LIDERI G7 UPOZORILI RUSE: Reagovaćemo na svaku pretnju upotrebom hemijskog, biološkog i nuklearnog oružja!
Ilustracija, Foto: Profimedia

samit u briselu

LIDERI G7 UPOZORILI RUSE: Reagovaćemo na svaku pretnju upotrebom hemijskog, biološkog i nuklearnog oružja!

I bez zauzimanja eksplicitnog stava o učešću Rusije u G20, lideri su rekli da međunarodne organizacije i multilateralni forumi više ne bi trebalo da sprovode svoje aktivnosti sa Rusijom na uobičajeni način

Objavljeno:

U zajedničkom saopštenju nakon Samita, lideri G7 su upozorili Rusiju da ne koristi hemijsko, biološko ili nuklearno oružje tokom sukoba u Ukrajini.

- Upozoravamo Rusiju da ćemo reagovati na svaku pretnju upotrebom hemijskog, biološkog i nuklearnog oružja i sličnih materija. Ostajemo jedinstveni u svojoj rešenosti sa obnovimo mir i stabilnost i poštovanje međunarodnog prava - napisali su lideri posle sastanka u Briselu.

1 / 4 Foto: EPA-EFE/Radek Pietruszka POLAND OUT

Oni su takođe osudili pokušaje Rusije da širi dezinformacije, posebno one u kojima tvrde da se Ukrajina sprema da upotrebi hemijsko ili nuklearno oružje.

- Kategorički osuđujemo rusku zlonamernu i potpuno neosnovanu kampanju širenja dezinformacija u vezi Ukrajine, države koja je u potpunosti u skladu sa međunarodnim sporazumima. Izražavamo zabrinutost za druge zemlje i aktere koji su pojačali rusku kampanju dezinformisanja - napisali su lideri.

1 / 5 Foto: Profimedia

Oni su takođe dodali da će nastaviti da blisko sarađuju, a u svoje aktivnosti će uključiti i druge vlade, posebno po pšitanju usvajanja restriktivnih mera, posebno onih koje su članice G7 već uvele.

- Zabrinuti smo zbog eskalacije sukoba i pojačane represije protiv ruskog naroda i sve neprijateljskijom retorikom ruskog rukovodstva, uključujući i obične građane - saopštili su.

I bez zauzimanja eksplicitnog stava o učešću Rusije u G20, lideri su rekli da međunarodne organizacije i multilateralni forumi više ne bi trebalo da sprovode svoje aktivnosti sa Rusijom na uobičajeni način.

Bonus video:

03:47

Mariupolj posle sukoba izgleda kao grad iz horor filmova

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.