19 GODINA U KUĆI KRILI TELO MRTVE JASMINE: Ovo su svedočenja članova PORODICE SRNEC - ko je znao za zločin?
Da li je Smiljana sama ubila Jasminu?, Foto: Youtube printscreen / 24 sata News

ZLOČIN KOJI JE UZBURKAO REGION

19 GODINA U KUĆI KRILI TELO MRTVE JASMINE: Ovo su svedočenja članova PORODICE SRNEC - ko je znao za zločin?

Kako će ih sud iščitati? Je li u istrazi nastanka ubistva policija mogla i bolje i više da sazna ispitujući članove porodice?

Objavljeno:

Ovo je slučaj za udžbenike kriminalistike.

Ovo je prva asocijacija nekih bivših i aktualnih kriminalista, sudija, advokata, tužioca i s tom tvrdnjom nije se teško složiti.

Kad je 16. februara 2019. malo iza podneva u zamrzivaču porodične kuće u Palovcu otkriveno golo žensko telo, pa se vrlo brzo nakon toga saznalo da se radi o Jasmini Dominić nestaloj još 2000. godine, međimursko selo došlo je na naslovnice svetskih medija.

Kako vreme odmiče, javnost je i dalje podeljena ima li dovoljno dokaza da je Smiljana Srnec, njena sestra koja je prošle godine u ćeliji varaždinskog zatvora napunila 45 godina, i počinitelj teškog ubistva.

Tu će dilemu morati da razreši sud nakon sprovedenih dokaza, lišen svih javnih uticaja, govorkanja, nagađanja. Sudija Tomislav Brđanović u tajnosti vodi raspravu prema kraju.

Optužba je uverena da ima dokaza za krivicu, obrana da je na optuženičkoj klupi nedužna osoba i da nisu dužni dokazivati je li Jasminu ubio neko drugi. Svi materijalni dokazi, tvrde iskusni policajci, mogući su jer je reč o osobama koje su živele u zajedničkom domaćinstvu. Kako će ih sud iščitati? Je li u istrazi nastanka ubistva policija mogla i bolje i više da sazna ispitujući članove porodice?

Sve su to pitanja koja su legitimna, ali sada mogu biti samo akademska. Ako je i bilo propusta u istrazi, više ih nije moguće ispraviti. Ipak, na svetlo dana isplivale su i neke tajne porodice Srnec, i one da otac Martin nije bio samo veseljak već i porodični nasilnik. Ali i to da je Jasminin nestanak u kući u kojoj je ležalo njezino telo bila “zabranjena tema”: Logično je postaviti pitanje: zašto?

"Jutarnji list" piše da je ovo istorijsko suđenje. Hoće li se jednog dana o slučaju zamrzivača pisati kao dokazu da nema savršenog ubistva, ili da je pobedilo pravno načelo “in dubio pro reo”?

Što je znao otac i hoće li članovi porodice koji su prekinuli “zavet ćutanja” presuditi optuženoj Smiljani?

Martin Dominić - otac

“Fredi” je mrtav šest godina, ali kako vreme odmiče uz Smiljanu postaje jedna od središnjih figura sudskog procesa. I dok ga jedni opisuju kao dobričinu, koji je voleo društvo, fudbal i svoju “Jacu” za kojom je kaže čeznuo ne saznavši za života zašto je otišla od kuće, na videlo izlaze i neke “mračne tajne”. I to ne od zluradih jezika, nego od članova porodice, da je trošio zarađeno po birtijama i da nije previše mario za egzistenciju porodice. Najveća enigma je zašto je policiji prećutao ako je sumnjao da bi Smiljana mogla imati veze s Jasmininim nestankom. Je li “Fredi” znao nešto više ili u nečemu učestvovao?

Katarina Dominić - majka

“Kuvarica, a nikad nije 19 godina trebala ništa iz zamrzivača za ručak, meso, povrće. Nije li to čudno". Tako je jedan od članova šire porodice postavio logično pitanje kako to da i Jasminina majka nikad nije imala potrebu da zaviri u zamrzivač koji je stajao ispod stepenica. Ovo je logično pitanje, ali na njega nismo dobili odgovor od Katarine, Smiljanine i Jasminine majke. Odlučila se na zavet ćutanja, svesna da je još od Jasminina nestanka najuža rodbina osuđuje što je tek nakon pet godina prijavila njen nestanak. Niko u Palovcu, ali i javnosti ne dvoji da je ona znala za leš u zamrzivaču.

Ivica Srnec - Smiljanin muž

Upoznali su se u lokalnom kafiću gde je ona konobarisala, a on svraćao nakon keramičarskog posla na piće. Ivica Srnec, povučeni i vredni keramičar znao je da ima ćerku i prigrlio ju je kao svoju. Viđali su ih kako i zajedno popunjavaju listiće u kladionici. Ona je brinula o kući, a on je bio taj koji je privređivao. Planirao je da ode u Austriju, ali sve se promenilo kobne subote 16. februara. U nekoliko je izjava svoju suprugu branio, redovno je posećuje u zatvoru, ali o svemu ćuti. Pod velikim je pritiskom kažu, ali on nju voli i učiniće sve da je zaštiti. Zna li on istinu?

