Mesić: Samo slepci ne vide hrvatske zločine nad Srbima!
Foto: Profimedia

konačno iskren

Mesić: Samo slepci ne vide hrvatske zločine nad Srbima!

- Srpske žrtve niti su nebitne za Hrvatsku, niti to smiju biti. I one su dio naše prošlosti i mi se moramo znati s time nositi, poručio je u razgovoru za Nedeljnik bivši predsednik Hrvatske i poslednji predsednik SFRJ Stjepan Mesić
Objavljeno: 12:45h

Ni Mesiću, izgleda, ne prija taj porast ustaštva u Hrvatskoj, oličen u politici HDZ-a. I bio je u ovom razgovoru, čini se, i više nego brutalan prema zagovornicima te ideologije.

- Hrvatska ne rehabilitira nacizam, fašizam i ustaštvo. Hrvatska to i ne smije, jer je u svojem ustavu zapisala da je sagrađena i na temeljima antifašizma. Dakle, Hrvatska ne smije doći u sukob s vlastitim ustavom, niti ga dovesti u pitanje. S druge strane, da me ne biste pogrešno razumjeli, bilo je u posljednje vrijeme poteza koji u najmanju ruku opravdavaju ocjenu o neprihvatljivom toleriranju ponašanja onih kojima je ustaška paradržava i danas ideal. Na takvo ponašanje nisu reagirale ni aktualna vlast, ali ni oporba, i to je zabrinjavajuće. Što se zločina nad Srbima tiče, njih se naprosto ne može negirati. Postoje iz vremena Drugog svjetskog rata egzaktni podaci o tome i samo slijepac se može praviti da ih ne vidi - rekao je Mesić.

foto: Dragan Kadić

O čarkama i prozivkama srpskih i hrvatskih političara u poslednje vreme, Mesić je rekao:

- Prepucavanje je apsolutno nepotrebno, kontraproduktivno, i šteti i jednoj i drugoj strani. Slažem se s tezom da protagonisti toga prepucavanja i uzajamnog optuživanja imaju u prvom redu u vidu "domaće potrebe", tj. da su njihove izjave namijenjene unutarnjopolitičkoj sceni, ali trebalo bi shvatiti da su i takve izjave potencijalno vrlo štetne i da mogu biti i te kako opasne.

A na potanje da li je to "nova faza rata", odgovorio je:

- Ako i nije rat, previše je i nikome to ne treba!

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.