TRAMP SELI AMBASADU SAD U IZRAELU IZ TEL AVIVA U JERUSALIM: Ovaj njegov potez može da ima velike posledice po ceo svet!
Foto: Reuters

nova istorija

TRAMP SELI AMBASADU SAD U IZRAELU IZ TEL AVIVA U JERUSALIM: Ovaj njegov potez može da ima velike posledice po ceo svet!

Palestinci su prigovorili protiv izmeštanja ambasade, jer to vide kao simboličan i politički motivisan čin
Objavljeno:

Samo nekoliko dana od kada je zvanično postao predsednik SAD, Donald Tramp je počeo da donosi niz odluka, kako na unutrašnjem planu tako i u spoljnoj politici. Jedna od odluka koja je uzdrmala svet je njegova želja da premesti ambasadu SAD iz Tel Aviva u Jerusalim.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Gradonačelnik Jerusalima, Nir Barkat, izjavio je da je Trampova administracija "ozbiljna" u nameri da američku ambasadu preseli iz Tel Aviva u Jerusalim.

Ako Putin bude tražio podršku Trampa za Srbiju – izbiće sukobi!

On je za izralski Vojni radio rekao da se "ambasada ne može premestiti za dan", što znači da će preseljenje trajati neko vreme, ako i kada krene.

Vašington ima ambasadu u Tel Avivu kao i druge zemlje, insistirajući da se suprotstavljene aspiracije na Jerusalim moraju rešiti kroz pregovore.

Palestinci su prigovorili protiv izmeštanja ambasade, jer to vide kao simboličan i politički motivisan čin.

Iz Bele kuće su rekli da su pregovori o premeštanju tek u početnoj fazi.

Rojters navodi da bi Trampovo obećanje o premeštanju američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim moglo da uruši decenije vođenja američke politike i dodaje da i Izrael i Palestinci smatraju Jerusalim svojom prestonicom.

foto: Fonet

Ali šta ova odluka zapravo znači? Ukoliko bi SAD prebacile svoju ambasadu u Jerusalim, to bi značilo da priznaju Jerusalim za glavni grad Izraela. To bi preokrenulo 70 godina neđunarodnog konsenzusa, a mnogi tvrde da bi to bio signal za kraj mogućnosti pomirenja Izraela i Palestine.

Ujedinjene nacije su 1947. godine priznale Jerusalim kao međunarodni grad, ali je izraelska deklaracija nezavisnoti godinu dana kasnije ostavila grad podeljen. Poznata kao "zelena linija", granica je podelila grad tako da Izrael ima kontrolu nad zapadnim delom, dok je Jordan dobio istočni deo grada.

Tokom šestodnevnog rata 1967. godine Izrael je dobio vlast u celom Jerusalimu, ali ipak dobar deo međunarodne zajednice i Palestinci istočni deo grada vide kao buduću palestinsku teritoriju.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.