropske nacije da prekinu trgovinske veze sa zemljom iz razloga nacionalne bezbednosti. On smatra da preti raspad globalizovanog sveta.

Doktor Propast predviđa najgoru krizu u poslednjih pola veka

1 / 4 Foto: EPA/DENNIS M. SABANGAN

- Trgovina, finansije, tehnologija, internet: sve će se podeliti na dva dela, predvideo je on.

Nije jasno da li će nacije izabrati stranu SAD u konfrontaciji, rekao je on.

- Pitao sam predsednika jedne afričke zemlje zašto dobija 5G tehnologiju iz Kine, a ne sa Zapada. Rekao mi je, mi smo mala država, pa će nas ionako neko špijunirati. Onda bih mogao da uzmem i kinesku tehnologiju, jeftinija je, otkrio je ekonomista za Der Špigel.

Profesor je zabrinut da politički sistemi u SAD i Evropi možda neće moći da se nose sa problemima, što dovodi do porasta desničarskih vlada.

Nurijel Rubini je postao poznat po predviđanju finansijske krize 2008-09, a Volstrit ga je nazvao „Doktor Propast“.

(Espreso/Kurir.rs/elmundo.es)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.