ŽELIMIR, ZVONKO, VLADIMIR I VINKO SU UHAPŠENI ZBOG PLJAČKE VEKA: Dolijali lopovi iz Duždeve palate u Veneciji!
Policija je privela četvoricu Hrvata i jednog Srbina, Foto: Facebook

organizovana akcija

ŽELIMIR, ZVONKO, VLADIMIR I VINKO SU UHAPŠENI ZBOG PLJAČKE VEKA: Dolijali lopovi iz Duždeve palate u Veneciji!

Policija je u koordiniranoj akciji italijanskog evropskog naloga za hapšenje privela četvoricu hrvatskih i jednog državljanina Srbije

Objavljeno:

Nastavak priče o spektakularnoj krađi dijamanata i nakita iz kolekcije katarskog šeika Hamada bin Abdulaha al-Thanija, koju su u Duždevoj palati u Veneciji 3. januara ove godine počinili pripadnici poznate bande Pink Panter, odvijao se juče u Zagrebu.

Policija je u koordiniranoj akciji italijanskog evropskog naloga za hapšenje privela četvoricu hrvatskih i jednog državljanina Srbije koje povezuje s ovom pljačkom. Među uhapšenima je 60-godišnji Vinko Tomić, državljanin Hrvatske i BiH, osoba koju u međunarodnim policijskim krugovima pod nekoliko različitih identiteta povezuju s brojnim spektakularnim pljačkama širom sveta. Reč je o pljačkama u Londonu, Las Vegasu, Hong Kongu, Honoluluu, Švajcarskoj, Monaku od kojih je svaka teška po nekoliko miliona dolara. Osim Italije, Tomića traži i Švajcarska, takođe zbog krađe nakita vrednog 8 miliona švajcarskih franaka, u martu 2011. u Bazelu, sa izložbe “Baselworld 2011”.

Lažni identiteti

“Jedan od uhapšenih hrvatskih državljana pod višestrukim identitetima dovodi se u vezu s nekoliko velikih krađa dijamanata u različitim evropskim državama u sklopu kriminalne organizacije Pink Panter”, saopštio je juče MUP o Tomiću.

Italijani sumnjiče Tomića koji je, čini se, za to vreme mirno živeo u Zagrebu, da je bio organizator spektakularne pljačke u Duždevoj palati te da je pljačku počinio s još najmanje petoricom pomagača, od kojih su trojica državljani RH, a dvojica Srbije. Pljačkaši su 3. januara prilično diskretno s izložbe “Blaga mogula i maharadža”, koja je bila izložena u Duždevom dvoru u Veneciji, odneli par naušnica od platine i dijamanata vredne milion dolara i broš od platine i rubina vredan 2 miliona dolara.

foto: Facebook

Reč je o basnoslovno vrednim starim indijskim komadima nakita koje je šeik Hamad bin Abdulah al-Thani pozajmio Italijanima za izložbu. Osim Tomića, u Hrvatskoj su u protekla dva dana uhapšeni Želimir Grbavec (48), Zvonko Grgić (43) i Vladimir Đurkin (48), a na Bajakovu je uhapšen i jedan od dvojice njihovih srpskih saradnika.

Protiv petorice uhapšeih zatraženo je određivanje istražnog zatvora radi predaje Italiji, a prema nezvaničnim informacijama neki od njih protive se izručenju i osporavaju italijanske optužbe.

Prema pisanju italijanskih medija, pljačku u Veneciji počinila je međunarodna banda Pink Panter, a identitet su im italijanski policajci otkrili još u septembru. Tokom pljačke napadači nisu skrivali lica od videonadzora postavljenog na svakom uglu. Inicijalno su fingirali da ih zanima impresivna izložba pa su detaljno proučavali eksponate.

foto: Facebook

Pomagačica

Ubrzo su se dali u krađu u kojoj im je još nepoznata osoba, za koju se pretpostavlja da je žena koja ima direktne veze s Duždevom palatom, pomogla ostavivši otvorena vratašca staklene izložbene kutije u kojoj je bio skupoceni nakit. U džep su si stavili tri predmeta - zlatni broš iglu i par platinastih naušnica s dragim kamenjem koje je izradio indijski zlatar Viren Bagat. Carinska je vrednost ukradenog, prema proceni italijanskih stručnjaka, oko 33.000 evra, ali vrednost doseže i do 3 miliona evra.

foto: Facebook

Istraga je pokazala da se alarm u palati aktivirao s minutom zakašnjenja. Zanimljivo je da su lopovi u izložbenom izlogu ostavili desetostruko skuplju ogrlicu, a istražitelji pretpostavljaju da su time hteli da onemoguće da se odmah nakon paljenja alarma uoči šta je i gde ukradeno.

foto: Facebook

S milionskim plenom polaganim korakom, kroz masu turista, lopovski je dvojac išetao iz palate u kojoj su se zadržali tačno pet minuta, a kad se upalio alarm, s minutom odmaka, oni su već u susednoj uličici ubrzavali korak. Kriminalističari pretpostavljaju da su odmah nakon krađe u prostoru palate ukradene stvari prosledili trećem pomagaču, koji tog jutra nije bio ni blizu prostorije u kojoj se dogodila krađa. Nakon što su Italijani i službeno aktivirali evropske naloge za hapšenje, proizlazi da je vredne eksponate uzeo osobno Tomić, a ostali su mu pomagali ili pri pljački ili kasnije pri skrivanju.

Bonus video:

DVORAC OD DRVENIH ŠTAPIĆA OD SLADOLEDA?! Ovo zvuči potpuno neverovatno, ali je istinito! (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.