KO JE ZAPRAVO NIKOLA GRUEVSKI? Priznao Kosovo, Vikiliks tvrdi da je plaćao albanske teroriste!
Foto: Reuters

albanski, ne srpski prijatelj

KO JE ZAPRAVO NIKOLA GRUEVSKI? Priznao Kosovo, Vikiliks tvrdi da je plaćao albanske teroriste!

Njegova prošlost nije nimalo lepa, a opozicija ga je optuživala i za mito i korupciju, ali je on odbacio sve optužbe
Objavljeno:

Nikola Gruevski je predsednik stranke VMRO-DPMNE od maja 2003. godine, a od septembra 2002. je poslanik u Skupštini Republike Makedonije.

U njegovoj biografiji stoji da je bio i ministar finansija od 1999. do 2002. godine, ali i guverner u Svetskoj banci i u Evropskoj banci za obnovu i razvoj. Ipak, kada je usledila velika politička kriza u Makedoniji, Gruevski je nakon deset godina podneo ostavku na mesto premijera 15. januara 2016. godine.

On i njegova partija su u više navrata dolazili u sukob sa opozionim partijama, a jedno od pitanja sukoba bilo je priznavanje Kosova kao nezavisne države.

LICEMER BROJ 1! Gruevski šalje svoje batinaše zbog čoveka KOGA JE SAM BIRAO ZA MINISTRA!

Rezolucija o priznanju Kosova oko koje su se ujedinile tri albanske partije dovela je do usijanja u makedonskom parlamentu i ponovo pokazala duboki razdor u makedonskom političkom bloku.

Opozicija je optužila premijera i lidera VMRO-DPMNE, Nikolu Gruevskog, da beži od odgovornosti zajedno sa celom Vladom što nijedan od ministara nije bio prisutan u sali i pozvala ga da se ne krije kukavički iza parlamenta već da izađe i javno kaže svoj stav i stav Vlade o priznavanju Kosova.

foto: Reuters

Nikola Gruevski je svojim koalicionim partnerima tada objašnjavao da nije imao izbora i da je bio pod pritiskom da Makedonija ratifikuje Sporazum o demarkaciji granice s Kosovom, a zatim i proglasi uspostavljanje dipolomatskih odnosa

Vikiliks je tada objavio dokumenta koja su dokaz da su Gruevski i Albanci na prevaru priznali Kosovo.

- Tokom celog dana Vlada i premijer Gruevski su ćutali. Makedonski parlament zasedao je pod jakim policijskim obezbeđenjem. U skupštini je bilo burno, a premijer Gruevski i ministri pratili su je preko televizije. Nisu se pojavili u Skupštini, ostali su nemi na povike opozicije koja je uporno insistirala da čuje stav vlade. Strpljivo su sačekali kraj maratonske debate nakon koje je Skupština u 21.30 usvojila Rezoluciju o Kosovu predloženu od tri Albanske partije DUI, DPA i Nova demokratija - navodi se u dokumentima.

foto: AP

To naravno nije bio kraj, jer kako se navodi Gruevski je plaćao albanske teroriste. Vikiliks je tada objavio dokumenta koja pokazuju da je, Nikola Gruevski 2007. godine postigao je dogovor sa liderom Demokratske unije za intergraciju (DUI) Alijem Ahmetijem, koji je predstavnik makedonskih Albanaca.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.