TRAMP SELI AMBASADU SAD U IZRAELU IZ TEL AVIVA U JERUSALIM: Ovaj njegov potez može da ima velike posledice po ceo svet!
Foto: Reuters

nova istorija

TRAMP SELI AMBASADU SAD U IZRAELU IZ TEL AVIVA U JERUSALIM: Ovaj njegov potez može da ima velike posledice po ceo svet!

Palestinci su prigovorili protiv izmeštanja ambasade, jer to vide kao simboličan i politički motivisan čin
Objavljeno:

Ipak, u julu 1980. godine Izrael je doneo zakon kojim je Jerusalim kao celina izraelski grad. Ujedinjene nacije su tada odgovorile rezolucijom koja je osudila izraelsku aneksiju istočnog Jerusalima i proglasile je za kršenje međunarodnog prava.

foto: Reuters

Sve postaje dodatno komplikovano nakon što je Izrael 1989. godine dao deo zemlje SAD pod zakup kako bi se napravila nova ambasada. Zakup je potpisan na 99 godina i košta 1 dolar godišnje, a do dana današnjeg ta zemlja je ostala prazna.

Kongres SAD je 1995. godine izglasao zakon kojim se traži pomeranje njihove ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim. Zgovornici su tada rekli da bi SAD trebalo da poštuje odluku Izraela o da je Jerusalim glavni grad i da ga zvanično priznaju.

To bi značilo da ukoliko sada žele da prebace ambasadu, nakon dolaska Donalda Trampa, mogu da iskoriste zemlju koja im je data pod zakup ili da dosadašnji konzulat u Jerusalimu pretvore u ambasadu. Druga opcija je da ambasada ostane u Tel Avivu, ali da novi ambasador radi u Jerusalimu.

Ono što je zanimljivo je da tokom svih ovih godina nijedna zemlja nije prebacila svoje ambasade u Jerusalim, pa tako 86 zemalja ima ambasade u Tel Avivu dok se u Jerusalimu nalaze samo konzulati.

Trampova odluka bi mogla da dovede do novih priznanja i promena u međunarodnom konsenzusu.

Bonus video: OVOLIKO LOVE imaju LJUDI U TRAMPOVOM KABINETU!

(Espreso.co.rs / CNN)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.