Mesić: Samo slepci ne vide hrvatske zločine nad Srbima!
Foto: Profimedia

konačno iskren

Mesić: Samo slepci ne vide hrvatske zločine nad Srbima!

- Srpske žrtve niti su nebitne za Hrvatsku, niti to smiju biti. I one su dio naše prošlosti i mi se moramo znati s time nositi, poručio je u razgovoru za Nedeljnik bivši predsednik Hrvatske i poslednji predsednik SFRJ Stjepan Mesić
Objavljeno: 12:45h

On je na pitanje da li je na delu "tuđmanizacija Hrvatske", odgovorio:

- Ovi koji forsiraju ustašonostalgiju, koji zagovaraju ustaški pozdrav i pokušavaju veličati ustaše i njihov režim, oni izdaju Tuđmana. Znam da im neće biti drago to čuti, ali baš je tako. Oni izdaju Tuđmana! Odgovorno tvrdim da u vrijeme Tuđmana neke stvari koje se danas događaju, nisu bile moguće, mada je - uvrijeme sukoba s Miloševićem - postojala određena doza koketiranja s ustaštvom, kao s "malo pretjeranim" hrvatstvom. No, Tuđman je to i koristio, ali i držao pod kontrolom.

foto: Miloš Miškov

Mesić je u razgovoru za Nedeljnik ocenio i da Vatikan zbog osetljivosti pitanja Alojzija Stepinca neće žuriti sa odlukom o proglašenju za sveca. Komentarišući aktuelne političare u Srbiji rekao je:

- Ne odričem nikome ni pravo ni mogućnost da promijeni mišljenje, da shvati kako je bio na pogrešnoj poziciji i da krene drugačijim putem. U kojoj mjeri to vrijedi za gospodu Vučića, Dačića i Nikolića, bolje će procijeniti građani Srbije nego ja. Što se tiče Šešelja, on je izgubljen slučaj i na njega ne treba trošiti riječi.

Mesić je za Nedeljnik otvoreno pričao i o slučajvima Glavaš i Barešić, odgovorio na pitanje kome bi Hrvatska zaista trebalo da podigne spomenik, zašto je Stepinac manje žrtva komunizma a više žrtva svog antikomunizma i govorio o Stepinčevim odnosima sa ustaškim vlastima, o svom povratku u politiku, Milanoviću, Kolindi Grabar Kitarović...

(Espreso.co.rs / Nedeljnik online)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.