KO JE ZAPRAVO NIKOLA GRUEVSKI? Priznao Kosovo, Vikiliks tvrdi da je plaćao albanske teroriste!
Foto: Reuters

albanski, ne srpski prijatelj

KO JE ZAPRAVO NIKOLA GRUEVSKI? Priznao Kosovo, Vikiliks tvrdi da je plaćao albanske teroriste!

Njegova prošlost nije nimalo lepa, a opozicija ga je optuživala i za mito i korupciju, ali je on odbacio sve optužbe
Objavljeno:

Gruevski je 2007. godine (godinu dana pre održavanja prevremnih parlamentarnih izbora koje je Gruevski zakazao) obećao Aliju Ahmetiju da ako uđe u koaliciju s njim on će u Skupštini predložiti zakon koji omogućava socijalnu pomoć za pripadnike ONA koji su učestvovali u nemirima u Makedoniji 2001. godine i zakon o dvojezičnosti (albanski jezik na celoj teritoriji Makedonije).

foto: WikiLeaks

U zvaničnom dokumentu Vikiliksa otkriveno je da je Gruevski rekao da će to uraditi, ali da za to ne sme da sazna narod.

- Gruevski je izrazio spremnost vlade na čijem je čelu da obezbedi "posao i novac" ljudima koje je partija DUI predložila - navodi se u dokumentu, zajedno sa prihvatanjem zakona o dvojezičnosti.

Dalje se navodi da će vlada Makedonije demantovati bilo kakvo učešće u ovom sporazumu.

Tokom aprila 2014. godine, opozicija objavila dokumenta i snimljene telefonske razgovore, optužujući Gruevskog, tadašnjeg premijera, za uzimanje mita sa ciljem ubrzavanja nelegalne prodaje bankle.

foto: AP

Navodni počinjeni prestupi od strane premijera u okviru korupcije i organizovanog kriminala se odnose u slučaju prodaje akcija "Makedonske banke" i prihvatanje 1,5 miliona u gotovini od strane premijera.

Opozicija je takođe dostavila dokaze o prihvatanju novca, pokazujući zaptivka VMRO-DPMNE i potpis bivšeg sekretara stranke u 2006. Ovaj slučaj isto tako važi i za utaju poreza. SDSM je tada podnela zahtev za forenzičko ispitivanje snimka, dok je Gruevski oštro odbacio sve optužbe.

(Espreso.co.rs / Kurir / Wikipedia)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.