ZELENSKI SE OBRUŠIO NA VIKTORA ORBANA! Tresla se GORA
Volodimir Zelenski, Foto: Profimedia

RATNO STANJE

ZELENSKI SE OBRUŠIO NA VIKTORA ORBANA! Tresla se GORA

Ukrajinski predsednik opisuje svoje posete Budimpešti kao mladića i spomenik holokaustu na obali Dunava

Objavljeno: 10:19h

Lideri EU okupili su se u Briselu u četvrtak (24. marta), ali nisu doneli nikakve značajne odluke, piše Euractiv. Samitu je prisustvovao američki predsednik Džo Bajden, a obeležila ga je oštra video poruka ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu putem ovog LINKA!

Lideri EU ponovili su obećanja da će podržati Ukrajinu, ali se nisu složili oko novih bolnih sankcija Rusiji, niti oko činjenice da će Ukrajina uskoro postati kandidat za članstvo u EU.

U zajedničkom saopštenju na kraju, lideri EU su rekli: „Evropska unija stoji uz Ukrajinu i njen narod, a Evropski savet ponovo potvrđuje Versajsku deklaraciju, priznajući evropske aspiracije i evropski izbor Ukrajine, kako je navedeno u Sporazumu o pridruživanju.

Lideri EU su 11. marta u Versaju naložili Komisiji da pripremi mišljenje o naporima Ukrajine da postane članica EU.

To u stvari znači da su oni samo ponovili svoj „poziv Komisiji da iznese svoje mišljenje u skladu sa relevantnim odredbama Ugovora“.

Međutim, davanje mišljenja, takozvanog 'avisa', o spremnosti zemlje za otvaranje pregovora je dugotrajan proces koji može da potraje nedeljama ili čak mesecima pre nego što otpočne još duži i neizvesniji proces pridruživanja bloku.

Istočnoevropske zemlje članice, posebno Poljska, Slovačka, baltičke zemlje i Slovenija, pojačale su pritisak na evropske lidere da uvedu nove sankcije Rusiji, kao i da podržavaju nastojanja Kijeva za EU.

Lideri EU takođe su obećali veću praktičnu podršku Ukrajini, ponovo osudili Rusiju i pozvali na prekid rata.

„Evropska unija će nastaviti da pruža koordiniranu političku, finansijsku, materijalnu i humanitarnu podršku“, rekli su oni, obećavajući da će stvoriti „ukrajinski fond solidarnosti“ i raditi sa međunarodnim partnerima na prikupljanju novca „za obnovu demokratske Ukrajine“ nakon što je rat preko.

Međutim, malo je verovatno da je Ukrajina zadovoljna ishodom samita.

Govor Zelenskog

U emotivnoj molbi liderima EU, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji se takođe obratio liderima NATO-a ranije tokom dana, zahvalio je na ujedinjenoj podršci EU njegovoj zemlji, ali je takođe rekao da EU kasni sa uvođenjem novog paketa sankcija.

Glavni deo njegovog govora bila je izjava da se njegova zemlja pokazala dostojnom članstva u EU, a borbu Ukrajine protiv Rusije predstavio kao sukob vrednosti, ističući da Kijev pruža pristojan tretman ruskim ratnim zarobljenicima i da je u svemu transparentan.

„Ovo su dva različita sveta, mi i oni“, rekao je Zelenski o Rusiji. „Ovo su različite vrednosti. To je drugačiji odnos prema životu. Ruska vojska ne zna šta je dostojanstvo. Ne znaju šta je savest. Oni ne razumeju zašto toliko cenimo našu slobodu. Ovo određuje kako će zemlja živeti. I ko će biti u Evropi“, dodao je on.

„A sada se vi i ja konačno pripremamo za članstvo Ukrajine u Evropskoj uniji“, rekao je Zelenski.

Zato vas molim: nemojte kasniti. Molimo vas. Tokom ovog meseca ste mogli da uporedite ova dva sveta i videli ste sve. Ko koliko vredi. I da bi Ukrajina u bliskoj budućnosti trebalo da bude članica EU“, dodao je on.

On se posebno obratio i nekim liderima EU.

„Litvanija je za nas. Letonija je za nas. Estonija je za nas. Poljska je za nas, rekao je.

