Smrtonosni azijski stršljen stigao do Srbije: Seje horor po Hrvatskoj, stručnjaci kažu da nema zaštite! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Stock Thinstock

Realna pretnja!

Smrtonosni azijski stršljen stigao do Srbije: Seje horor po Hrvatskoj, stručnjaci kažu da nema zaštite! (FOTO) (VIDEO)

Veliki azijski stršljen zaposeo je Slavoniju i Baranju, a muškarac kojeg je ujeo ovaj insekt jedva je preživeo
Objavljeno:

- Najverovatnije su stigli u Slavoniju i Baranju s drvenim trupcima iz Indije. Do sada su se već ukrštali s domaćom vrstom, došlo je do mutacija, pa su još opasniji. Veliki su od četiri do pet centimetara, a na leđima su im žute boje s crnim prugama. Najčešće se nalaze na tavanima i u šupljem drveću. Napadaju bez vidljivog razloga, pogotovo kada se osećaju ugroženi, kaže stručnjak koji se bavi uklanjanjem gnezda stršljenova i osa.

foto: Stock

Azijski stršljenovi proizvode više otrova, pa je rezultat nakon njihovog uboda kod bolešljivijih i ljudi slabijeg imuniteta, kao i alergičnih - opasniji.

- Nije isto ako stršljen nekoga ubode u glavu, vrat ili u telo. Glava i vrat su najosetljiviji i što hitnije treba reagovati, pogotovo ako je ubod u usnoj duplji. Mesto treba hladiti ledom i odmah otići u bolnicu. Ako se oseti otežano disanje, pad pritiska i nesvestica, to su već reakcije pre anafilaktičkog šoka i ako se ne reaguje brzo može nastupiti smrt, objašnjava za Glas Slavonije docent Mirta Sudarić Bogojević iz Zavoda za zoologiju Odseka za biologiju na osječkom Univerzitetu Josip Juraj Štrosmajer.

Za razliku od pčela koje nakon prvog uboda uginu, stršljenovi se ne predaju tako lako. Oni mogu čoveka ubosti odjednom i nekoliko puta, preživeti i napadati i dalje.

Ono što posebno zabrinjava jeste što se azijski stršljen nezaustavljivo širi jer u našim krajevima nema prirodnih neprijatelja, npr. ptica i slično, koje ih uništavaju u njihovom prvobitnom staništu.

(Espreso.co.rs / Glas Slavonije)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.