NA LEĐIMA IMA ISTETOVIRANOG ARKANA, SAD JE UBIO ČIKA LJUBU (67): Nikola Rgić glavna vest u hrvatskim medijima
Nikola Rgić, Foto: Facebook printscreen

PRITVOREN U ŠIBENIKU

NA LEĐIMA IMA ISTETOVIRANOG ARKANA, SAD JE UBIO ČIKA LJUBU (67): Nikola Rgić glavna vest u hrvatskim medijima

- On je s majkom otišao u Srbiju pred rat. Imao je tada šest godina. Detinjstvo je proveo po domovima i ušao u kriminal. Zabranjen mu je ulazak u Srbiju zbog ubistva

Objavljeno:

Nikola Rgić (35) osumnjičen je za ubistvo Ljube Ergića (67), rođaka i prvog suseda u Gaćelezi u šibenskom zaleđu. Šta se tačno između njih dogodilo i na koji je način Nikola sudio Ljubu još uvek se ne zna sigurno. Telo ubijenog muškarca pronađeno je u kući, a šibenska policija nije htela da nam kaže u kojoj sobi i sa čime je taj čovek ubijen.

- Za sada možemo isključiti samoubistvo. Telo ubijenog muškarca prevezeno je na patološko odeljenje šibenske bolnice, a nakon obdukcije znaćemo kada je ubijeni muškarac umro i na koji način. Sve ostale okolnosti događaja se utvrđuju - rekla je Marica Kosor, PR šibenske policije. Dodala je da su izvještaj dobili u subotu oko 15.30 sati, a da je ubica istog dana uhapšen u Šibeniku oko 20 sati. Navodno je i sam ubica zatražio pomoć svojih komšija, jer je povređen u sukobu sa ubijenim čovekom, koji su ga kasnije prijavili policiji. Policija je ubicu dovela u kuću ubijenog muškarca u nedelju popodne. Očigledno je trebao da im objasni nešto. Vezanog muškarca odveli su iz kombija i sproveli do mesta zločina. Oni su pregledali teren oko kuće, otvorili sve prostorije i čak zavirili u cisternu.

- Bili su tamo sinoć do 23 sata - rekli su komšije Marija (83) i Mile (85) Ergić, govoreći o očiglednoj ekipi. Do dolaska policije niko od njih nije znao da je mrtvo telo u njihovoj kući pored.

- Ništa nismo čuli to poslepodne. Oni se zatvore u kuću i ne znaš šta se događa iza zatvorenih vrata. Noćas oka nisam sklopila. Nikola je došao iz zatvora 19. februara i uselio u kuću u kojoj mu se mater rodila, odmah do Ljube. Nisam s njim nikad ni razgovarala, štoviše, bježala sam od njega jer sam ga se bojala. Ne volim ga ni čuti ni vidjeti, jer me strah, svašta je radio, bio je često u zatvoru – kazala je susjeda Marija Ergić. Suprug Mile pušio je cigaretu i govorio da nije dobro, da je vidio i boljih dana. Oboje su imali samo riječi hvale za ubijenog susjeda, povučenog i dragog čovjeka koji "ne bi ni mrava zgazio".

Meštani se slažu sa njima. Kažu da je ubijeni Ljubo bio duša od čoveka, da je bolestan i siromašan, neoženjen i sam i da ga je zatvorenik „uhvatio“ nakon puštanja iz zatvora, gde je bio tri godine. Bili su zajedno kada bi iz kombija skupljali hleb i namirnice koje dostavljaju zalihe u Gaćelez jer prodavnica ne radi. Ljubo je nekada igrao fudbal i bio je talentovan igrač, kažu, ali povukao se u samoću dobrih 20 godina. Od tada živi sam, jer su mu roditelji umrli. Nije ni šetao selom. Meštani kažu da je ubica loš čovek, da je napadao ljude u Rijeci i da je nedavno zapalio svoju ćeliju u šibenskom zatvoru. Neki čak sumnjaju da je prisilio ubijenog muškarca da počini zločin, ali se takođe slažu da njegov život nije bio lak.

- Pre rata je otišao u Srbiju sa majkom. Tada je imao šest godina, a majka je ubrzo nakon toga umrla. Detinjstvo je proveo po kućama i ubrzo se uključio u zločin. Zabranjeno mu je vraćanje u Srbiju, zabranjeno mu je ulazak u tu zemlju, jer je učinio nešto loše, a priča se da je tamo nekoga ubio. On je hrvatski državljanin, pa je ovde završio kod nas, a u Gaćeleze je dolazio u periodima kada nije bio u zatvoru. Umešan je u prevare, napade na pravosudne policajce. Čuo sam da su pravosudni policajci iz Rijeke tražili njegov transfer jer ih je lažno optužio, pa su oni to ispoštovali i zato je završio u Šibeniku.

Zapalio je krevet u šibenskom zatvoru Prvog dana 2020. godine, dok je još bio na izdržavanju kazne u šibenskom zatvoru. U trenutku požara bio je sam. Sudski policajci ugledali su dim i brzo, nepovređeni, izvukli ga. Problematični zatvorenik je zatim kažnjen tako što ga je poslao na "gumenjak" na jedan dan. To je posebna prostorija u kojoj su zidovi obloženi posebnim materijalom da se zatvorenik ne povredi. Nezvanično saznajemo da je Rgić, koji je do sada izazvao brojne incidente u zatvorima, nekoliko puta preseljen iz svojih soba. Zbog jednog od incidenata izrečene su mu disciplinske mere. Oduzeli su mu televizor i neke druge privilegije.

Rgić je u septembru 2017. godine u Hrvatskoj osuđen na jedinstvenu kaznu od tri godine i devet meseci zatvora. Toliko je dobio na Županijskom sudu u Rijeci 2016. za pljačku, krađu i prevaru. U te tri nedelje ilegalno je stekao oko 27.000 kuna. Na Fejsbuku se hvalio Arkanovom tetovažom na leđima. Na sudu u Šibeniku u junu 2016. godine osuđen je za krađu na osam meseci. U Srbiji je, kako je rekao, osuđen na sedam godina zatvora zbog pokušaja ubistva i iznude. Tvrdi da je izdržao tu kaznu. Rgić je na svom Fejsbuk profilu objavio fotografiju s tetoviranom figurom ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana. Na jednoj fotografiji on je u trenerci na kojoj piše "beogradski momci huligani", a na jednoj se naslanja na Porše. Podsećamo vas da, prema podacima Ministarstva pravde, u zatvorskom sistemu trenutno ima 127 građana Republike - 83 osobe u statusu zatvorenika pre suđenja i 44 u statusu zatvorenika. U zatvorima nije bilo etničkog sukoba.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24 sata hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.