„Zaista verujem da će i Francuska i Emanuel Makron biti za nas. Slovenija je za nas. Slovačka je za nas. Češka je za nas. Rumunija zna šta je dostojanstvo, pa će to biti za nas u ključnom trenutku. Bugarska je za nas. Grčka, takođe verujem da smo mi. Nemačka... malo kasnije. Portugal, Hrvatska - za nas. Švedska, plava i žuta uvek treba da budu zajedno. Finska, znam da si sa nama. Holandija je racionalna, pa hajde da nađemo zajednički jezik - nastavio je Zelenski.

1 / 9 Foto: Profimedia

„Malta, verujem da će uspeti. Danska, verujem da će uspeti. Luksemburg, razumemo se. Kipar, zaista verujem da je za nas. Italija, hvala na podršci! Španija, hajde da nađemo zajednički jezik. Belgija, naći ćemo argumente. Austrija je zajedno sa Ukrajincima, to su prilike i za vas, siguran sam u to. Irska je za nas.'

Zelenski je uputio najoštrije reči mađarskom premijeru Viktoru Orbanu:

„Slušaj, Viktore, znaš li šta se dešava u Mariupolju? Želim da budem otvoren, a ti odluči ko si.'

Ukrajinski predsednik je svoje posete Budimpešti opisao kao mlad čovek i spomenik holokaustu na obali Dunava.

„Video sam taj spomenik na obali Dunava. O masovnim ubistvima. Bio sam tamo sa svojom porodicom. Slušaj, Viktore, znaš li šta se dešava u Mariupolju? Molim vas, ako možete, idite na obalu Dunava - poručio je Zelenski.

Mađarska i Bugarska su jedine dve članice EU koje nisu poslale oružje Ukrajini.

Dok Bugarska nerado šalje vojnu pomoć iz istorijskih razloga, Orban se među liderima EU smatra najbližim saveznikom ruskog predsednika Vladimira Putina.

1 / 8 Foto: Profimedia

Prema rečima zvaničnika EU prisutnih na sastanku, Šarl Mišel je reagovao u ime zemalja članica.

Umoran od sankcija Slabi konkretni rezultati sastanaka sa EU, NATO-om i G7, ukazali su na ograničene mogućnosti koje čak i blisko povezane zemlje imaju kada je u pitanju obračun sa Moskvom.

Posle četiri runde sankcija EU u tri nedelje, razgovori o daljim energetskim sankcijama u bliskoj budućnosti ublaženi su na samitu EU.

EU uvozi oko 45 odsto svog gasa, 25 odsto nafte i 45 odsto uglja iz Rusije, ali neke zemlje su još više zavisne.

Nemačka, koja 55 odsto uvoza gasa dobija iz Rusije, upozorila je da bi trenutna zabrana izazvala recesiju i još veći skok cena energenata.

Belgijski premijer Aleksandar De Kru protivio se „totalnom embargu“ na naftu i gas. „Mi nismo u ratu sami sa sobom“, rekao je on.

Lideri EU su tvrdili da će Evropa možda morati da usvoji dodatne sankcije protiv Rusije, ali kako je rekao holandski premijer Mark Rute, lideri nisu razgovarali „koje bi to konkretne sankcije mogle biti“.

Upitan da li novi paket uključuje sankcije i potpunu zabranu uvoza ruskih energenata, Rute je rekao da „svi to žele, ali to ne možete učiniti u kratkom roku“, jer je potrebno vreme da se pronađu alternativni izvori energije.

Poljska i baltičke države preuzele su vođstvo u traženju oštrijih mera protiv Rusije, uključujući zabranu ulaska ruskih brodova i drumskih vozila u EU.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je da EU mora da „razbije“ Rusiju sankcijama, dodajući da Moskva „očigledno pokušava da ponovo uspostavi Carstvo zla“.

Termin „Imperija zla“ skovao je tadašnji predsednik SAD Ronald Regan u govoru iz 1983. koji je obeležio kulminaciju Hladnog rata.

Američki predsednik Džo Bajden takođe se pridružio liderima EU na delu sastanka u četvrtak.

1 / 8 Foto: Profimedia

Na sastanku sa predsednikom Evropskog saveta Čarlsom Mišelom, Bajden je istakao da je „najvažnija stvar koju zapadne zemlje treba da urade jeste da budu ujedinjene“.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će Sjedinjene Države snabdevati Evropu dodatnim LNG kao zamenu za ruski gas i opisala taj potez kao „važan korak napred”.

(Espreso/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.