Katarina Dominić-Srnec - Smiljanina kći

Iako su svi mislili da će iskoristiti blagodat ćutanja, vanbračna kći odlučila je da svedoči. Nju apsolutno nije briga šta će o njenom iskazu misliti Palovčani, javnost, sud. Je li to samoobrambeni mehanizam mlade medicinske sestre koja je odlučila pomoći majci da sa sebe skine teret optužbi? Ocenu njenog svedočenja daće sud, ali već sad je vidljivo da je govoreći o sukobima Jasmine i dede, kojeg pamti i po pričama, ali i po jednoj svađi u kojoj ga je teta odgurnula i gde je proletio kroz staklo, neizravno sugerisala da je između Jasmine i oca postojao sukob. Zašto se nije pričalo o teti sve ove godine, nije objasnila.

David Balent - Smiljanin zet

- Razrezao sam vreću i nakon toga... - glas mu je zadrhtao u sudnici 26. novemrba. Nastavio je tek nakon što se smirio, ali videlo se da mu nije lako. On nema zakonsku blagodat i morao je govoriti istinu. David Balent sin je penzionisanog policajca i on je prvi video telo koje je bilo 19 godina u zamrzivaču. Samo dan ranije kad mu je Katarina poslala fotografiju sumnjiva sadržaja u zamrzivaču odgovorio joj je porukom: “To je špek!”. “Paničarila je...!”; opisao je stanje svoje nevenčane supruge.

Drago Sabol - ujak

Ruke su mu drhtale, brada se tresla dok je čekao da ga pozovu u sudnicu. Voleo ih je obje, i Smiljanu i Jasminu, ali njen nenadani odlazak on nije mogao da prihvati. Išao je po vidovnjaka u Bjelovar, dovodio ga u Palovec i policiji u Čakovec. On je slutio da se nešto “kuva” u kući njegove sestre i bio je najbliže na tragu da otkrije istinu. I tu istinu i jednom je prilikom rekao da “on istinu zna za sebe”. Od Jasminina nestanka sa sestrom Katarinom.

- Nije mi bilo jasno da neko čeka pet godina prijaviti nestanak ćerke. Kad je nestanak prijavljen, nisam mogao mirno spavati i angažovao sam vidovnjaka - rekao je.

Franjo Sabol - ujak

Nepunih mesec dana pre nego je otkriveno telo njegove nećakinje imao je težak infarkt. I tu subotu mu je pozlilo i Hitna pomoć je prvo zbog njega došla u Palovec. Ali, on i njegova supruga Nada bili su prvi koji su Hitnoj pomoći i policiji rekli, doduše prilično nepovezano, da je u zamrzivaču u kući njihove nećakinje otkriveno žensko telo. Bila je to Jasmina, zbog koje je i Franjo kao i drugi brat prekinuo kontakte sa sestrinom porodicom. Koliko su odnosi bili loši o tome je svedočila i njegova žena Nada, koju je Katarina Dominić-Srnec prvu nazvala kad je otkrila telo tete u zamrzivaču.

Boris Kocijan - rođak

“Lažeš Smiljana!”. Rekao je to bez okolišanja, očiju punih suza. Zajedno su proveli detinjstvo, odrastali, rodbina su. Gledao ju je u oči i plakao govoreći joj: “Ja te ne osuđujem”... Prvi put nakon Jasminina nestanka pogledi su im se sreli u sudnici. Sve ove godine, od Jasminina nestanka proždirala ga je sumnja. Supruzi je 16. februara kad je čuo da je policija pred kućom Srnecovih rekao da će se saznati šta se dogodilo s Jasminom. Bio je u pravu. Sve te godine je, kad bi prolazila ulicom na biciklu rano ujutro ne pogledavši ga rekla: “Bok Boris!”. Od Jasminina nestanka nije ušao u njihovu kuću.

Prof. dr. Josip Škavić - krunski veštak optužbe

Žena prosečne građe mogla je prebaciti telo u zamrzivač. Ako je dosad i bilo dvojbi da je postojala “treća osoba” koja je učestvovala u zločinu u Palovcu, ovakav zaključak jednog od neprikosnovenih autoriteta sudske medicine u Hrvatskoj ne ostavlja dilema da bi to mogla biti i Smiljana Srnec. Ako otisci prstiju, DNK, podeljeni iskazi svedoka budu stavljali sud pred dvojbu, optužbi će mišljenje iskusnog stručnjaka biti jedno od uporišta da sud za Smiljanu Srnec nedvojbeno zaključi; “Kriva je!” Ovakav zaključak iskusni stručnjak sigurno nije doneo olako, jer je stavio na probu i svoju karijeru.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Jutarnji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.