LIDERI ČLANICA SE SLOŽILI: NATO dogovorio slanje vojne opreme Ukrajini, ali neće slati TRUPE!
Samit, Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

ODGOVOR

LIDERI ČLANICA SE SLOŽILI: NATO dogovorio slanje vojne opreme Ukrajini, ali neće slati TRUPE!

Pozivamo Kinu da prestane da širi lažne narative Kremlja, pogotovo one o ratu i NATO-u i da se zalažu za mirno rešenje konflikta

Objavljeno:

Na današnjem samitu NATO-a u Briselu, lideri članica su se složili da pruže dalju podršku Ukrajini u vidu opremanja vojnim zalihama - uključujući protivtenkovske i protivvazdušne odbrambene sisteme i dronove, rekao je generalni sekretaro NATO-a Jens Stoltenberg.

Međutim, on je ponovio da saveznici NATO-a neće raspoređivati trupe na terenu u Ukrajini.

- Jer jedini način da se to uradi jeste da budemo spremni da se upustimo u potpuni sukob sa ruskim trupama - naveo je Stoltenberg.

Takođe, lideri nato su pozvali Kinu da se uzdrži od podrške ruskim ratnim naporima.

"Pozivamo sve države, uključujući Narodnu Republiku Kinu, da podržavaju međunarodni poredak, uključujući principe suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao što je sadržano u Povelji UN, da se uzdrže od podrške ratnim naporima Rusije na bilo koji način, i da se uzdrže od bilo kakve akcije koja pomaže Rusiji da zaobiđe sankcije - navodi se u zajedničkom saopštenju.

Kako se ističe, postoji zabrinutost zbog nedavnih javnih komentara zvaničnika Kine.

1 / 4 Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

- Pozivamo Kinu da prestane da širi lažne narative Kremlja, pogotovo one o ratu i NATO-u i da se zalažu za mirno rešenje konflikta - ističe se u saopštenju.

Stoltenberg je rekao da će se sankcije Rusiji nastaviti.

- Nastavićemo da namećemo neviđene troškove Rusiji i pojačaćemo savezničko odvraćanje, a lideri odbrane su odobrili naše četiri nove borbene grupe u Bugarskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Slovačkoj - istakao je Stoltenberg dodajući da će NATO obezbediti više kopnenih trupa, protivtenkovskih sistema, bespilotnih letelica, pomorske snage i aviona u oblastima oko Ukrajine.

Govoreći o drugim pretnjama, Stoltenberg je rekao: „Složili smo se da učinimo više, uključujući pomoć u sajber bezbednosti i opremu kako bismo pomogli Ukrajini da se zaštiti od bioloških, hemijskih, bioloških i nuklearnih pretnji".

- Ovo bi moglo da uključi otkrivanje, zaštitu i sanitetsko snabdevanje, kao i obuku za zajednicu, kontaminaciju i upravljanje krizama. Odlučni smo da učinimo sve što možemo da podržimo Ukrajinu i pozdravljam konkretne ponude pomoći koje su dali saveznici.“

Bonus video:

04:45

KONSTAKTINA PESMA TEŠKA UVREDA! Eva Ras osula paljbu po zdravoj umetnici: Izazvala ŠOK izjavom SVAKO KO JE PODRŽAVA JE PROTIV MENE

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.